Σειρά Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής (1) : Τα Πέντε Στοιχεία (五行)

Κινεζικής Ιατρικής-1

Στην σειρά της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής σκοπός μας είναι να σας ενημερώσουμε για την θεωρία των ιατρικών μεθόδων που αναπτύχθηκαν στην Κίνα κατά την αρχαιότητα και που σήμερα εξασκούνται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Ξύλο, η Φωτιά, η Γη, το Μέταλλο και το Νερό αποτελούν τα πέντε στοιχεία της κινεζικής ιατρικής και εκφράζουν όλες τις αλλαγές και τα φαινόμενα του σύμπαντος. H κινεζική λέξη για την έννοια που στα ελληνικά προς διευκόλυνση αναφέρουμε ως «στοιχείο», είναι το (προφέρεται xing), που σημαίνει πολύ περισσότερα πράγματα όπως, κίνηση, αλλαγή, μετασχηματισμό, μεταμόρφωση. Tα πέντε στοιχεία λοιπόν, εκφράζουν κυρίως μια διαδικασία συνεχούς αλλαγής παρά κάτι το στατικό και απαράλλακτο στο χωροχρόνο. Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική επικεντρώνεται στην αποκατάσταση και στην διατήρηση της συνολικής ψυχοσωματικής υγείας του ατόμου μέσω της καλλιέργειας ενός αρμονικού τρόπου ζωής και για αυτό το λόγο, η γνώση των πέντε στοιχείων και των σχέσεων μεταξύ τους είναι πολύ σημαντική.

Στην κινεζική φιλοσοφία και ιατρική ο άνθρωπος θεωρείται ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης, και τα πέντε στοιχεία έχουν αντιστοιχίες με καθετί, για πχ., φυσικά φαινόμενα, αισθήσεις, εποχές, κλιματολογικές συνθήκες, μυρωδιές, συναισθήματα, μέρη του ανθρώπινου σώματος κ.α. που ο γιατρός θα λάβει υπόψη του για να εξηγήσει την αιτία κάθε ανισορροπίας του οργανισμού σε σχέση με το σύνολο έτσι ώστε να θεραπεύσει τον ασθενή με τον κατάλληλο τρόπο.

Πίνακας πέντε στοιχείων με μερικές αντιστοιχίες τους

Κινεζικής Ιατρικής-1

Μέσω λοιπόν της θεωρίας των πέντε στοιχείων, ο γιατρός μπορεί και ερμηνεύει τη σχέση ανάμεσα στην παθολογία του ασθενή και των φαινομένων του φυσικού κόσμου. Ο άνθρωπος στην κινεζική φιλοσοφία θεωρείται ως ένα μέρος του σύμπαντος που βρίσκεται σε συνεχή κίνηση. Σε αυτό το σύστημα ιατρικής είναι πολύ σημαντικές λοιπόν, οι σχέσεις μεταξύ των πέντε στοιχείων, αφού αυτά δεν υπάρχουν στον κόσμο ανεξάρτητα αλλά πάντα σε σχέση αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης το ένα με το άλλο.

Την επόμενη φορά θα συνεχίσουμε με τις σχέσεις μεταξύ των πέντε στοιχείων.

Πηγή

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments