Σύνδρομο burn out, ζώντας μαζί του

Σύνδρομο burn out, ζώντας

Σύνδρομο burn out, ζώντας μαζί του ή αλλιώς εργασιακή εξουθένωση. Προκαλεί σωματική καταπόνηση και εξασθένηση, προκαλώντας εκνευρισμό, αφηρημάδα, απογοήτευση και τάσεις απομόνωσης.

Burn out σημαίνει εξουθένωση και είναι διαφορετικό από το εργασιακό στρες, που σημαίνει πως δεν είναι απαραίτητο όσοι άνθρωποι βιώνουν μεγάλη πίεση στην δουλειά τους, πως θα υποστούν εργασιακή εξουθένωση. Ο όρος Burn-out χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις Η.Π.Α. την δεκαετία του ’70 για να περιγράψει μια επαγγελματική εξουθένωση και μείωση των επαγγελματικών επιδόσεων. Στην Ελλάδα το λέμε «Σύνδρομο Εργασιακής Εξουθένωσης».

Η κα Ελένη Κατσάμπα, κλινική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, μας δίνει κάποια από τα συμπτώματα που έχουν όσοι βιώνουν το σύνδρομο.

Σωματικά: Εξάντληση, πονοκέφαλος, πεπτικές διαταραχές, δυσκολίες ύπνου (υπνηλία, αϋπνία), υπερένταση, γρήγορη αναπνοή, μυοσκελετικοί πόνοι, απώλεια της λίμπιντο, διαταραχές της όρεξης (ανορεξία ή αυξημένη όρεξη).

Ψυχολογικά: Εκνευρισμός, ανορεξία, αίσθημα ανησυχίας, ευσυγκινησία, ενοχές, αδράνεια, θλίψη, ευερεθιστότητα, στρες, αρνητική διάθεση, χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Συμπεριφοράς: Αδυναμία συγκέντρωσης, κυκλοθυμία, αδυναμία ολοκλήρωσης μιας δουλειάς.

Σημαντικό δε ρόλο παίζει και ο χαρακτήρας όπου πιο επιρρεπή είναι τα άτομα που είναι φιλόδοξα,εργατικά και ανταγωνιστικά.

Τρόποι αντιμετώπισης του συνδρόμου είναι, να αυξήσετε τις ώρες του ύπνου σας,να βρείτε ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό σας, να μην αναλαμβάνετε στην δουλειά περισσότερες υποχρεώσεις από όσες μπορείτε να αντέξετε, μην δίνετε υπερβάλλουσα σημασία στη δουλειά σας, δώστε χρόνο στον εαυτό σας για ξεκούραση, ισορροπημένη διατροφή, ενημερώσετε τον γιατρό σας για το πρόβλημα.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments