Το συναίσθημα της απόρριψης!

Το συναίσθημα της απόρριψης!

Η αγάπη είναι το πιο όμορφο συναίσθημα στη ζωή μας. Τι γίνεται όμως όταν δεν είναι τα πράγματα όπως τα περιμένουμε, όταν δεν είναι όλα ρόδινα, όταν μας απορρίπτουν; Τι είναι αυτό που αισθανόμαστε εντός μας;

Ένα παραβάν το οποίο μας απομονώνει από τον υπόλοιπο κόσμο,  έτσι φαντάζει μπροστά μας η απογοήτευση που μας προκαλεί η απόρριψη. Μα ο χωρισμός δε μας προκαλεί μόνο συναισθηματικό πόνο αλλά και σωματικές ενοχλήσεις. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η απόρριψη μπορεί κυριολεκτικά να “ραγίσει” την καρδιά μας. Μολονότι κάποιες φορές ένας χωρισμός δε συνοδεύεται πάντα από το συναίσθημα της απόρριψης μιας και μπορεί να βιωθεί και ως απελευθέρωση από μία άσχημη κατάσταση, εντούτοις όσα αισθανόμαστε, οι σκέψεις και οι ερμηνείες που κάνουμε για το χωρισμό είναι αυτά που πυροδοτούν τις σωματικές και συναισθηματικές μας αντιδράσεις.

Όταν νιώθουμε πληγωμένοι και απογοητευμένοι από την απόρριψη, οι αρνητικές αυτές σκέψεις του τύπου “Οι άνθρωποι που αγαπώ πάντοτε με απορρίπτουν” ή “Δεν ξανακάνω ποτέ σχέση”, μας φαίνονται απόλυτα σωστές. Είναι φυσιολογικό μα μη μας συμπαθούν όλοι, όπως κι εμείς δε συμπαθούμε όλο τον κόσμο που γνωρίζουμε για διάφορους λόγους, είτε αντικειμενικούς είτε υποκειμενικούς. Παίρνοντας όμως το φταίξιμο επάνω μας πείθουμε τον εαυτό μας ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την απόρριψή μας και έτσι ξεχνάμε όσα αξίζουμε και απορρίπτουμε στην ουσία και εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας. Δεν πατάμε καλά στα πόδια μας λόγω της χαμηλής μας αυτοεκτίμησης και πιστεύουμε ότι αυτό που είμαστε είναι ανάξιο να αγαπηθεί. Παραιτούμαστε και γινόμαστε έρμαιο της κρίσης των άλλων αντί να έχουμε μέσα μας αναπτύξει αποθέματα πίστης για την αξία μας.

Η έλλειψη αποδοχής και ο αποκλεισμός μας μας πληγώνουν, μας τρομοκρατούν, κι εκείνο το οποίο μας διαφοροποιεί είναι ο χρόνος και ο τρόπος αποκατάστασης της εσωτερικής μας γαλήνης. Είναι βασικό όμως να πιστέψουμε ότι όλοι οι άνθρωποι αξίζουμε να είμαστε το ίδιο ευτυχισμένοι και να καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε τις αρνητικές μας σκέψεις γιατί τότε μόνο θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και να μετατρέψουμε όσο πόνο βιώσαμε λόγω της απόρριψης σε ένα θετικό συναίσθημα!

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments