Ψυχογράφημα

psichographima

Γράφει η Βιβή Καρά

Μεγάλη πραγματικότητα το διάγραμμα της ψυχής. Είναι ένα συνεχές ζικ-ζακ σαν αυτό της καρδιάς; Ή είναι ένα διαφορετικό διάγραμμα, που έχει πιο σύνθετη μορφή;

Ένα τέτοιο διάγραμμα έχει σίγουρα, μια πιο σύνθετη μορφή. Επηρεάζεται και απεικονίζει συναισθήματα του συγκεκριμένου ημισφαιρίου του εγκεφάλου,που συνδυαστικά αποτυπώνονται σε διάγραμμα περνώντας από την ψυχική σφαίρα. Άρρηκτα συνδεδεμένα νους και ψυχή συνθέτουν την συναισθηματική νοημοσύνη λαμβάνοντας τα σήματα morse απ’ τους νεύρο-διαβιβαστές του εγκεφάλου. Η ψυχίατροι θεωρούν ως αποτέλεσμα της νοητικής με την καλή ή την κακή λειτουργία της ψυχοκοινωνικής σφαίρας και συμπεριφοράς.

Κι όμως ένα σύνολο συνδρόμων που τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν έξαρση και είναι άκρως διασπαστικά αποσυντονίζουν τις δύο ενιαίες λειτουργίες. Τα διπολικά σύνδρομα παρουσιάζουν μεγάλη έξαρση και τα σύνδρομα αυτισμού επίσης. Που καθώς παρατηρούμε σε μικρό βαθμό ο παράγοντας κληρονομικότητα πυροδοτεί την εμφάνιση των συμπτωμάτων των συνδρόμων.

Λέτε να φταίει ο μεταφορέας (ο νευροδιαβιβαστής) και να μεταβιβάζει λάθος ερεθίσματα στον εγκέφαλο; Ή στο σύνολό τους είναι αρνητικές προσλαμβάνουσες από το εξωτερικό περιβάλλον; Στην πλειοψηφία τους οι ψυχολόγοι, με αρχηγό τους τον Dr Freud πατέρα της ψυχανάλυσης, συνδέουν τα πάντα με την παιδική ηλικία, τη γέννηση και τα ένστικτα.

Υπάρχουν όμως και οι ενορατικοί ψυχοθεραπευτές, που δίνουν μια πιο ενδιαφέρουσα διάσταση, όπως η πνευματικότητα. Προσδιορίζοντας με σχεδόν απόλυτο τρόπο την έσω στροφή του ατόμου και της τόνωσης της διάθεσης για αυτοβελτίωση. Ευτυχώς που τα τελευταία χρόνια δείχνουν το δρόμο και προάγουν σε διαφορετικό τρόπο σκέψης, λιγότερο αφοριστικές, οι εναλλακτικές θεραπείες.

Στις δύο αυτές περιπτώσεις (διπολισμού, και αυτισμού, μεταγενέστερης μορφής και όχι άμεσα εστιασμένες με την γέννηση ) οι δύο παράγοντες των οργάνων που συνεργάζονται, μέσα στο σώμα του παθόντα μοιάζουν με αντίπαλα στρατόπεδα, σε ένα διαρκή πόλεμο.

Λευκή σημαία δε σηκώνει κανείς από τους δυο αντιπάλους, και αφορά τις προσλαμβάνουσες και ιδιαίτερα της καθημερινής ζωής. Στην έξαρση στον ψυχισμό υπάρχει η σύγχυση γιατί τροφοδοτείται από ένα βασικό θυμό, που στη συνέχεια εδραιώνεται σε φόβο και ανασφάλεια. Η καθημερινότητα αποτελεί μεγαλύτερη και πιο κουραστική ρουτίνα, όταν συνυπάρχει με την σύγχυση. Αλλεπάλληλες σκέψεις και αρνητικά συναισθήματα κατακλύζουν έναν πραγματικά κουρασμένο εγκέφαλο, που δεν ξεχνά το χθες, για να προχωρήσει στο σήμερα.

Λανθασμένες εντυπώσεις και συγχρόνως εμμονές λαμβάνουν χώρα σχεδόν ταυτόχρονα, ενισχύοντας ανασφάλειες και φοβίες, ενδυναμώνοντας την ψύχωση.

Ο φόβος υποδουλώνει και καταδυναστεύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, εγκλωβίζοντας τις ψυχικές δυνατότητες που τις καθιστά αδύναμες και μετέωρες. Τα οργανικά σύνδρομα αρκετές φορές εμφανίζονται, ενισχύοντας τα αύτο-άνοσα και τα ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Αν και το ψυχογράφημα εμφανίζεται αρκετά μπερδεμένο, η θεραπεία έγκειται αποκλειστικά στο άτομο που πάσχει και στη δύναμη της θέλησης, να ξεφύγει από αυτή την νοσηρή κατάσταση. (Αρκεί να το αντιληφθεί)

” Άντε κι ο Θεός βοηθός!”

Υ.Γ Τα παραπάνω δεν αφορούν χρήση συγκεκριμένης βιβλιογραφίας.

Αποτελούν γνώση και δική μου προσωπική άποψη μετά από κλινική εμπειρία, με την συνεχή εργασία μου επί εικοσιπενταετίας, στα επαγγέλματα υγείας.

0 0 votes
Article Rating
Posted in ,
Βιβή Καρά

Βιβή Καρά

Με συγκλονίζει η συγγραφή. Αποτελεί για μένα βασική ζωτική λειτουργία. Σκοπός μου είναι με την αρθρογραφία να αφυπνίσω και να συμβάλλω στην ψυχική ισορροπία των αναγνωστών μου.

Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments