Βακαλάος τσιλαδιά

vakalaos-tsilidia

Γράφει η Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

Βακαλάος τσιλαδιά ή «του λαδιού». Συνταγή από την Καλαμάτα που κολυμπάει στο λάδι!

Ο βακαλάος υπήρξε για χρόνια η πιο προσιτή, σε τιμή, λύση για να απολαύσει κανείς ψάρι. Σήμερα θεωρείται πια προϊόν εκλεκτό, μπήκε στους καταλόγους των γαστρονομικών εστιατορίων, όχι μόνο γιατί είναι γευστικότατος, αλλά και γιατί μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Τι θα λέγατε να δοκιμάσουμε τσιλαδιά; Το έχετε φτιάξει ποτέ;

Με σταφίδες, κρεμμύδι και ντομάτα -που μπορούμε να προσθέσουμε και πατάτα, κόλπο που τα παιδιά θα δοκιμάσουν πιο εύκολα και θα ξετρελαθούν.

Από παραδοσιακό, γκουρμέ

Η παράδοση λέει ότι η συνταγή επινοήθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας από τους φορτοεκφορτωτές των εμπορικών καραβιών που εξήγαγαν σταφίδα – τα μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας το 19ο αιώνα- και εισήγαγαν μπακαλιάρο.

Μπακαλιάρος με σταφίδες, κρεμμύδι και ντομάτα, γνωστό ως “τσιλαδιά”, αφού σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιείται πολύ ελαιόλαδο…

Δοκιμάστε το και… καλή επιτυχία!

Υλικά

1 κιλό φιλέτα παστού μπακαλιάρου, καλά ξαλμυρισμένα και κομμένα σε φέτες, 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε φέτες, 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες, 200 ml χυμός φρέσκιας ντομάτας, 100 γρ. σταφίδα κορινθιακή, 3 μεγάλες ντομάτες, σε ροδέλες, 2 – 3 πατάτες σε φέτες, 2 φύλλα δάφνης, λίγο δεντρολίβανο, 200 ml ελαιόλαδο, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, πιπέρι και τις σταφίδες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να δέσει κάπως η σάλτσα. Σε ένα ταψί απλώνουμε τις ροδέλες ντομάτας σε μία στρώση, τις ροδέλες της πατάτας σε μία στρώση, ακουμπάμε από πάνω τις φέτες μπακαλιάρου τα δαφνόφυλλα και ρίχνουμε το δεντρολίβανο. Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και ψήνουμε για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να γίνει ο μπακαλιάρος και να δέσει η σάλτσα και να μείνει με το λάδι.

* Το φαγητό κανονικά δεν θέλει αλάτι. Δοκίμασε όμως και αν χρειάζεται ρίξε ανάλογα με τα γούστα σου προς το τέλος του μαγειρέματος.

Καλή σας όρεξη!

Για περισσότερες αναλυτικές πληροφορίες επισκεφθείτε την eleftheriaonline.gr

Άσε το σχόλιο σου

avatar
  Παρακολούθησε τις απαντήσεις  
Ενημέρωσε με για