Σειρά Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής (4): Τα Πέντε Στοιχεία – Φωτιά

Τα Πέντε Στοιχεία – Φωτιά

Το στοιχείο της Φωτιάς στην φύση σχετίζεται με το καλοκαίρι και όταν βρίσκεται σε ισορροπία στο άτομο, η συμπεριφορά του είναι αισιόδοξη και γεμάτη ζωή όπως η εποχή του χρόνου που αντιπροσωπεύει.

Στον άνθρωπο αυτό το στοιχείο εκφράζεται κυρίως μέσω της χαράς, του γέλιου και της άφθονης θετικής ενέργειας. Όταν το στοιχείο της Φωτιάς είναι δυνατό, το άτομο αποτελεί συνήθως το κέντρο της προσοχής όπου και αν πάει και του αρέσει να μοιράζει απλόχερα ζεστασιά, ευθυμία και ζωντάνια. Αντιθέτως, όταν υπάρχει ανισορροπία σε αυτό το στοιχείο, αυτή θα εκφραστεί είτε με την υπερβολική ενέργεια η οποία θα κάνει το άτομο να γίνει ενοχλητικό είτε με την έλλειψή της που μπορεί να φέρει ανεξήγητη κούραση και έλλειψη ενθουσιασμού και ενδιαφέροντος.

Η ικανότητες λοιπόν που θα έχει ένα άτομο με ισορροπημένο το Στοιχείο της Φωτιάς, σχετίζονται με την βαθιά κατανόηση που δείχνει προς το κοινωνικό του περιβάλλον, την ευαισθησία που έχει στο να νιώθει τους συνανθρώπους του και την προθυμία του να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους, χωρίς όμως να επηρεάζεται και να υποφέρει το ίδιο από αυτά τα ζητήματα. Η ανισορροπία της Φωτιάς φαίνεται όταν χάνεται η ευδιαθεσία και στην θέση της εμφανίζονται η κατάθλιψη, η έλλειψη πάθους για την ζωή και η δυσανεξία απέναντι στους άλλους.

Στην παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική τα όργανα που αντιπροσωπεύει η Φωτιά είναι η καρδιά και το λεπτό έντερο. Η ανισορροπία της θα φανεί με τα προβλήματα που σχετίζονται παραδοσιακά με την καρδιά η οποία θεωρείται και ως ο αυτοκράτορας του σώματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα τότε μπορεί να γίνει υπερευαίσθητο, προκαλώντας αλλεργίες καθώς και αυτοάνοσα νοσήματα. Το στρες μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά το Στοιχείο της Φωτιάς, όχι μόνο προκαλώντας ταχυπαλμίες και δύσπνοια αλλά και φέρνοντας το λεπτό έντερο που διανέμει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και την ενέργειά τους, σε δυσλειτουργία. Ο γιατρός, ανάλογα με την αιτιολογία του συμπτώματος, πέρα από την συνταγογράφηση ειδικής φαρμακολογικής αγωγής, θα προτείνει και άσκηση αλλά και γενικότερα δραστηριότητες που μπορούν να φέρουν χαρά στο άτομο και να δώσουν νόημα στην ζωή του.

Το Στοιχείο της Φωτιάς τρέφει το Στοιχείο της Γης και τρέφεται από το Στοιχείο του Ξύλου. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενα άρθρα, είναι μεγάλη η σημασία της αρμονίας, και στον εξωτερικό και στον εσωτερικό κόσμο. Όταν η αρμονία χάνεται είναι δουλειά του γιατρού να φροντίσει για την εξισορρόπηση των Πέντε Στοιχείων που αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της Κινεζικής Ιατρικής και Φιλοσοφίας. Στο επόμενο άρθρο θα συνεχίσουμε με το Στοιχείο της Γης.

Πηγή

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments