Συνέντευξη με τον Νίκο Κόνιαρη

Συνέντευξη με τον Νίκο Κόνιαρη

Πόσο κοντά μπορεί να μας φέρει ο διαλογισμός με την φύση και το εαυτό μας. Μια συζήτηση με τον Νίκο Κόνιαρη που θα μας φανερώσει πολλές πτυχές και πνευματικά μονοπάτια κατανόησης του εαυτού μας.

1. Πόσα χρόνια ασχολείστε με πρακτικές διαλογισμού και τι ήταν αυτό που σας ώθησε σε αυτές;

– Το ταξίδι αναζήτησης ξεκίνησε πολύ νωρίς για μένα. Είμαι στον πνευματικό μονοπάτι πάνω από δύο δεκαετίες. Εξερευνώ τον πνευματικό δρόμο και το διαλογισμό. Αυτό που κυριολεκτικά με ανάγκασε να ψαχτώ με αυτούς τους δρόμους, ήταν η ανησυχία και η έλλειψη ικανοποίησης.

2. Έχετε γράψει κάποιο βιβλίο ή σκέφτεστε να γράψετε;

– Έχουν κυκλοφορήσει δύο βιβλία μου. «Η επανάσταση της πνευματικότητας» και η «Εσωτερική άσκηση». Το τρίτο έρχεται με αργό βήμα. Ο τίτλος του είναι «Μικρές ομιλίες» και έχει να κάνει με την προσωπική μου ματιά στους αγαπημένους, μεγάλους μύστες του παρελθόντος.

3. Ο διαλογισμός βοήθα μόνο το πνευματικό κομμάτι ή και το σωματικό; Μπορεί να καταπολεμήσει μια απλή ασθένεια ή λειτουργεί ως «ανάχωμα» ;

– Ο δρόμος προς το διαλογισμό είναι κατάσταση βαθιάς θεραπείας και ενοποίησης. Στη δική μου προσέγγιση υπάρχει έμφαση και στο σωματικό μέρος. Σώμα, νους και ενέργεια μέσα από τις πρακτικές προετοιμασίας ισχυροποιούνται και ξανά-αποκτούν συνοχή.

4. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα ρεύμα προς το διαλογισμό, θεωρείται πως είναι μόδα ή ο τρόπος ζωής στην εποχή μας το καταστεί αναγκαίο;

– Στη χώρα μας όχι ακόμη μόδα. Όμως θα γίνει σύντομα. Αλλού έχει ήδη συμβεί. Με τα καλά και με τα άσχημα που έχει αυτό. Είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Η ανάγκη για αργούς ρυθμούς είναι τεράστια. Το διαφορετικό γίνεται όλο και περισσότερο ζητούμενο. Ότι πουλάει, θα πουληθεί, ακόμη κι αν χρειαστεί να χάσει μεγάλο μέρος της αλήθειας του. Μέσα σε όλο αυτό θα υπάρχουμε και εμείς. Αυτοί που πρέπει, θα ψάξουν και θα μας βρουν.

5. Η γιόγκα είναι μια μορφή διαλογισμού; ή ανήκει σε άλλη κατηγορία;

– Η Yoga, το Tai Chi, το Chi Kung και οι άλλες εσωτερικές τέχνες, είναι μέθοδοι προετοιμασίας. Μόνο στην επιφάνεια φαίνονται διαφορετικές. Στον βαθύ τους πυρήνα υπάρχει σύνδεση. Τα ζητούμενα είναι ίδια. Όπου γίνεται ποιοτική εργασία στο τέλος των μαθημάτων υπάρχει χρόνος για meditation.

6. Ένα άτομο που κάνει διαλογισμό συγκριτικά με ένα άλλο που απέχει, έχει εμφανείς διαφορές ή είναι πιο εσωτερικές;

– Η ηρεμία, η ικανότητα συγκέντρωσης, η ικανοποίηση και η γαλήνη που βιώνει ο αληθινός διαλογιστής δεν γίνεται να περάσουν απαρατήρητες. Η εσωτερική ποιότητα εκδηλώνεται και αλλάζει συμπεριφορές και καταστάσεις σε επίπεδο καθημερινότητας.

7. Έχετε ανεβάσει αρκετά βίντεο στο youtube με δύο πρακτικές την  WeiChiChiKung και το TaiChiKung, ποια η μεταξύ τους διαφορά;

– Chi Kung σημαίνει «εργασία με την ενέργεια». Είναι ένα είδος απαλής αλλά ισχυρής εσωτερικής άσκησης όπου με ένα συνδυασμό κινήσεων, συγκέντρωσης, αναπνοών και κατευθυνόμενης προσοχής, κινητοποιούμε την ενέργεια με σκοπό την εξισορρόπηση και τη θεραπεία.

Το wei chi chi kung είναι ένα μικρό μέρος του Chi Kung. Αφορά την αίσθηση προστασίας που προκύπτει καθώς υπάρχει εστίαση στη γείωση και στην αίσθηση του κέντρου.

Το Tai Chi και το Chi Kung είναι εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε κατάσταση όσμωσης. Πιθανόν να μην υπάρχει πια μάθημα Tai Chi που να μην περιέχει ασκήσεις Chi Kung. Οπότε χαριτολογώντας κάποιες ασκήσεις τις αναφέρω ως tai chi kung.

8. Διδάσκεται και άλλου είδους πρακτικές; Όπως το Ζαζεν;

– Όσον αφορά τις τεχνικές διαλογισμού, προτιμώ τη βιπάσανα και ακόμη περισσότερο το ζάζεν. Είναι απαλλαγμένες από υποβολές και οραματισμούς. Έχουν μια καθαρότητα, είναι πέρα από νοητικές προβολές.

9. Ο διαλογισμός από όσα έχω διαβάσει, μπορεί να γίνει στο σπίτι πρακτικές αναπνοής, μπορεί να γίνει σε ένα πάρκο ακόμη και σε ένα βράχο πάνω στην θάλασσα, ποιο είναι το ιδανικό σημείο για εσάς;

– Ο διαλογισμός μπορεί να γίνει παντού. Ακόμα και περπατώντας στο κέντρο της Αθήνας. Όσο πιο αρχάριος είσαι, τόσο περισσότερο χρειάζεσαι ιδανικές συνθήκες. Ησυχία, σταθερή θερμοκρασία, απαλό ντύσιμο και ίσως και έναν χώρο που διαλογίζεσαι συχνά. Αν έχεις όλα αυτά και ταυτόχρονα υπάρχει ομάδα συν-αναζητητών, τότε οι συνθήκες αγγίζουν το τέλειο.

10. Όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με διαλογισμό αλλά θα τους ενδιέφερε, ποια είναι τα βήματα που προτείνετε να ακολουθήσουν ως αρχάριοι;

– Να δημιουργήσουν κατάσταση αλληλεπίδρασης με κάποιον που οι πράξεις και η παρουσία του εκπέμπουν τη διαλογιστική ποιότητα. Να ασκούνται στην παρατήρηση. Να προτιμήσουν τεχνικές που το σώμα, η αναπνοή και η κινητοποίηση της ενέργειας κυριαρχούν. Να επιμένουν, να προσπαθούν και να επανέρχονται σε ότι θεωρούν ουσιώδες. Ο διαλογισμός είναι μια ιστορία μεταμόρφωσης.

11. Ο διαλογισμός λειτουργεί ως ανανέωση της ενέργειας που μας περιέχει ή είναι μια απελευθέρωση της αρνητικής ενέργειας που μας περιβάλει;

– Η ενέργεια είναι μία. Όταν κινείται αρμονικά είναι θετική και προκαλεί ικανοποίηση και ευδαιμονία. Όταν λιμνάζει δημιουργεί εντάσεις και μπλοκαρίσματα με αποτέλεσμα την αρνητικότητα. Με τη εσωτερική άσκηση επαναφέρουμε την ενεργειακή ισορροπία. Υπάρχει μετασχηματισμός και θεραπεία. Καθώς τα εμπόδια εξαφανίζονται, ο διαλογισμός βρίσκει χώρο να εκδηλωθεί.

12. Πρέπει να έχεις ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής ας πούμε να είσαι χορτοφάγος ή ο διαλογισμός αφορά όλους;

– Ακόμη και στο αρχικό στάδιο να μείνεις τα οφέλη είναι σημαντικά. Σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία δεν υπάρχει κάτι πιο ενδιαφέρον από το να φλερτάρεις με την πραγματικότητα. Ο διαλογισμός και η αληθινή ζωή είναι ταυτόσημα.

Καθώς προχωράς στο δρόμο της πνευματικότητας, πολλά αλλάζουν. Ίσως αλλάξει και ο τρόπος και αυτά που θέλεις να καταναλώσεις.

13. Σε αρκετά άρθρα επαναλαμβάνεται η φράση «ο διαλογισμός σε κάνει ένα με την φύση», είναι σωστό; και πως ακριβώς το πετυχαίνεις;

– Δεν σε κάνει ένα με τη φύση. Ο διαλογισμός είναι η φύση σου και καλό θα ήταν να τη αφήσεις να εκδηλωθεί. Στο βαθμό που αυτό θα συμβεί είναι αναπόφευκτο να εναρμονιστείς και με τη φύση.

14. Πρέπει να γίνουμε ένα με την φύση ή να την κατανοήσουμε;

– Όταν κατανοήσουμε τη φύση εντός μας, τότε θα βρούμε και τις ισορροπίες με την φύση έξω από εμάς. Τότε θα αγαπήσουμε και αυτό που είμαστε και τη φύση.

15. Εκ των προτέρων συγνώμη αλλά είναι αναγκαία η ερώτηση, διαλογισμός και Χριστιανοσύνη; Συγκρούονται, δε συγκρούονται, γιατί η εκκλησία κατά τη γνώμη σας έχει δύσπιστη θέση;

– Το λες πολύ ευγενικά. Το βλέπει με απόλυτη δυσπιστία. Ούτε καν τη γιόγκα των γυμναστηρίων δεν μπορεί να δεχθεί. Ασχολούνται με τέτοια ζητήματα για λόγους εξουσίας. Δεν θα το αναλύσω περισσότερο. Ας μελετήσουν ξανά τον Ιησού και να κάνουν πράξη αυτά που έλεγε.

16. Οι περισσότερες πρακτικές διαλογισμού προέρχονται από την Άπω Ανατολή και την Ινδία, υπάρχουν είδη που ανήκουν είτε στην αρχαία Αίγυπτο ή στην αρχαία Ελλάδα;

– Σε όλες τις παραδόσεις υπήρξαν τεχνικές [συνήθως τελετουργίες] που συγγενεύουν με την διαλογιστική εμπειρία. Στην ανατολή και ειδικά στην Ινδία υπήρξε το κατάλληλο πνευματικό έδαφος και έτσι το φυτό έγινε δένδρο.

17. Από όσο γνωρίζω έχετε ένα Meditation camp στην Εύβοια, που βρίσκεται και τι ακριβώς προσφέρετε πέρα της διδασκαλίας;

– Το Meditation Camp είναι μια μετακινούμενη κατάσταση. Εύβοια, Όλυμπος, Ελικώνας, κλπ. Παραλίες, βουνά, ποτάμια. Όπου υπάρχει δυνατή φύση και ομορφιά στα όρια. Ένας τόπος αναφοράς είναι η Εύβοια. Κάθε χρόνο αρχές Ιουλίου για 5 μέρες στήνουμε τις σκηνές μας και συμβιώνουμε αρμονικά σε μια ερημική παραλία. Το κεντρικό θέμα είναι ο διαλογισμός και η ουσιαστική επαφή με τη φύση.

18. Ποια είναι τα οφέλη που έχει όποιος έρθει εκεί;

– Είναι μια συνολική εμπειρία. Κάτι που δύσκολα θα ξεχαστεί. Πρώτα από όλα είναι μια συνάντηση ωραίων ανθρώπων. Η αλληλεπίδραση με συνοδοιπόρους είναι πρωταρχική ψυχολογική ανάγκη. Η άσκηση και η παρατεταμένη επαφή με τη φύση είναι έμπνευση και θεραπεία μαζί. Υπάρχει χρόνος για εργασία πάνω στο θέμα του διαλογισμού ώστε να κάνει κάποιος ένα βήμα πιο μέσα. Φεύγοντας θα πάρει απλό υλικό και κατεύθυνση για να συνεχίσει την ατομική του πρακτική.

19. Θεωρείται πως ο διαλογισμός πρέπει να διδάσκεται σε παιδιά;

– Θα ήταν καλό. Πάντα όμως μέσα από τη διαδικασία του παιγνιδιού. Θα έπρεπε να δίνεται σαν εκδοχή μέσα από δράσεις ώστε να αυξηθεί η ικανότητα παρατήρησης και η αίσθηση επαφής με τον εαυτό του.

20. Συνήθως οι περισσότεροι διδάσκαλοι έχουν ένα όραμα, το δικό σας ποιο είναι;

– Αυτός που αγαπά το Τώρα δεν ασχολείται με οράματα. Επίσης δεν θεωρώ πως είμαι δάσκαλος. Είμαι ένας μαθητής που μοιράζεται αυτά που έχει και αναζητά συνοδοιπόρους. Σε πρακτικό επίπεδο αυτά που προκύπτουν μου είναι περισσότερα από αρκετά. Απολαμβάνω αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και αυτό μου δίνει ώθηση για να συνεχίζω.

[Τα σεμινάρια που κάνω είναι πάντα γεμάτα.. αυτό σημαίνει πως υπάρχουν άνθρωποι που εκτιμούν αυτά που προτείνω – Τα Meditation Camp είναι μεγάλη χαρά και μάλιστα με τον όλο και πιο ποιοτικό τρόπο που γίνονται – Τα βιβλία που έγραψα βρίσκονται σε χέρια φίλων, αγνώστων, αλλά και μελλοντικών φίλων. Σκέψεις που αποφάσισαν να ταξιδέψουν και επιστρέφουν ως θετικά συναισθήματα. Είναι μεγάλη ευλογία.]

Σκέφτομαι πράγματα που θα μου άρεσε να γίνουν, αλλά κι αυτά έρχονται.. Κάτι βλέπω στο βάθος.. Ένα κτήμα χωμένο στη φύση όπου η καθημερινότητα για πολλούς από εμάς θα έχει το άρωμα του διαλογισμού.

Βιογραφικό

Ο Νίκος Κόνιαρης σπούδασε φυσική αγωγή στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Συνέχισε ψάχνοντας εναλλακτικές μεθόδους άσκησης. Μελέτησε τον εσωτερικό δρόμο μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις. Τεχνικές διαλογισμού, Γιόγκα, Εσωτερική άσκηση, Ενεργειακές θεραπείες, Αυτοανάλυση, Meditation. Στο τέλος διάλεξε να εστιάσει στο Tai Chi, ένα δρόμο που συνδυάζει με έναν ήσυχο και ταυτόχρονα δυναμικό τρόπο πολλά από τα παραπάνω.

Για πολλά χρόνια έχει εργαστεί με ομάδες προσπαθώντας να μοιραστεί τη χαρά τής αλλαγής και της εξέλιξης, αλλά και την ικανοποίηση που φέρνει η άσκηση. Δημιούργησε την ομάδα taizen και έγραψε 2 βιβλία: «Εσωτερική άσκηση» και « η επανάσταση της πνευματικότητας».

Κάνει ατομικές θεραπευτικές συνεδρίες με shiatsu αλλά και την προσωπική του εμπειρία πάνω στο ξεμπλοκάρισμα της ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με οίκο-ομάδες, εναλλακτικά φεστιβάλ και συλλογικότητες. Οργανώνει Camp Διαλογισμού σε ερημικές παραλίες, ποταμούς, βουνά και μικρά εργαστήρια με άξονα το Διαλογισμό την άσκηση και τον πνευματικό δρόμο.

Τα μαθήματα του Νίκου αποπνέουν απλότητα ενώ απαιτούν συγκέντρωση. Προσεγγίζει την άσκηση με ένα καθαρά minimal τρόπο αλλά πάντοτε με διάθεση Zen.

4 3 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments