Συνταγές από την Ταϊλάνδη
Έχουμε υιοθετήσει την εξωτική κουζίνα της Ταϊλάνδης προσαρμοσμένη στις δικές μας συνήθειες, αφού πολλές φορές δεν υπάρχει δυνατότητα να έχουμε όλα αυτά τα συστατικά. Το κάρυ το πράσινο, οι καυτερές σάλτσες, τα εξωτικά μπαχαρικά έχουν τις ρίζες τους σε αυτή την χώρα.
Χοιρινό ψιλοκομμένο (Larp of pork)
Συστατικά
- 100 γρμ. χοιρινό παϊδάκι
- 3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
- Λίγο αλάτι
- 1 κουταλιά χοιρινό λίπος ή λάδι
- 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη προαιρετικά
- 1-2 κουταλιές σάλτσα ψαριού
- 3 κόκκινα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 1 κουτ. κρεμμυδάκια κομμένα
- 1 κουτ. φύλλα κόλιανδρου
Πάστα
- 5 πιπεριές τσίλλυ αποξηραμένες, εμποτισμένες σε νερό και στραγγισμένες
- Λίγο αλάτι
- 5 κόκκινα κρεμμύδια καθαρισμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
- 2 κουτ. γκαλάγκαλ
- 2 κουτ. λέμονγκρας κομμένο
- 1 κουτ. σπόρους κύμινου ψημένους και φρεσκοκομμένους
- 1 κουτ. πιπέρι σετσουάν ψημένο και κομμένο
- 2 μακροπίπερα ψημένα και σπασμένα
- Λίγο άνθος μοσχοκάρυδου ψημένο, κομμένο
- Λίγους σπόρους πιπέρι μαύρο φρεσκοσπασμένο
- Λίγους σπόρους πιπέρι λευκό φρεσκοσπασμένο
Προετοιμασία
Πρώτα σπάμε τα μπαχαρικά στο γουδί. Κόβουμε το κρέας και το βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει για περίπου 10’. Μόλις κρυώσει, απομακρύνουμε το κόκκαλο και ψιλοκόβουμε το κρέας.
Στο τηγάνι βάζουμε το χοιρινό λίπος ή το λάδι και ρίχνουμε το σκόρδο. Τσιγαρίζουμε πολύ ελαφρά και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Ψήνουμε μέχρι να βγεί το άρωμά τους. Κατόπιν ρίχνουμε το κρέας, με λίγο από το νερό όπου είχε βράσει. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 5-10’.
Συνοδεύεται με ωμά λαχανικά όπως λάχανο, αγγούρι ή ότι άλλο υπάρχει.
Σουβλάκια χοιρινά (Pork satay)
Συστατικά
- 454 γρμ. χοιρινό χωρίς κόκκαλο
- 2 κουτ. τούρμερικ
- 1 κουτ. κόλιανδρο τριμμένο
- 1 κουτ. κύμινο τριμμένο
- 1 κουτ. ζάχαρη καστανή
- 1 κούπα γάλα καρύδας
- 1/2 κούπα χυμό φρέσκου ανανά ή πορτοκαλιού
- 1/2 κούπα νερό
- 2 φέτες από ψωμί σάντουιτς
Οδηγίες
Κόβουμε το χοιρινό σε λουρίδες, το βάζουμε σε ένα μπολ και μέσα προσθέτουμε το τούρμερικ, το κόλιανδρο, το κύμινο, την ζάχαρη, το γάλα καρύδας και τον χυμό ανανά και αναμιγνύουμε καλά. Σκεπάζουμε και αποθηκεύουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.
Μπορούμε να ψήσουμε το χοιρινό στα κάρβουνα ή σε μέτρια φωτιά, σε τηγάνι στο οποίο έχουμε βάλει λίγο λάδι. Βγάζουμε το χοιρινό από την μαρινάδα και το περνάμε στο καλαμάκι, προσέχοντας να αφήσουμε χώρο από κάτω για να το χειριζόμαστε.
Σε ένα μπολ έχουμε την μαρινάδα και το νερό να τα χρησιμοποιήσουμε καθώς ψήνεται το σουβλάκι αλείφοντας το κατά διαστήματα. Ψήνουμε από όλες τις μεριές για περίπου 8΄. Ψήνουμε το ψωμί και σερβίρουμε τα σουβλάκια με το ψωμί στο πλάι τους και με λίγο αγγούρι.
Σούπα με βοδινή ουρά (oxtail soup)
Συστατικά
- 2 κιλά ουρά βοδινή κομμένη
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα
- 4 κούπας νερό από τζίντζερ που έχουμε βράσει
- Λίγο αλάτι
- Πιπερίτσες τσίλλυ
- Λίγο πιπέρι άσπρο τριμμένο
- 1 κουταλιά φύλλα κόλιανδρου
- 2 κουταλιές κρεμμύδια γλυκά τσιγαρισμένα
Μείγμα μπαχαρικών
- 1 κουταλιά πιπέρι μαύρο φρεσκοκομμένο
- 2 κουτ. κύμινο σπόρους
- 2 κουτ. κόλιανδρο σπόρους
- Λίγα γαρύφαλα
- 1 κουτ. τσ. μαραθόσπορο
- 5,6 καρπούς κάρδαμο
- 5 καρπούς μακροπίπερο
- 2 κουτ. τζίντζερ σκόνη
- 2 κουτ. τούρμερικ σκόνη
- Πιπέρι τσίλλυ
Προετοιμασία
Αφαιρούμε όσο λίπος μπορούμε από το κρέας. Σπάμε τα ολόκληρα μπαχαρικά και τα περνάμε από το τηγάνι για λίγο μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους. Αναμιγνύουμε καλά με τα υπόλοιπα που είναι σε σκόνη. Πλένουμε την ουρά και την βάζουμε στο κατσαρολάκι που είναι το κρεμμύδι. Προσθέτουμε 4 κουταλιές από το μείγμα μπαχαρικών, το νερό από τζίντζερ, το αλάτι και λίγο νερό ακόμη. Φέρνουμε στο σημείο βρασμού και κατόπιν χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να έχει λειώσει το κρεμμύδι. Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται. Αν θέλουμε, αφαιρούμε το κόκκαλο, βάζουμε το κρέας στην σούπα και ξαναβράζουμε για πολύ λίγο. Σερβίρουμε την σούπα με πιπέρι, τσιγαρισμένο κρεμμύδι και με φέτες λεμονιού.
*Η σούπα αυτή υπάρχει και σε πιο εξευρωπαϊσμένη έκδοση με τοματίνια, καρότο, ραδίκια και κανέλα. Προσαρμόζουμε πάντα την συνταγή ανάλογα αν θέλουμε περισσότερο ξινό ή καυτερό.