Τα αργύρια και οι Ιουδές τους…

Τα αργύρια και οι Ιουδές τους...

Είναι παλιά η αλήθεια για τις δυστυχίες που προκαλεί στους ανθρώπους η εσφαλμένη αντίληψη τους και η στάση τους απέναντι στο χρήμα. Δεν έχει καμιά ξεχωριστή αξία εκτός από τη σπουδαία πρακτική του, και σημασία ως μέσο ανταλλαγής αγαθών. Κι όμως όταν δεν αντικρίζεται με αυτόν τον σκοπό είναι ότι πιο κακό και ολέθριο στον κόσμο. Δεν ο σκοπός είναι το μέσον. Γι’ αυτό τον λόγο γίνονται οι πιο άγριοι και καταστρεπτικοί πόλεμοι που ρημάζουν τα πάντα, αυτό ξεσηκώνει τον κόσμο από τα σπίτια του, αυτό πλανεύει και στρεβλώνει τα μυαλά των φρόνιμων ανθρώπων και τους τρέπει προς τις αισχρές πράξεις. Αυτό δίδαξε τον άνθρωπο να γίνει πανούργος.

Η δοκιμασία στην οποία μπορεί να βάλει τον άνθρωπο η ύλη είναι μεγάλη όσο και η δύναμη της, να φέρει στο φως τις πιο ακάθαρτες πτυχές. Η στάση μας απέναντι στα αργύρια δείχνει ασύνειδα και τη σχέση μας απέναντι στην ύλη. Όλα αυτά δελεάζουν τις κρυμμένες επιθυμίες για την απόκτηση της ύλης, διώχνουν από την ψυχή με την χειροπιαστή πραγματικότητα τους κάθε πίστη στις άπιαστες υπέρ – προσωπικές αξίες, αν ο άνθρωπος δεν είναι με γερό, σταθερό σφυρηλατημένο ηθικό χαρακτήρα, αν δεν στοχάζεται και δεν εμβαθύνει διαρκώς στα αληθινά αγαθά της ζωής.

Πέρα από την διαστρέβλωση της κοινωνίας, διαβρώνει και τις προσωπικές σχέσεις των ανθρώπων. Οι άνθρωποι σε μετράνε σε ασήμι και χρυσό, και στο τέλος τους μένει το χρήμα και χάνουν το μονοπάτι που θα τους οδηγήσει στον θησαυρό. Γι’ αυτό και ο χαρακτήρας του ανθρώπου δοκιμάζεται σε χρηματικές δοσοληψίες, με υλικές μόνο συναλλαγές. Στην σκλαβιά του χρήματος δεν πέφτουν μόνο όσοι δεν κατέχονται από την σοβαρή πρόθεση και τη δυνατή θέληση να κρατήσουν τον εαυτό τους καθαρό από τα αργύρια, αλλά και εκείνοι που πλησιάζουν το χρήμα μόνο και μόνο για να το χρησιμοποιήσουν ως υπηρέτη για την πραγματοποίηση των ιδανικών σκοπών και ενδιαφερόντων τους, αν δεν κρατήσουν ξυπνητή και σε αδιάκοπη ενέργεια την αυτοκριτική τους. Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολος ο αγώνας κατά του συγκεντρωτικού συμβόλου της υλικής δύναμης και απόλαυσης, αλλά δεν είναι ακατόρθωτη μια πραγματικά “εσωτερική ελευθερία”.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments