«Το δείπνο» του Herman Koch από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

«Το δείπνο» του Herman Koch από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο Ολλανδός συγγραφέας Herman Koch, με το έκτο μυθιστόρημά του, ένα ευφυές ψυχολογικό θρίλερ, έντονα τρομακτικό και νοσηρό, με αφορμή ένα δείπνο πραγματεύεται με ωμότητα, κάτι πολύ βαθύ και πολύ σκληρό∙ την εναντίωση σε καθιερωμένες αξίες της ανθρώπινης ύπαρξης και τη ρεαλιστική απεικόνιση της σύγχρονης κοινωνίας.

Ένα πολυεπίπεδο, σοκαριστικό βιβλίο με άρτια δομημένη πλοκή και τις θεματολογικές ενότητες χωρισμένες σύμφωνα με την εξέλιξη του δείπνου. Ο τρόπος γραφής ιδιαίτερος, δημιουργεί μια καθηλωτική ατμόσφαιρα, με απροσδόκητη κορύφωση και ανατρεπτική κατάληξη.

Ο Πάουλ και η Κλερ συναντιούνται, με πρόφαση το φαγητό, με το Σερζ και τη Μπαμπέτ, σε ένα μοδάτο, κοσμικό εστιατόριο του Άμστερνταμ. Τα δύο παντρεμένα ζευγάρια, αδέλφια οι δυο άντρες, ο ένας μελλοντικός  πρωθυπουργός και ο άλλος καθηγητής Ιστορίας, με όχι και τόσο καλές σχέσεις μεταξύ τους, συζητούν ελαφριά θέματα της καθημερινότητας για να καλύψουν την έντασή τους. Η συζήτηση και ο πραγματικός λόγος της συνάντησης εξελίσσονται, όπως και το φαγητό, με ιεροτελεστία, συνοδευμένα με εξεζητημένα μισοάδεια πιάτα.

«Το πρώτο πράγμα που πρόσεχες στο πιάτο της Κλερ ήταν το πόσο απίστευτα άδειο ήταν. Ξέρω βεβαίως πως στα καλά εστιατόρια έχει προβάδισμα η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Αλλά υπάρχει άδειο και άδειο. Το άδειο εδώ, το μέρος του πιάτου δηλαδή που δεν είχε καθόλου φαγητό, ήταν ολοφάνερα παρατραβηγμένο».

Το ειδεχθές έγκλημα, που έχουν διαπράξει οι δεκαπεντάχρονοι γιοι τους, Μισέλ και Ρικ, έχει καταγραφεί από κάμερα και έχει μεταδοθεί από την τηλεόραση, χωρίς όμως να έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη. Οι ζοφερές οικογενειακές αποκαλύψεις και τα κρυμμένα μυστικά   που περιγράφονται με άφθονο σαρκασμό και εκνευριστική λεπτομέρεια, ολοκληρώνουν την εικόνα των ηρώων, αποδομούν χωρίς οίκτο την υποκρισία που κρύβεται πίσω από τον καθωσπρεπισμό, ξεγυμνώνουν συναισθήματα και σκέψεις, έχουν επίπτωση στη συμπεριφορά και στις σχέσεις των ηρώων, δοκιμάζουν τα όρια και τις αντοχές τους  και βγάζουν στην επιφάνεια τα χειρότερα τους ένστικτα.  Εύλογα δημιουργεί στον αναγνώστη απορίες και ηθικά διλήμματα:

«Πόσο καλά γνωρίζουμε τον εαυτό μας;»

«Πόσο καλά ξέρουμε τα παιδιά μας;»

«Μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε για να τα προστατεύσουμε;»

«Μέχρι πού μπορούν να φτάσουν τα όρια;»

«Θα τα ξεπεράσουμε σε ανάλογες συνθήκες;»

Ένα βιβλίο, γροθιά στο στομάχι, που περιγράφει ένα κόσμο με αισθητική αλλά χωρίς ηθική, που σε προκαλεί να συμφιλιωθείς με το κτήνος που κρύβεις μέσα σου, με την απροθυμία να είσαι άνθρωπος απέναντι σε ανθρώπους, που θεωρείς κατώτερα όντα. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 χώρες στον κόσμο και έρχεται ανανεωμένο για δεύτερη χρονιά στην αθηναϊκή σκηνή τον Οκτώβριο στο Σύγχρονο Θέατρο.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments