Το Βουνό της Παγόδας

Το Βουνό της Παγόδας1

Της Εύας Παπαζή

Κατά την διάρκεια της «περιήγησης στην καρδιά του κινεζικού πολιτισμού στο Σαανσί», επισκεφτήκαμε και ένα σημείο πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας που αποτελεί το ορόσημο της πόλης Γιεν’αν.

Το βουνό Τζιαλίνγκ, γνωστό ως Μπαοντά (宝塔山) δηλαδή βουνό της Παγόδας βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της πόλης Γιεν’αν της επαρχίας Σαανσί και φτάνει τα 1135,5 μέτρα. Η παγόδα που χτίστηκε στην δυναστεία Τάνγκ μεταξύ του 766 και 779 μ.Χ. είδε πολλές ανακαινίσεις ανά τους αιώνες και σήμερα έχει χαρακτηρικά της δυναστείας Μίνγκ να επιδείξει.

Το Βουνό της Παγόδας2

Πρόκειται για ένα οκταγωνικό οικοδόμημα εννέα ορόφων με περίπου 44 μέτρα ύψος και 36,8 μέτρα διάμετρο κάθε ορόφου. Το 1935 που το Κομμουνιστικό Κόμμα και ο Κόκκινος Στρατός εισήλθαν στο Γιεν’άν, το βουνό με την παγόδα άρχισε να αποτελεί σύμβολο της επανάστασης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, και έκτοτε να το δείτε να εμφανίζεται συχνά σε λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά έργα.

Η καμπάνα που φτιάχτηκε τον Απρίλιο του 1628 δηλαδή κατά την Δυναστεία Μίνγκ και που τώρα βρίσκεται στο προαύλιο της παγόδας, μεταφέρθηκε εδώ από τον ταοιστικό ναό Ταϊχέ ειδικά για να προειδοποιεί τον πληθυσμό, κατά την διάρκεια της ιαπωνικής εισβολής στα χρόνια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή

Άσε το σχόλιο σου

avatar
  Παρακολούθησε τις απαντήσεις  
Ενημέρωσε με για