“Τι είναι το εγώ”- Μαθήματα θαυμάτων

"Τι είναι το εγώ"- Μαθήματα θαυμάτων

Tι είναι το εγώ; 

Το εγώ είναι ειδωλολατρία, είναι το σημάδι του περιορισμένου και διαχωρισμένου εαυτού, γεννημένου σ’ ένα σώμα, καταδικασμένου να υποφέρει και να τελειώσει τη ζωή του με θάνατο. 

Είναι η “βούληση” που βλέπει την βούληση του Θεού ως εχθρό, και παίρνει μια μορφή με την οποία την αρνείται. Το εγώ είναι η “απόδειξη” ότι η δύναμη είναι αδύναμη και η αγάπη είναι τρομακτική , η ζωή είναι πραγματικά θάνατος και μόνο ότι αντικρούει τον Θεό είναι η αλήθεια. 

Το εγώ είναι παράλογο. Στέκεται με φόβο πέρα από το Απανταχού, ξέχωρα από το Όλον, διαχωρισμένο από το Άπειρο. Μέσα στην παράνοια του σκέφτεται ότι είναι νικητής επί του Θεού του Ίδιου. Και μέσα στην τρομακτική αυτονομία του “βλέπει” ότι η Βούληση του Θεού έχει εξοντωθεί. Ονειρεύεται τιμωρία και τρέμει τις μορφές στα όνειρα του, τους εχθρούς του που επιδιώκουν να το δολοφονήσουν προτού διασφαλίσει την ασφάλεια του κάνοντας επίθεση. 

Ο Υιός του Θεού είναι χωρίς εγώ. Τι μπορεί αυτός να γνωρίζει από παράνοια και τον θάνατο του Θεού , όταν κατοικεί μέσα σ’ Αυτόν; Τι μπορεί να ξέρει από λύπη και πόνο, όταν ζει μέσα σε αιώνια χαρά; Τι μπορεί να ξέρει από φόβο και τιμωρία , από αμαρτία και ενοχές, από μίσος και επίθεση , όταν όλα όσα το περιβάλλουν είναι αιώνια ειρήνη , παντοτινά χωρίς σύγκρουση και αδιατάρακτη , σε βαθύτατη σιωπή και γαλήνη; 

Η γνώση της πραγματικότητας δεν είναι να δεις το εγώ και τις σκέψεις του, τα έργα του, τις πράξεις του, τους κανόνες του και τις πεποιθήσεις του, τα όνειρα του, τις ελπίδες του, τα σχέδια για την σωτηρία του και το κόστος που έχει η πίστη σ’αυτό. Όταν υποφέρεις , το κόστος της πίστης σ’αυτό είναι τόσο τεράστιο που η σταύρωση του Υιού του Θεού προσφέρεται καθημερινά στο σκοτεινό ναό του και πρέπει να κυλήσει αίμα στο βωμό όπου οι άρρωστοι ακόλουθοι του ετοιμάζονται να πεθάνουν. 

Και όμως ένας κρίνος συγχώρεσης αλλάζει το σκοτάδι σε φως, τον βωμό των ψευδαισθήσεων σε βωμό της Ίδια της Ζωής. Και η ειρήνη θ’αποκατασταθεί για πάντα στους ιερούς νόες που ο Θεός δημιούργησε ως Υιό Του , τον τόπο κατοικίας Του, την χαρά Του, την αγάπη Του , πλήρως δικόν Του, πλήρως ένα μαζί Του. 

 

Από το βιβλίο Εργασίας Μαθητών του βιβλίου “Ένα μάθημα στα Θαύματα” με τίτλο “Τι είναι το Εγώ” 

 

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments