“Σ ευχαριστώ που πιστεύεις σε μένα”- ο εαυτός σου

"Σ ευχαριστώ που πιστεύεις σε μένα"- ο εαυτός σου

“Μαγεία είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό, μπορείς να κάνεις τα πάντα.” Γκαίτε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας πάσχουν από έλλειψη αυτοπεποίθησης , δυσκολεύοντας τη ζωή τους και τις σχέσεις τους, υποφέροντας από ψυχοσωματικά προβλήματα και φτάνοντας τους εαυτούς τους στα όρια της κατάθλιψης .

Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους με αυτοπεποίθηση να διαφέρουν από αυτούς που υποφέρουν από την έλλειψη αυτοπεποίθησης και να πετυχαίνουν με μεγαλύτερο βαθμό ευκολίας? Μα φυσικά η ακλόνητη πίστη στους εαυτούς τους.

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα από τα σημαντικότερα εφόδια και οφέλη στην καθημερινότητα, στο εργασιακό μας περιβάλλον και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, καθώς μέσα από αυτήν αποκτούμε σιγουριά και πίστη στους εαυτούς μας και στις ικανότητες μας, δημιουργούμε μια ισορροπημένη καλή ζωή στηριζόμενοι γερά στις δυνάμεις μας, αναπτύσσουμε συνεχώς κίνητρα που μας εξελίσσουν, ανακαλύπτουμε και αποδεχόμαστε σε βάθος τους εαυτούς μας και προσπαθούμε για την βελτίωση της ψυχικής και σωματικής μας υγείας.

Το δυναμικό που έχουμε στην κατοχή μας είναι απεριόριστο, πρόκειται για τα ταλέντα μας, τις δυνατότητες μας, τα χαρίσματα μας, τις γνώσεις μας, τις ηγετικές μας ικανότητες, την ευφυΐα, τη φαντασία, την τόλμη, ακόμα και την εμφάνιση και τα εξωτερικά μας χαρακτηριστικά. Η αυτοπεποίθηση αποτελεί την ολοκληρωτική αποδοχή και πίστη στις ικανότητες μας, η οποία οικοδομείται αργά, σταθερά και με συνέπεια ακολουθώντας κάποια βήματα και εφαρμόζοντας τα στην καθημερινότητα.

Τα άτομα με υψηλή αυτοπεποίθηση ασκούν πλήρη έλεγχο στη ζωή τους και δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να επηρεαστεί από τους γύρω τους, αποφεύγοντας τον αποπροσανατολισμό και το ενεργειακό σκόρπισμα.

Διαθέτουν μια θετική και αισιόδοξη στάση για τη ζωή και τους ίδιους, μένοντας μακριά από την αρνητικότητα και την μιζέρια.

Αξιολογούν τον εαυτό τους και τις ικανότητες τους όσο το δυνατόν με περισσότερη ακρίβεια και δεν επηρεάζονται από τη γνώμη των άλλων γι’ αυτούς.

Πιστεύουν στις απεριόριστες δυνατότητες τους, στα εσωτερικά τους χαρίσματα και τα κρυφά ταλέντα τους και δεν αμφιβάλλουν γι’ αυτά.

Οτιδήποτε σκέφτονται ή ονειρεύονται έχουν και τη δύναμη να το υλοποιήσουν και αυτό γιατί εστιάζουν όλη τους την ενέργεια σ’ αυτό που θέλουν να πετύχουν.

Παθιάζονται ολοκληρωτικά με αυτό που αγαπούν, το οραματίζονται με κάθε λεπτομέρεια , δεν χάνουν χρόνο, παρά μπαίνουν στην δράση κάνοντας ότι χρειαστεί για να το δουν να υλοποιείται και τέλος απολαμβάνουν την επιτυχία του.

Έχουν πάντα ρεαλιστικές προσδοκίες από τους ανθρώπους γύρω τους και την έκβαση των καταστάσεων, καθώς δεν ενδιαφέρονται τόσο για το αποτέλεσμα, αλλά για την παρούσα δράση και επιλογή.

Οι άνθρωποι με ανεπτυγμένη αυτοπεποίθηση έχουν ως προτεραιότητα τον ίδιο τους τον εαυτό και δεν αρέσκονται στο να ικανοποιούν τις ανάγκες των άλλων, και δεν έχουν καμία διάθεση να  το παίζουν σωτήρες  στους άλλους.

Γνωρίζουν πότε θα πουν «όχι» και τοποθετούν όρια, έτσι ώστε να μένουν σε μια απόσταση παρατηρώντας, κερδίζοντας  χρόνο, ενέργεια και ψυχική δύναμη.

Εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους με υγιείς τρόπους, χωρίς να προσβάλλουν, να πληγώνουν και να υποτιμούν τους άλλους.

Πιστεύουν ότι αξίζουν σαν προσωπικότητες, προστατεύουν τον εαυτό τους και έχουν επίγνωση των πράξεων τους, δεν δειλιάζουν μπροστά στις νέες προκλήσεις  που φανερώνονται μπροστά τους.

Είναι πάντα σε εγρήγορση και ετοιμότητα έτσι ώστε αν χρειαστεί να αλλάξουν το σχέδιο δράσης τους  να το κάνουν άμεσα και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Δεν συγκρίνουν ποτέ τους εαυτούς τους με τους άλλους, πιστεύουν στην διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα του και σέβονται απόλυτα τις επιθυμίες και τις επιλογές τους.

Κατανοούν ότι σε κάθε πρόβλημα υπάρχουν αστάθμητοι  παράγοντες, άγνωστες μεταβλητές  και απροσδιόριστες συνθήκες, όμως τολμούν να πάρουν το ρίσκο και εξαλείφουν την εσωτερική τους αβεβαιότητα και το φόβο για το άγνωστο.

Θέτουν ρεαλιστικούς και εφικτούς  στόχους κάθε φορά και κινούνται στη ζωή τους με μια αίσθηση σκοπού, προσανατολισμού και κατεύθυνσης χωρίς να ξεφεύγουν από αυτούς.

Τέλος τα άτομα με αυτοπεποίθηση ενισχύουν τους εαυτούς τους τακτικά, τους επιβραβεύουν μετά από κάθε επιτυχία και ευγνωμονούν για όλες τις νίκες εστιάζοντας σε όλα όσα κατέκτησαν και αποφεύγοντας την έλλειψη.

Η αυτοπεποίθηση είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στους εαυτούς μας. Η εικόνα και η άποψη που έχουμε για τους εαυτούς μας αντανακλάται σε όλους τους τομείς της ζωής μας και μας βοηθάει να ανθίσουμε νέες πτυχές τους εαυτού μας μέσα από τις επιτυχίες μας.

Αναπτύσσοντας την αυτοπεποίθηση αποκτούμε μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή μας, νιώθουμε άνετα με τους εαυτούς μας, αποδεχόμαστε αυτό που είμαστε και πιστεύουμε στην εξέλιξη μας, εμπιστευόμαστε τις δυνατότητες μας, αποδυναμώνουμε τις φοβίες μας, εξαλείφουμε τις ανασφάλειες μας , γινόμαστε περισσότερο κοινωνικοί και αρεστοί στο περιβάλλον στο οποίο δρούμε και κινούμαστε.

Η αυτοπεποίθηση συνδέεται  ουσιαστικά με τον βαθμό αγάπης και πίστης προς τον εαυτό μας και την ολοκληρωτική αποδοχή του.

Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε στους τρόπους ανάπτυξης της αυτοπεποίθησης και προσωπικής ενδυνάμωσης του εαυτού.

ΠΟΥΛΑΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ

Πτυχιούχος Φ.Π.Ψ-Ψυχολογίας

 

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments