Συνέντευξη με τον Κύριο Δημήτρη Παπαγεωργόπουλο ο οποίος είναι απόφοιτος του ΤΕΙ Καβάλας, Τεχνολόγος Χημικός πετρελαίου και φυσικού αεριού με 35 χρόνια εμπειρία στα καύσιμα και λιπαντικά. Εργάστηκε στις εταιρείες, Mobil oil Hellas, BP Hellas , Castrol , Slider σαν Quality control Supervisor, Technical Service Supervisor, Warehouse and Production Supervisor.
Κυριε Παπαγεωργόπουλε πείτε μας αρχικά πόσα έτη ασχολείστε με το τομέα του Πετρελαίου; Και τι σας τράβηξε προς αυτή την κατεύθυνση;
Με τον τομέα πετρελαίου ασχολούμαι από το 1977 σαν φοιτητής του ΚΑΤΕΕ Καβάλας τότε. Συνέχισα την εργασιακή μου πορεία στον κλάδο αυτό μέχρι και σήμερα. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα για μένα η πρώτη εξόρυξη υδρογονανθράκων στον Πρίνο της Θάσου την δεκαετία του ’70 όπως επίσης και οι έρευνες και προοπτικές εκμετάλλευσης που φαινόταν να υπάρχουν εκείνη την εποχή. Η κατεύθυνση μου ήταν στην ερεύνα αλλά τελικά με κέρδισε η παραγωγή.
Πιστεύετε ανήκουμε στις τελευταίες γενιές που εξαρτόμαστε από το Πετρέλαιο ή έχει ακόμη μέλλον; Με βάση πως δεν γνωρίζουμε τα κοιτάσματα της Ανταρτικής.
Σίγουρα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι πεπερασμένα σε ποσότητα. Σίγουρα η παγκόσμια κατανάλωση είναι αυξανόμενη. Επίσης είναι γεγονός ότι η χρήση τους δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον από το στάδιο της εξόρυξης μέχρι και την τελική χρήση τους. Πιστεύω ότι επιβάλλεται να στραφούμε και σε άλλες μορφές παράγωγης ενέργειας ώστε να έχουμε μια ισορροπημένη χρήση με μείωση της χρήσης πετρελαίου και καλύτερο ποιοτικά περιβάλλον.
Γιατί το γεωτρύπανο εξόρυξης φοβίζει τους οικολόγους και τι προκαλεί; Ποιες οι επιπτώσεις στην θαλάσσια βιοποικιλότητα μιας περιοχής κατά την εξόρυξη;
Η καταστροφή στο περιβάλλον είναι γνωστή σε περίπτωση ατυχήματος. Γεγονός είναι όμως ότι υπάρχουν και εξελίσσονται συνέχεια συστήματα ασφάλειας που εξασφαλίζουν τη λειτουργία των εγκαταστάσεων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων με μηδενικές επιπτώσεις στο περιβάλλον είτε είναι χερσαίες είτε θαλάσσιες.
Ποια είναι τα στάδια εξόρυξης του Πετρελαίου και πόσο διαφορετική είναι η άντληση στην θάλασσα από την στεριά;
Το πρώτο στάδιο είναι η μελέτη των γεωλογικών σχηματισμών στο υπέδαφος από γεωλογικούς χάρτες. Κατόπιν γίνονται ηχητικές και σεισμικές έρευνες στην περιοχή ενδιαφέροντος. Μετά από την μελέτη και αξιολόγηση των δεδομένων αποφασίζεται η ερευνητική γεώτρηση. Από την στιγμή που ανακαλυφθεί το κοίτασμα γίνονται διάφορες δοκιμές που έχουν σχέση με την ποιότητα του υδρογονάνθρακα και την σύσταση του. Πολλές φορές το κοίτασμα περιέχει ενώσεις του θείου οι οποίες είναι διαβρωτικές και πρέπει σε πρώτο στάδιο να απομακρυνθούν. Ακολουθούν οι γεωτρήσεις περιχαράκωσης που μας δείχνουν την έκταση του κοιτάσματος και το ποσοστό εκμετάλλευσης του. Στο τέλος και εφόσον το κοίτασμα θεωρηθεί εκμεταλλεύσιμο γίνονται οι παραγωγικές γεωτρήσεις.
Η διαφορά της άντλησης από την στεριά στην θάλασσα είναι ότι παρεμβάλλεται η θάλασσα μεταξύ πλατφόρμας και πυθμένα οπότε αυξάνεται η δυσκολία γιατί χρειάζονται συστήματα αγκύρωσης και σταθεροποίησης της πλατφόρμας.
Αληθεύει πως οι πιθανότητες ατυχημάτων (πετρελαιοκηλίδας) είναι μηδαμινές στην εποχή μας;
Όπως είπα σε προηγούμενη ερώτηση τα συστήματα ασφάλειας υπάρχουν και εξελίσσονται σε όλα τα στάδια της έρευνας, εξόρυξης, παραγωγής και τελικής χρήσης των προϊόντων πετρελαίου. Λόγω ενασχόλησης μου επί δεκαετίες στον χώρο μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι κάθε ατύχημα που έχει συμβεί δημιουργεί τεχνογνωσία για την αποφυγή ατυχημάτων στο μέλλον.
Πόσες διαφορετικές μορφές Πετρελαίου υπάρχουν συνολικά;
Σε πρώτο διαχωρισμό είναι οι αέριοι υδρογονάνθρακες και το αργό πετρέλαιο. Οι υδρογονάνθρακες μπορεί να είναι παρόντες σε τρεις τύπους μοριακών δομών: ευθείας αλυσίδας, διακλαδωμένης αλυσίδας και δακτυλίου. Επίσης μπορεί να συνυπάρχουν και σε συνδυασμό μεταξύ τους.
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζεται από την εξόρυξη Υδρογονανθράκων;
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζεται από την χρήση των υδρογονανθράκων. Η προσπάθεια που γίνεται είναι στη χρήση καυσίμων και προϊόντων με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.
Υπάρχουν κοιτάσματα μαμούθ – γίγαντες στην Ελλάδα όπως είναι αυτό της Αιγύπτου; (Ζορ) ή όσα ακούγονται είναι μύθος.
Η απάντηση αυτή είναι διαθέσιμη μόνο μετά από σοβαρή μελέτη των δεδομένων που προκύπτουν μετά από τον εντοπισμό πρώτα των γεωλογικών δεδομένων της περιοχής, τις σεισμικές έρευνες, τις ερευνητικές γεωτρήσεις που προσδιορίζουν μέγεθος κοιτάσματος και ποιότητα υδρογονανθράκων.
Πως συσχετίζονται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου με αυτά των Πετρελαίων; Και πως θα αξιολογούσατε τις έρευνες Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα;
Δεν υπάρχει γενικά συσχετισμός μεταξύ τους. Σε γενικές γραμμές μπορεί να συνυπάρχουν σε ένα κοίτασμα αλλά αυτό δεν είναι πάντα σίγουρο.
Σε πολύ πρώιμο στάδιο ακόμα.
Το παιχνίδι στις τιμές του Πετρελαίου είναι γεωπολιτικό-οικονομικό ή αποθεματικό;
Είναι και τα τρία μαζί.
Ποιος είναι υπεύθυνος για τις τιμές Πετρελαίου οι εταιρείες ή τα μέλη του OPEC (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) ή το κράτος;
Η τιμή του αργού πετρελαίου εξαρτάται από τον OPEC. H τιμή του τελικού προϊόντος όμως περιέχει και ένα μεγάλο ποσοστό φορών. Στην τελική τιμή των καυσίμων το ποσοστό του φόρου είναι περίπου το 60 με 70 % της αξίας του.
Η φιλοσοφία μεταξύ των Πετρέλαιο εταιρειών διαφέρει ή κινούνται σε ένα καθορισμένο μοτίβο με μικρές αποκλίσεις;
Κάθε εταιρεία έχει την δική της φιλοσοφία σε γενικές γραμμές, αλλά όλες έχουν μια ενιαία γραμμή που αφορά την ασφάλεια την αποτελεσματικότητα και την φροντίδα για το περιβάλλον.
Η Ελλάδα έχει καθυστέρηση στην άντληση Υδρογονανθράκων με τα νέα κοιτάσματα; Παράδειγμα η Νορβηγία χρειάστηκε 5 χρόνια για την αξιοποίηση των πρώτων κοιτασμάτων και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει η χώρα των Πετρελαίων.
Μια σοβαρή ερεύνα για κοιτάσματα υδρογονανθράκων διαρκεί από 5 μέχρι 10 χρονιά για να φτάσει στο τελικό στάδιο παραγωγής τους. Το θέμα είναι να μην μείνουμε μόνο στην ερεύνα και να προχωρήσουμε και στην παραγωγή. Σημειώνω ότι και στο παρελθόν έχουν γίνει έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας τις δεκαετίες του ’60, ’70 και ’80.
Κατά την γνώμη σας η κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ έχει μέλλον στην Ελλάδα στην παραγωγή Υδρογονανθράκων;
Εφόσον ασχοληθούμε σοβαρά ως χώρα με την ερεύνα και την παραγωγή υδρογονανθράκων μια κοινοπραξία με πολύ μεγάλη τεχνογνωσία θα έχει μέλλον στην Ελλάδα.
Ποιες αλλαγές προτείνεται στην ενεργειακή ατζέντα της Ελλάδας και ειδικότερα στο κομμάτι του Πετρελαίου;
Η σημαντικότερη αλλαγή πρέπει να είναι στην σοβαρότερη ενασχόληση όλων των φορέων για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων.
Η Ελλάδα έχει τα απαιτούμενα κοιτάσματα για ενεργειακή επάρκεια;
Αυτό θα γίνει γνωστό μόνο με συστηματική ερεύνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Φυσικό αέριο ή Πετρέλαιο η οικονομική λύτρωση για την χώρα;
Σοβαρή και υπεύθυνη ενασχόληση με την προοπτική έρευνας και εξόρυξης από όλους τους εμπλεκομένους σε αυτή την υπόθεση είναι η οικονομική λύτρωση για την χωρά. Στην εποχή μας όμως θα πρέπει πάντα να συνυπολογίζουμε και τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.
Ποια πηγή ενέργειας (ανανεώσιμη και μη) θεωρείται ως μελλοντικό αντικαταστάτη του Πετρελαίου;
Πιστεύω ότι όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν είτε μόνες τους είτε σε συνδυασμό μεταξύ τους να αντικαταστήσουν τη χρήση πετρελαίου.
Τα ορυκτά καύσιμα θα ηττηθούν μελλοντικά από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
Οι εταιρείες πετρελαιοειδών έχουν φροντίσει εδώ και αρκετά χρονιά να ασχοληθούν και με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πολλές από αυτές έχουν τεχνογνωσία στην εκμετάλλευση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας δημιουργώντας ανεξάρτητα τμήματα η θυγατρικές εταιρείες.
Θα συμβουλεύατε τους νέους να ασχοληθούν με το τομέα σας; Και τι προσόντα χρειάζονται για μια καλή σταδιοδρομία;
Ο τομέας των πετρελαιοειδών είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων κυρίως για νέους που έχουν όρεξη και διάθεση για ερεύνα. Μπορεί να υπάρχει μια τεράστια τεχνογνωσία αλλά πάντα υπάρχουν οι ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης μεθόδων και διεργασιών σε όλο το φάσμα έρευνας παραγωγής. Τα προσόντα που χρειάζονται είναι ενδιαφέρον και αγάπη για το αντικείμενο και φυσικά οι κατάλληλες σπουδές.
Ευγνώμων προς τον Κύριο Δημήτρη Παπαγεωργόπουλο για τον χρόνο που διέθεσε και την όρεξη να απαντήσει στις ερωτήσεις της συνέντευξης. Ευχαριστώ όλους σας για την ανάγνωση.