Τελικά δίκιο έχουν… Ηθοποιός σημαίνει φως!

Τελικά δίκιο έχουν... Ηθοποιός σημαίνει φως!

Είναι ωραίο να έρχεσαι σε επαφή με κάποιον που μέσα από το έργο του έχεις θαυμάσει και αγαπήσει, να ανακαλύπτεις ότι όχι μόνο δικαίωσε τις προσδοκίες σου και στάθηκε στο “ύψος” που τον είχες βάλει, αλλά σε γοήτευσε ακόμα πιο πολύ! Σεμνός, απλός παρά τις δυσκολίες τη ζωής, με χιούμορ, με υπομονή, συνεσταλμένος, ευφυέστατος με ωραίες απαντήσεις, ο Σπύρος Μισθός δικαίωσε και με το παραπάνω ότι και η πολιτική μπορεί να γίνει τέχνη εάν βάλει μέσα της τα απαραίτητα συστατικά του ποιώ και ήθος.

Συναντηθήκαμε σε μια καφετέρια στο Ίλιον. Συντροφιά με τον καφέ μας, κάναμε μια συζήτηση που δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Πόσο όμορφο είναι να βλέπεις ανθρώπους του θεάματος, που έχουν μια μεγάλη πορεία στην καριέρα τους, να είναι τόσο ταπεινοί και ανθρώπινοι. Και αυτό αποδεικνύεται ότι πριν ξεκινήσω την συνέντευξη άρχισε να μου αναφέρει κομμάτια από την προσωπική του ζωή. Για το πως έφτασε στην απόφαση να πάρει διαζύγιο λέγοντας μου…

Όλοι μας κάνουμε λάθη και αναλόγως με τις επιλογές ανθρώπων έχουμε και την ανάλογη κατάληξη. Αυτονόητο είναι μέσα σε αυτά να είναι τα λάθη και οι ευθύνες και από τις δύο μεριές. Έτσι έφτασα στο σημείο, μη μπορώντας να ζήσω μακρυά από τα παιδιά μου να τα διεκδικήσω νομικά. Και να κερδίσω την επιμέλεια τους με δικαστική απόφαση. Τα παιδιά μου έγιναν η πρώτη προτεραιότητα μου, και όλα τα υπόλοιπα, καριέρα, προσωπική ζωή, έμειναν πίσω”.

– Πόσα χρόνια ήσασταν ηθοποιός και τι σας τράβηξε στον συγκεκριμένο τομέα του θεάτρου;

  • Είμαι περίπου 35 χρόνια στο χώρο του θεάματος. Αγαπώ πάρα πολύ το θέατρο, είναι η λατρεία μου και η ηθοποιία γενικά. Άφησα τα Γιάννενα όπου γεννήθηκα για να μπορέσω να έρθω και να τελειώσω το γυμνάσιο στην Αθήνα, για να δώσω εξετάσεις στο Εθνικό. Έχω κάνει πάρα πολλές τηλεοπτικές παραγωγές, και 46 περίπου θεατρικές πρεμιέρες. Η πρώτη μου τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στο “Ουράνιο τόξο” με την Ελένη Ράντου και αργότερα το 1996 που ήρθε το Καλημέρα Ζωή και τα 11 χρόνια καθημερινής προβολής του με τα 2.500 περίπου επεισόδια. Δεν θα μπορούσα να επιλέξω ανάμεσα στην τηλεόραση και στο θέατρο, αλίμονο η τηλεόραση μου έχει προσφέρει τόσα πολλά, άλλα το θέατρο σε σμιλεύει και επαγγελματικά αλλά και από θέμα συμπεριφοράς, ιδιαίτερα όταν συνδιαλέγεσαι με ονόματα (ηθοποιών και σκηνοθετών) που έχουνε αποτυπωθεί στο κοινό ως μεγάλοι καλλιτέχνες. Παράδειγμα ο Τσιβιλίκας, ο Παπαμιχαήλ, η Βουγιουκλάκη, ο Μινωτής κλπ, είναι πολλοί οι άνθρωποι για να τους αναφέρω. Ευγνωμονώ τον Θεό για την ευκαιρία που είχα. Θυμάμαι τα λόγια της δασκάλας μου στο Εθνικό θέατρο μια σπουδαία κυρία η Μαίρη Αρώνη: “Αν καταφέρεις να πεις όχι σε μια δουλειά, έχεις πετύχει” και με την παρουσία μου σε 13 σήριαλ που έχω παίξει στην τηλεόραση, με την κορύφωση μου που έπαιξα στο “Καλημέρα Ζωή” , και αυτό το χρωστάω στον κύριο Νίκο Φώσκολο έφτασα στο σημείο να πω όχι σε δουλείες που είτε δεν μου έκαναν οι ρόλοι, είτε είχα άλλες υποχρεώσεις. Και τότε πάλι μου είχαν πει να ασχοληθώ με την πολιτική και πάλι τότε το απέφευγα.

– Τι σας ώθησε να θέλετε να αναμειχθείτε με την πολιτική;

  • Ήξερα τον κύριο Ζενέτο από τότε που ήρθα στο Ίλιον, κοντά στα 25 έτη. Τον εκτιμούσα και τον εκτιμώ και ήταν ο αρχικός λόγος για να συμμετέχω και εγώ σε αυτή την προσπάθεια που κάνει. Παρότι ανήκω ιδεολογικά πιο δεξιά από εκείνον, θεωρώ πως δεν υπάρχουν δεξιές και αριστερές ιδεολογίες σήμερα. Όσο πιο γρήγορα βάλουμε στην άκρη αυτή την “εμφύλια διαμάχη” των πλευρών τόσο καλύτερα θα διαμορφωθεί το κράτος. Έχω να προσφέρω πολλά κατά την ταπεινή μου γνώμη στο πολιτικό κομμάτι γιατί ως άνθρωπος της τέχνης έχω διαμορφώσει κάποιες ιδέες που προσδίδουν ωριμότητα και μια πιο ανεπτυγμένη αίσθηση των πραγμάτων. Επομένως πέρα από το πολιτιστικό κομμάτι που μπορώ να προσφέρω, είναι και η γνώμη μου. Και το αφήνω στην άκρη το θέατρο με βαριά καρδιά, για να ασχοληθώ με την πολιτική.

– Γιατί στο Ίλιον και όχι σε κάποια περιφέρεια ή ακόμα και στην Βουλή;

  • Εύλογη η απορία σου γιατί στο Ίλιον και όχι μια περιφέρεια ή εντός ακόμα και στην Βουλή συμμετέχοντας με κάποιο κόμμα. Εμφανείς οι λόγοι, ζω εδώ 25 χρόνια, έχω επαγγελματικές υποθέσεις που δεν μου επιτρέπουν μεγάλη ελευθερία και το σημαντικότερο και σπουδαιότερο για εμένα είναι πως μεγαλώνω δυο ανήλικα παιδιά και δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου να τα αφήσω για να τρέχω σε αυτές του είδους συγκεντρώσεις. Και ένας λόγος παραπάνω που μεγαλώνοντας τα παιδιά μου σε τούτη την περιοχή να υπάρχει αυτό το θερμό ενδιαφέρον.

– Θεωρείται πως η χώρα βασίζει σε σωστό δρόμο πολιτικά – οικονομικά ή έχει χαθεί το όριο με τόσα σκάνδαλα που έχουν συμβεί;

  • Δεν θεωρώ ότι από τα σκάνδαλα έχει χαθεί το μέτρο, αυτά υπάρχουν σε κάθε επαγγελματικό χώρο. Γενικά η Ελλάδα δεν βαδίζει σωστά όχι από την οικονομική κρίση που έχει υποστεί, αλλά και γιατί οι Έλληνες σε γενικό πλαίσιο δεν θέλουν να δουν την αλήθεια. Και να την αντικρούσουν. Δώσε ψέμα στον Έλληνα και πάρτου την ψυχή.

– Είμαστε και λαός που ξεχνάμε εύκολα…

  • Ναι! Και ξεχνάμε εύκολα, μα το σημαντικότερο κατ’ εμέ επικρατεί μια κατάργηση των αξιών που αντικατοπτρίζεται στην πολιτική σκηνή του τόπου και το αποτέλεσμα είναι πως έχει εκφυλιστεί. Είναι λίγοι οι άνθρωποι που εντός της Βουλής έχουν διατηρήσει ένα επίπεδο. Λυπάμαι πάρα πολύ που ενώ έχω διατηρήσει κάποιες αξίες του παλιού καιρού, μέσα από την δουλειά και από όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει, πίστεψέ με ήταν σημαντικοί. Πέρα του ότι ήταν άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος, είχαν λεβεντιά, ευαισθησίες, χιούμορ και αυτές οι αξίες τείνουν να ποδοπατιούνται. Πλέον στο πολιτικό κομμάτι αυτό που συναντάς είναι ένα οικτρό ξεκατίνιασμα. Μην ξεχνάς πως η σάτιρα που έκανε ο Αριστοφάνης περικλείει όλους όσους ήταν στην πολιτική σκηνή, τις εκείνης εποχής. Για να βγάλεις γέλιο στο θέατρο πρέπει να υπάρχει θέση και αντίθεση. Αντίθεση την δημιουργεί πάντα η αντιπολίτευση. Άρα αν λοιπόν έκανες μια επιθεώρηση δεν θα σατίριζες την αντιπολίτευση, αλλά την κυβέρνηση. Στην σημερινή σάτιρα επιλέγεις ποια πολιτική πλευρά θα στηρίξεις. Επομένως ο Αριστοφάνης στην σάτιρα του έκανε αντιπολίτευση. 

– Τι θα θέλατε να αλλάξει στο Ίλιον αλλά και στην χώρα γενικότερα.

  • Η ποιότητα ζωής. Πιστεύω πως οι δημότες του Ιλίου, είναι σε μια καλύτερη θέση από τους υπόλοιπους δήμους της Αττικής και όχι δεν χαϊδεύω αυτιά αυτή την στιγμή που το λέω, πάρε για παράδειγμα το πιο απλό. Το Ίλιον είναι ένας δήμος τακτοποιημένος, πολύ καθαρός, πιστεύω ότι ο κύριος Νίκος Ζενέτος έχει να προσφέρει πάρα πολλά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι ένας πολιτικός άνδρας που από τα 10 πράγματα που έταξε στην προηγούμενη προεκλογική του εκστρατεία, έρχεται σήμερα να διεκδικήσει το Δήμο Ιλίου έχοντας κάνει τα 9 από τα 10. Αυτό είναι ένα σημαντικό πολιτικό ερέθισμα, για εμένα να τον ακολουθήσω θέλοντας και εγώ να προσφέρω ότι μπορώ στα πολιτικά δρώμενα του δήμου μου. Εξάλλου ο Δήμος Ιλίου είναι παράδειγμα για την οικονομική του διαχείριση που είναι άψογη και αυτό το οφείλει στο κύριο Νίκο Ζενέτο, και στους άξιους συνεργάτες του. Δεν προσμένω κάτι από τον πολιτικό χώρο και ακόμα κι αν εκλέγω δεν έχω την φιλοδοξία να πάρω κάποιο συγκεκριμένο τομέα του Δήμου, γιατί θεωρώ πως η παρουσία μου θα είναι καταλυτική, λέγοντας και μόνο την άποψή μου. Πιστεύω σε μια πολιτική νίκη από την πρώτη Κυριακή. 

Είναι μια ευκαιρία για εμένα να κουβεντιάσουμε για ένα άλλο θέμα στο οποίο προσωπικά κυνηγώ δικαστικά που είναι μια αδικία όχι τόσο του νομοθέτη, όσο των ατόμων που δεν περνούν την τροπολογία ώστε να πλαισιώσει την μειοψηφία των ανθρώπων που είμαστε και αναφέρομαι… Οι ηθοποιοί ανήκουμε στο ΙΚΑ, μια μητέρα που ανήκει στο ίδιο ταμείο με ανήλικο παιδί και 5.500 ένσημα μπορεί να βγει στην σύνταξη στα 55 χρόνια. Το ίδιο και ένας χήρος άνδρας με ανήλικα τέκνα. Περιπτώσεις όπως η δική μου, που είμαι με διαζευγμένος με δικαστική απόφαση, έχω την επιμέλεια των δυο ανήλικων τέκνων μου, έχοντας συμπληρώσει τα ένσημα που χρειάζονται δεν μου δίνει το δικαίωμα ο νόμος να βγω στην σύνταξη. Αυτό είναι αδιανόητο. Αυτό συμβαίνει γιατί περιπτώσεις σαν την δική μου είναι λίγες, 10, 20 και δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση. Για αυτό λοιπόν βρίσκομαι σε δικαστική διαμάχη και ευελπιστώ ότι αυτή η κοινωνική αδικία να δικαιωθεί.

Το τέλος της συνέντευξης με βρήκε “γεμάτο” από εικόνες από το παλιό θέατρο με μεγάλες προσωπικότητες καλλιτεχνών που μου ανέφερε ο κύριος Σπύρος Μισθός. Και την ελπίδα πως το “πάντρεμα” τέχνης και πολιτικής θα καταφέρει να αφήσει στο τέλος ένα γλυκό συναίσθημα που αφήνει μια όμορφη επιτυχημένη θεατρική παράσταση.

Εύχομαι καλή επιτυχία στον εκλογικό αγώνα του κυρίου Ζενέτου και προσωπικά στον κύριο Μισθό με την ευχή να λυθούν τα όποια προβλήματα έχει το Ίλιον και οι δημότες του.

5 1 vote
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments