Προφυλάσσοντας τον εαυτό μας από την χειραγώγηση των άλλων…

XEIRISTIKOI

Κανένας δεν είναι πιο δυστυχισμένος από αυτούς που έχουν ανάγκη τους άλλους- Wayne W. Dyer

Η βάση για μια υγιή και ισορροπημένη σχέση είναι η ειλικρίνεια, η εμπιστοσύνη και ο αμοιβαίος σεβασμός.

Οι σχέσεις μας με τον χρόνο, τις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις μας, τα καθημερινά προβλήματα και τη ρουτίνα φθείρονται, με αποτέλεσμα μην μπορώντας να ανταπεξέλθουμε σε όλες αυτές τις αρνητικές καταστάσεις να αναπτύσσουμε ακραίες τακτικές για να εκφράσουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα μας.

Μια συνήθης τακτική για να εκδηλώσουμε την πικρία μας, την ενόχληση μας, τον θυμό, τους φόβους μας, τις ανασφάλειες μας, τα συναισθηματικά μας αδιέξοδα, τις ελλείψεις μας είναι η χειραγώγηση και η χειριστική συμπεριφορά μας απέναντι στα άτομα που θεωρούμε δεδομένα στη ζωή μας.

Όλοι έχουμε έλξει και συναναστραφεί σε διάφορες περιόδους της ζωής μας τέτοιου είδους άτομα, τα οποία θέλουν να έχουν τον έλεγχο επάνω μας, άτομα που μας προκαλούν συναισθηματική δυσφορία και ψυχικό εγκλωβισμό που πνίγουν τα θέλω και τις επιθυμίες και που δεν μας αφήνουν να αναπνεύσουμε.

Τα χειριστικά άτομα διέπονται από μια κρυμμένη ανασφάλεια την οποία και πολλές φορές υπερκαλύπτουν, από υπέρμετρο εγωισμό, από αισθήματα μειονεξίας και χαμηλής αυτοεκτίμησης και μη αποδοχής του εαυτού.

Προσπαθούν με κάθε τρόπο, έμμεσο και άμεσο, με κάθε μέσο και με κάθε κόστος να μας ελέγξουν και να μας πείσουν να κάνουμε αυτό που θέλουν χωρίς να φέρουμε καμία αντίσταση στα θέλω τους.

Σε περίπτωση που κάνουμε το λάθος γι αυτούς- και το σωστό για εμάς- να αντιδράσουμε, να φέρουμε αντίρρηση στα θέλω τους ή να αρχίσουμε να βάζουμε όρια στον έλεγχο που μας ασκούν, τότε θα δούμε το πραγματικό τους πρόσωπο, το αληθινό τους εαυτό, πίσω από την μάσκα του «καλού παιδιού, του δυναμικού συντρόφου, της πιστής συζύγου, του έμπιστου φίλου, του εχέμυθου συνεργάτη» που φορούν, αφού θα νιώσουν απειλημένοι και ότι χάνουν την εξουσία τους επάνω μας.

Τις περισσότερες φορές τα άτομα αυτά αδυνατούν να αναλάβουν την ευθύνη του εαυτού τους, γι αυτό την μεταφέρουν στους άλλους κάνοντας τους να αισθανθούν άσχημα, δημιουργώντας τους ενοχές και με τον τρόπο τους τους αναγκάζουν με διάφορα μέσα να την αναλάβουν εκείνοι.

Θεωρούν ότι είναι καλύτεροι από όλους τους άλλους, ότι έχουν πάντα δίκιο και ότι δεν κάνουν ποτέ λάθος, αναπτύσσοντας ένα αίσθημα ψεύτικης ανωτερότητας.

Αυτό που εκμεταλλεύονται στις σχέσεις τους είναι ο συναισθηματισμός, η επιείκεια, η ευγένεια, η καλοσύνη, η ανεκτικότητα και η ευαισθησία που χαρακτηρίζουν κάποιους και δεν διστάζουν να τα χρησιμοποιήσουν όλα αυτά προς όφελος τους για να βγουν εκείνοι κερδισμένοι και υπεράνω.

Αποτυγχάνουν να αναπτύξουν μια ειλικρινή και άμεση επικοινωνία, ώστε να εκφράσουν τα συναισθήματα τους στους άλλους .

Συνήθως μιλούν πίσω από την πλάτη των άλλων και έχουν την τάση να χρησιμοποιούν ένα σωρό δικαιολογίες, υπεκφυγές, κατηγορίες, αρνητικά σχόλια, ψέματα και ειρωνικές εκφράσεις.

Ανακαλύπτουν σιγά σιγά τα αδύνατα σημεία κάποιου, τα οποία και χρησιμοποιούν για να τον ελέγξουν, δημιουργώντας του αισθήματα ενοχής και μειονεξίας.

Μέσω της επιθετικότητας, του εκβιασμού, του θυμού, της σύγκρουσης και της έντονης αντιπαράθεσης προσπαθούν να εκφοβίσουν και να ελέγξουν μια κατάσταση.

Η τάση τους για έλεγχο τους κάνει αρκετά καταπιεστικούς και παρεμβατικούς στα μάτια των άλλων, φαίνονται απόλυτοι και άκαμπτοι στις επιλογές τους προσποιούμενοι ότι έχουν δίκιο.

Τα άτομα που συνήθως επιλέγουν να έχουν δίπλα τους χειριστικούς ανθρώπους είναι άτομα ευάλωτα, ανασφαλή, άβουλα, που αισθάνονται μειονεκτικά και δεν πιστεύουν καθόλου στους εαυτούς τους γι’ αυτό και είναι εύκολα χειραγωγίσιμα.

Ζητούν την αποδοχή, την προσοχή και θέλουν τα βλέμματα να είναι στραμμένα πάνω τους, δημιουργώντας ένα αίσθημα λύπησης, δυσαρέσκειας, θλίψης και τελικά συμπάθειας για το πρόσωπο τους.

Τους αρκεί αυτό γιατί τους είναι πιο εύκολο να ελέγξουν κάποιον όταν δείχνουν ευάλωτοι και προσποιούμενοι μια αρνητική κατάσταση για τους ίδιους.

Η απόφαση αν θα μείνουμε δίπλα σε χειριστικά άτομα και αν θα τους παραχωρήσουμε τη δύναμη μας να μας ελέγχουν και την ελευθερία μας να μας περιορίζουν είναι καθαρά δική μας.

Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε τους εαυτούς μας από αυτά τα αρνητικά, μίζερα και τοξικά άτομα και αυτό θα το επιτύχουμε με το να αλλάξουμε τον εαυτό και την οπτική μας και ξεκινώντας να θέτουμε όρια απέναντι στις χειριστικές συμπεριφορές των ανθρώπων αυτών μένοντας πιστοί σε αυτά.

Η χειραγώγηση αποτελεί μια διαστρεβλωμένη και καμουφλαρισμένη τεχνική κάποιων ανθρώπων με απώτερο σκοπό να αντιστρέψουν μια κατάσταση ή μια συμπεριφορά προς όφελος τους, δημιουργώντας ένα αίσθημα ενοχής και τύψεων στους άλλους.

Το μεγαλύτερο τους όπλο είναι η προσωπική τους θυματοποίηση και η δραματοποίηση των γεγονότων που θέλουν να ελέγξουν.

Για να καταφέρουμε να αποφύγουμε αυτές τις συμπεριφορές χρειάζεται να δουλέψουμε εσωτερικά με όλα τα ανασταλτικά συναισθήματα φόβου, ανασφάλειας, μειονεξίας, μοναξιάς και ενοχής εξερευνώντας τα σε βάθος, έτσι ώστε να θωρακίσουμε τον εαυτό και να αναπτύξουμε τρόπους διαχείρισης των συναισθημάτων μας απέναντι στα άτομα αυτά.

Πρέπει να αξιολογήσουμε καλύτερα τις σχέσεις μας στο τώρα μας και να αναρωτηθούμε αν τελικά αξίζουμε να έχουμε δίπλα μας άτομα που μας καταπιέζουν, που θέλουν να μας κρατούν φυλακισμένους στα δικά τους εγώ αδιαφορώντας για τα δικά μας, που παρεμβαίνουν σε κάθε μας επιλογή και που στερούν την ελευθερία μας επιβάλλοντας τα δικά τους θέλω.

Εν κατακλείδι, ένας χειριστικός άνθρωπος στη ζωή μας μπορεί να μας οδηγήσει στην αναγνώριση, την αποδοχή, την παραδοχή και τέλος στην αλλαγή του εαυτού μας, μέσω της κατανόησης των αδυναμιών μας. Η καλύτερη ασπίδα μας απέναντι σε αυτά τα άτομα είναι η αυτογνωσία, η προσωπική ενδυνάμωση και η συνεχής σύνδεση και αγάπη του εαυτού μας.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments