Έχω την εντύπωση ότι κάθε τι Ταϊλανδέζικο είναι ιδιαιτέρως εξωτικό και απολαυστικό. Για αυτό άλλωστε και η κουζίνα της Ταϊλάνδης έχει γίνει γνωστή στα πέρατα της γης. Όπως συνήθως γίνεται, μέσα στην πορεία του χρόνου, η Ταϊλανδέζικης κουζίνα έχει δεχθεί επιρροές από την Κίνα και την Ινδία κυρίως, καθώς κατέφευγαν εκεί κάτοικοι αυτών των περιοχών ως συνέπεια πολλών εξελίξεων που διαδραματίστηκαν.
Όταν αναφερόμαστε στην κουζίνα της Ταϊλάνδης, συνήθως εννοούμε μία πλούσια ποικιλία πιάτων που αποτελείται από αφθονία συστατικών και αναπτύχθηκε για να ικανοποιεί τις ανάγκες του παλατιού στην πρωτεύουσα Bangkok που βρίσκεται στις κεντρικές πεδιάδες.
Το μεγαλύτερο μέρος της εύφορης γης της φιλοξενεί ορυζώνες, όπου όμως δεν μπορεί το έδαφος να υποστηρίξει αυτή την καλλιέργεια, φυτεύονται άλλα είδη λαχανικών. Μπορούμε να καταλάβουμε, δηλαδή, ότι το ρύζι αποτελεί καθημερινά το κύριο πιάτο.
Εδώ οι γαρίδες, τα καβούρια και το ψάρι βρίσκονται παντού, ακόμη και μέσα στις καλλιέργειες ρυζιού. Συλλέγονται, τρώγονται φρέσκα ή επειδή είναι σε μεγάλες ποσότητες, συντηρούνται με αλάτι ή αποξηραίνονται για να χρησιμοποιηθούν σε σάλτσες ψαριού, χαρακτηριστικές αυτού του τόπου.
Τα βλαστάρια του λωτού σιγοβράζουν σε κρέμα καρύδας και συνοδεύονται με ψίχα από καβούρι. Τα βατράχια, τα χέλια, τα σαλιγκάρια είναι συνηθισμένα συστατικά ενός πιάτου.
Υπάρχουν μελιτζάνες σε διάφορα χρώματα και σχήματα, φρούτα που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στο μαγείρεμα. Οι βλαστοί μπαμπού βράζονται σε σούπα.
Οι καυτερές πιπεριές, είναι συστατικό της σάλτσας curry που συνοδεύει πολλά πιάτα. Ο βασιλικός, το γκαλάγκαλ, το κολίανδρο, το μακροπίπερο, το λέμονγκρας, τα άνθη του μοσχοκάρυδου (μασίς), αποτελούν αρωματικά της Ταϊλανδέζικης κουζίνας.
Το χοιρινό, το κοτόπουλο και η πάπια είναι το κρέας που κυριαρχεί στην μαγειρική.
Στις βόρειες και πιο φτωχές περιοχές, συλλέγονται άγρια φυτά και έντομα όπως ακρίδες, τζιτζίκια σαύρες, τα οποία αποτελούν πηγή πρωτεΐνης.
Ξακουστή είναι η υπαίθρια αγορά φαγητού (street food) στην Ταϊλάνδη, όπου σερβίρεται μεγάλη ποικιλία από σούπες, σουβλάκια με ψάρι… μέχρι τηγανητά έντομα.
Στις κουζίνες της Ευρώπης αναμιγνύονται 2,3 γεύσεις ώστε να φτάσουμε σε ένα γευστικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, στην Ταϊλάνδη αναμιγνύονται πολλές, διαφορετικές και αντίθετες γεύσεις συνδυασμένες αριστοτεχνικά σε ένα ξεχωριστό πάντρεμα γεύσεων που ξαφνιάζει!
Στη Δύση, έχουμε υιοθετήσει την εξωτική αυτή κουζίνα προσαρμοσμένη στις δικές μας συνήθειες, αφού πολλές φορές δεν υπάρχει δυνατότητα να έχουμε όλα αυτά τα συστατικά. Έχουμε δε, δοκιμάσει υλικά της και στα δικά μας συνηθισμένα πιάτα. Το κάρυ το πράσινο, οι καυτερές σάλτσες, τα εξωτικά μπαχαρικά και φρούτα έχουν τις ρίζες τους σε αυτή την χώρα.
Διαβάστε μερικές γνήσιες συνταγές
Συνταγές από την Ταϊλάνδη