Θέλεις να φτιάξεις σπιτικό ψωμί, αλλά δεν έχεις μαγιά; Κανένα πρόβλημα! Φτιάξε ψωμί με σόδα σε μισή ώρα και με μόλις 6 υλικά, που έχεις στο ντουλάπι σου.
Είναι πολλές οι φορές που λαχταράς ένα φρέσκο σπιτικό ψωμί, όπως το έφτιαχνε η γιαγιά σου στο χωριό. Ψάχνεις λοιπόν να βρεις τη συνταγή, τη διαβάζεις και σε πιάνει βαρεμάρα. Τελικά, τα παρατάς και πετάγεσαι στο φούρνο να αγοράσεις έτοιμο ψωμάκι.
Σου έχω όμως τη λύση. Θα σου δείξω μια συνταγή, που είμαι σίγουρη ότι θα σε κάνει να μην ξανααγοράσεις ψωμί από φούρνο, ποτέ ξανά. Α! Το καλύτερο ξέχασα να σου πω, κάνεις και οικονομία. Για 2 καρβελάκια θα ξοδέψεις μόλις 1,5€!
Συνταγή: Πως να φτιάξω ψωμί χωρίς μαγιά;
Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι:
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα, όχι κοφτό, ούτε πολύ γεμάτο.
- 170 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 170 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
- 200 γρ. γιαούρτι
- 100 γρ. νερό
- 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
Ζύμωσε ψωμί με σόδα και γιαούρτι
Πριν ξεκινήσεις τη συνταγή, προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε ένα μεγάλο και κατά προτίμηση γυάλινο μπωλ, ρίξε το γιαούρτι, το αλάτι, τη σόδα και το νερό. Ανακάτεψε, μέχρι γιαούρτι να λιώσει αρκετά και να ομογενοποιηθεί με το αλάτι.
Στη συνέχεια, ρίξε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλεύρι ολικής άλεσης. Ζύμωσε, μέχρι να βγει ένα ζυμαράκι, που να μην κολλάει στο χέρι.
- Tip 1: Τα 170 γραμμάρια από μαύρο αλεύρι, μπορείς να τα αντικαταστήσεις με ότι θέλεις εσύ, όπως π.χ. καλαμποκάλευρο ή ακόμα και ξηρούς καρπούς σε σκόνη.
- Tip 2: Φρόντισε η διάρκεια του ζυμώματος να μη διαρκέσει πολύ, γιατί η σόδα ξεκινάει και λειτουργεί με το που τη βάλεις στο μείγμα. Αν αργήσεις λοιπόν, δε θα σου φουσκώσουν ωραία τα καρβέλια.
- Tip 3: Αν θέλεις όταν τελειώσεις το ζύμωμα μπορείς να ρίξεις στο ψωμί κάποιο μυρωδικό, όπως π.χ. δενδρολίβανο. Μπορείς επίσης να ρίξεις ξηρούς καρπούς, όπως π.χ. ηλιόσπορους. Μπορείς ακόμα να βάλεις σταφίδες, φέτα ή ότι άλλο αγαπάς.
Πάρε ένα ταψάκι και άπλωσε αντικολλητικό χαρτί από πάνω. Ρϊξε μπόλικο ελαιόλαδο. Πάρε το ζυμάρι σου και κάνε 2 μπαλάκια με το χέρι σου. Βάλτα στο ταψί και χάραξε 3-4 γραμμούλες από πάνω για να παίρνει αέρα. Ρίξε λίγο λαδάκι από πάνω.
Τοποθέτησέ τα στο φούρνο για 30-40 λεπτά, μέχρι το ψωμί να γίνει τραγανό από πάνω και μαλακό από μέσα.
Το ψωμί διατηρείται στο ψυγείο τυλιγμένο σε μεμβράνη. Όταν θέλεις να φας, το ζεσταίνεις λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων και είναι έτοιμο.
Το δοκίμασα είναι καταπληκτικό.Την δεύτερη φορά έβαλα Κεφιρ κατσικίσιο,ήταν τέλειο.Ευχαρηστω