Η επιστροφή του Παγετώνα;

Epistrofi-pagetona

Από το 1645 ως το 1715 παρατηρήθηκαν πολύ λίγες ηλιακές κηλίδες, που δε οφειλόταν στην ελλείψει παρατηρήσεων μιας και ο αστρονόμος/μαθηματικός Giovanni Domenico Cassini πραγματοποίησε ένα συστηματικό πρόγραμμα ηλιακών παρατηρήσεων, δημιουργώντας ένα αρχείο που ξεκίναγε από το 1610. Το Maunder Minimum ή αλλιώς «οι ελάχιστες παρατεταμένες ηλιακές κηλίδες», πήραν την ονομασία από το ζευγάρι αστρονόμων Annie Russel & Edward Walter Maunder που μελέτησαν πως τα γεωγραφικά πλάτη των κηλίδων άλλαζαν με το χρόνο. Για την περίοδο 1672 ως 1699 οι μελέτες τους αποκάλυψαν λιγότερες από 50 κηλίδες όταν σήμερα τα τυπικά νούμερα είναι 40.000 με 50.000. Το αποτέλεσμα ήταν η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας της γης, με ακραίους ψυχρούς χειμώνες και κρύα καλοκαίρια. Δημιουργώντας μια μίνι εποχή παγετώνων λόγο της ελάχιστης ηλιακής δραστηριότητας. Ο πίνακας του Abraham Hondius (1677) – The Frozen Thames, looking Eastwards towards Old London Bridge – δείχνει το ποταμό Τάμεση παγωμένο με τον κόσμο να το απολαμβάνει. Οι καταιγίδες αυξήθηκαν και οι γεωργικές καλλιέργειες δέχτηκαν πλήγματα από τις απότομες αλλαγές του κλίματος.

Τι είναι οι ηλιακές κηλίδες;

Οι ηλιακές κηλίδες είναι το προϊόν της μαγνητικής δραστηριότητας μέσα στον Ήλιο και εμφανίζονται ως σκοτεινότερες, πιο δροσερές περιοχές στην επιφάνεια του αστέρα. Ίσως να νομίζετε ότι θα προκαλούσαν λιγότερο φως για να φτάσουν στη Γη, αλλά οι περιοχές γύρω από την ηλιακή κηλίδα φωτίζουν επάνω, περισσότερο από την αντιστάθμιση για τις σκοτεινές περιοχές. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μια απλή σχέση: όσο περισσότερες ηλιακές κηλίδες, τόσο περισσότερη ηλιακή παραγωγή φτάνει στη Γη. Κανονικά, οι ηλιακές κηλίδες έρχονται και πηγαίνουν με τον ηλιακό κύκλο 11 χρόνων – περισσότερο κατά τη διάρκεια της μέγιστης δραστηριότητας, λιγότερο κατά τη διάρκεια των πιο ήσυχων χρόνων του Ήλιου. Αλλά επάνω σε αυτόν τον κύκλο είναι πιο μακροπρόθεσμες τάσεις στην δραστηριότητα που δεν καταλαβαίνουμε πολύ καλά.

Σύμφωνα με την Δρ. Helen Popova, εάν οι υπάρχουσες θεωρίες σχετικά με τις επιπτώσεις της ηλιακής δραστηριότητας στο κλίμα είναι αληθείς, τότε αυτό το Maunder Minimum θα οδηγήσει σε μια σημαντική ψύξη, παρόμοια με αυτή που συνέβη το 1645. Η ιδέα ότι η ηλιακή δραστηριότητα επηρεάζει το κλίμα, εμφανίστηκε εδώ και πολύ καιρό. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι η μεταβολή της συνολικής ποσότητας της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας μόνο κατά 1% μπορεί να οδηγήσει σε αισθητή μεταβολή της κατανομής της θερμοκρασίας και της ροής του αέρα σε όλη τη Γη. Οι υπεριώδεις ακτίνες προκαλούν φωτοχημική επίδραση, η οποία οδηγεί στον σχηματισμό όζοντος σε υψόμετρο 30-40 χλμ. Η ροή των υπεριωδών ακτινών αυξάνεται έντονα κατά τη διάρκεια των χρωμοσφαιρικών φωτοβολίδων στον Ήλιο. Το όζον, το οποίο απορροφά αρκετά ακτίνες του ήλιου, θερμαίνεται και επηρεάζει τα ρεύματα αέρα στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας και κατά συνέπεια τον καιρό. Η ισχυρή εκπομπή κυψελίδων, που μπορεί να φθάσει στην επιφάνεια της Γης, αναδύεται περιοδικά κατά τη διάρκεια της υψηλής ηλιακής δραστηριότητας. Μπορούν να κινηθούν σε σύνθετες τροχιές, προκαλώντας aurora.

Με την αύξηση της ροής των σωματιδίων στα κατώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα αυξάνονται οι ροές αέρα της μεσημβρινής κατεύθυνσης: ζεστά ρεύματα από το νότο με ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και ψυχρά ρεύματα που φέρουν αρκτικό αέρα διεισδύουν βαθύτερα στο νότο. Επιπλέον, η ηλιακή δραστηριότητα επηρεάζει την ένταση των ροών γαλαξιακών κοσμικών ακτίνων. Οι ελάχιστες ροές δραστηριότητας καθίστανται πιο έντονες, γεγονός που επηρεάζει επίσης τις χημικές διεργασίες στην ατμόσφαιρα της Γης. Το μόνο που μένει είναι κατά πόσο οι επιστήμονες θα πέσουν μέσα για αυτή την νέα περίοδο παγετώνα που αναμένεται να ξεκινήσει μεταξύ 2020 ως 2025. Έχοντας διάρκεια 30 ετών.

Σημείωση

Ως Περιβαλλοντολόγος δε μπορώ να μη συμπεριλάβω πως το 1645 έτσι και σήμερα υπάρχει έντονη ηφαιστειογενή δραστηριότητα που μετέβαλαν το κλίμα της γης προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα. Όλες οι θεωρίες είναι δεχτές, αλλά πρέπει να αποδεικνύονται, το Maunder Minimum χωρά αρκετή επιστημονική συζήτηση και έρευνα.

Posted in ,
Αναστάσιος Βάλσαμος

Αναστάσιος Βάλσαμος

Σπούδασα περιβαλλοντολόγος και τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για αρκετά χρόνια ζούσα στο Ηνωμένο Βασίλειο, Plymouth, Bolton, Manchester ήταν οι πόλεις που πέρασα το μεγαλύτερο διάστημα. Τα τελευταία χρόνια λόγω εργασίας πηγαίνω έρχομαι Ελλάδα – Γαλλία. Θα μπορούσα να γράψω αρκετά πράγματα για μένα αλλά είναι ανούσια. Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, και σα τα βιβλία πρέπει να αφιερώσεις χρόνο για να κατανοήσεις τι σου προσφέρουν. Η γραφή για μένα είναι ένα ταξίδι, σε ιδέες, εμπειρίες, όνειρα, σκέψεις και είστε όλοι καλοδεχούμενοι.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.