Σύνδρομο του Clérambault

eyes-730746_1280

Σύνδρομο του Clérambault ή αλλιώς ερωτομανία. Το σύνδρομο Clérambault ονομάζεται έτσι από το όνομα του Γάλλου ψυχίατρου, γνωστού για την ενασχόλησή του με τις παραισθήσεις και τις ψευδαισθήσεις (1927) και που διέγνωσε το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Πρόκειται για μια αυταπάτη όπου ένα άτομο έχει την πεποίθηση ότι ένα άλλο άτομο συνήθως μεγαλύτερο σε ηλικία υψηλού κοινωνικού status και μακριά από το περιβάλλον του ασθενούς είναι ερωτευμένο μαζί του. Ο πάσχων έχει μια ακλόνητη πεποίθηση ότι ένας κρυφός θαυμαστής είναι ερωτευμένος μαζί του. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο πάσχων μπορεί να πιστεύει ότι πολλοί θαυμαστές είναι ερωτευμένοι μαζί του.

Συναντούμε το σύνδρομο Clérambault σε ασθενείς με σχιζοφρένεια η διπολική μανία. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο. Σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάσταση μπορεί να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις όπου ο πάσχων να παρενοχλεί, να παρακολουθεί, να απειλεί και να παρεμβαίνει στην ζωή του ατόμου που νομίζει πως είναι ερωτευμένο μαζί του. Στις περιπτώσεις αυτές η επέμβαση και η βοήθεια της αστυνομίας είναι μονόδρομος.

Η ασθένεια εκδηλώνεται σε τρία στάδια:

  1. Το στάδιο της αναμονής που μπορεί να διαρκέσει έως και χρόνια όπου ο ασθενής περιμένει το είδωλο του να εκδηλωθεί.
  2. Το στάδιο όπου αρχίζει να βλέπει ότι το άτομο που είναι ερωτευμένο μαζί του δεν ανταποκρίνεται στον έρωτά του, με αποτέλεσμα ο πάσχων να έχει τάσεις αυτοκτονίας και να πέφτει σε κατάθλιψη.
  3. Ο ασθενής αρχίζει και γίνεται επιθετικός ακόμα και σε τρίτα πρόσωπα, τα οποία νομίζει ότι στέκονται εμπόδιο στην ευτυχία τους.

Οι αιτίες της ασθένειας μπορεί να προέρχονται από:

  • Έλλειψη αγάπης στην ζωή του ασθενούς
  • Απουσία σωστού ανδρικού/γυναικείου πρότυπου για την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου.
  • Απειρία στον έρωτα από την πλευρά του ασθενούς, με αποτέλεσμα να παρεξηγεί κινήσεις τρίτων και να τις μεταφράζει ως ερωτικές εκδηλώσεις.

Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από μήνες έως χρόνια και γίνεται με αντιψυχωσικά συνδυαστικά με ψυχοθεραπεία.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments