Πως μπορείς να ωφεληθείς και να αλλάξει η ζωή σου με σύμμαχο το Coaching

Πως μπορείς να ωφεληθείς και να αλλάξει η ζωή σου με σύμμαχο το Coaching

Τα τελευταία χρόνια διαβάζουμε όλο και περισσότερο για το Life Coaching. Πολλοί από εμάς ίσως έχουμε σκεφτεί να προσεγγίζουμε έναν Life Coach, αλλά διστάζουμε γιατί δεν έχουμε αρκετή πληροφόρηση. Για αυτό και εμείς επικοινωνήσαμε με τον Life Coach Μίλτο Τσιάκαλο και του θέσαμε όλες τις απορίες μας και φυσικά μας τις έλυσε.

Καταρχάς ας μάθουμε μερικά πράγματα για τον Μίλτο Τσιάκαλο. Κάτοχος πτυχίου Φυσικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Μεταπτυχιακό Ιατρικής Φυσικής στο πανεπιστήμιο Πάτρας, Διδακτορικό Ιατρικής Φυσικής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Diploma in business and Life Coaching στο Athens Coaching Institute.

Εδώ και 4 χρόνια έχει αφοσιωθεί σε ένα Όραμα που έχει γίνει και ο Σκοπός της Ζωής του: Να βοηθά ανθρώπους να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωή τους και να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα.Σήμερα είναι στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, στα Προγράμματα Προσωπικής Ανάπτυξης, στον τομέα της Προπονητικής Ζωής.

Μίλτο, τι είναι το life coaching;

Το Life Coaching είναι μια διαδικασία επικοινωνίας μεταξύ 2 συνεργατών που σκοπό έχει τη διευκόλυνση του ενός συνεργάτη προκειμένου να πετύχει
κάποια αλλαγή στη ζωή του, με συγκεκριμένο στόχο ακόμα και να βρει την κατεύθυνση που θα κινηθεί προκειμένου να νιώσει μεγαλύτερη πληρότητα στην ζωή του.

Πότε και γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό; Ποιος ο σκοπός σου; Πόσο καιρό είσαι στο χώρο αυτό;

Πριν από 4 χρόνια, έχοντας πετύχει κάποιες σημαντικές αλλαγές στη ζωή μου που με βοήθησαν να τροποποιήσω την οπτική μου και κατ’ επέκταση όλη τη φιλοσοφία της ζωής, ένιωσα την ανάγκη να μεταδώσω την εμπειρία μου και να κινητοποιήσω και άλλους ανθρώπους προς αυτήν την κατεύθυνση. Το Life Coaching ήταν το μέσο για να γίνει όλη αυτή η διαδικασία με έναν συστηματικό και επιστημονικό τρόπο.

Που πρωτοξεκίνησε το life coaching;

Θα έλεγα ότι ξεκίνησε από τη στιγμή που στην ανθρωπότητα υπήρξαν γονείς ή δάσκαλοι που δεν προσέφεραν μασημένη τροφή στα παιδιά τους ή στους μαθητές τους, μα μέσω ερωτήσεων και εκπαίδευσης, τους έβαλαν στη διαδικασία να αναρωτηθούν για το πώς πρέπει να προχωρήσουν και να εξελιχθούν.

Απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα;

Η αλήθεια είναι πώς το coaching δεν απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν κάποιο πρόβλημα (με την παθολογική έννοια) καθώς αυτό είναι δουλειά των επαγγελματιών του κλάδου της Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής. Δεν αποτελεί θεραπεία ή παρέμβαση στην προσωπικότητα του ατόμου καθώς ασχολείται με “υγιείς” ενήλικες που θέλουν να πετύχουν κάποιον συγκεκριμένο στόχο ή να κάνουν κάποια συγκεκριμένη αλλαγή στη ζωή τους.

Ποια η διαφορά μίας συνεδρίας life coaching και μίας συνεδρίας σε ψυχολόγο;

Η ουσιαστική διαφορά είναι ότι στο Life Coaching ο συνεργάτης δεν παίρνει συμβουλές ούτε κατευθύνεται μέσα από μία θεραπευτική διαδικασία στην επίλυση των θεμάτων που τον απασχολούν. Ο Life Coach προσπαθεί μέσω ερωτήσεων να φωτίσει όλες τις πλευρές ενός θέματος, να λειτουργήσει ως καθρέφτης στα λεγόμενα του συνεργάτη του και να τον βοηθήσει να οραματιστεί την αλλαγή που θέλει ελέγχοντας όλα τα πιθανά σενάρια και τις παραμέτρους που εμπλέκονται. Στο Life Coaching λειτουργεί η αρχή ότι, ο συνεργάτης είναι ο μόνος που ξέρει τι είναι το καλύτερο για αυτόν. Η διαδρομή που θα ακολουθήσει θα χαραχθεί από τις απαντήσεις που ο ίδιος θα δώσει στις ερωτήσεις του Life Coach.

Τι μπορεί να προσφέρει το life coaching σε κάποιον που θέλει να βρει τον εαυτό του; Είναι μέσο προσωπικής ανάπτυξης;

Το Life Coaching όπως πολύ σωστά αναφέρατε είναι ένα κατ’εξοχήν μέσο προσωπικής ανάπτυξης. Ξεκινώντας με την ανίχνευση των προσωπικών αξιών του συνεργάτη καθώς και με την ανάδειξη των δυνατών στοιχείων του χαρακτήρα του, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να συνειδητοποιήσει το δυναμικό του και με τη βοήθεια του Life Coach να θέσει τα μικρά εφικτά βήματα που θα τον οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου. O Life Coach βρίσκεται εκεί για να ελέγξει κάθε φορά την πρόοδό του, να του φωτίσει τις πιθανές αδυναμίες και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα όποια εμπόδια και να τον βοηθήσει να κάνει τις κατάλληλες αναπροσαρμογές στην πορεία. Ο συνεργάτης μετά το πέρας της διαδικασίας θα είναι σε θέση να κινηθεί μόνος του και να διατηρήσει τις επιθυμητές αλλαγές. Για αυτόν το λόγο το Life Coaching εχει περιορισμένη διάρκεια καθώς αποτελεί μια διαδικασία εκπαίδευσης.

Για ποιο λόγο να επισκεφθεί κάποιος έναν προπονητή ζωής (Life Coach);

Ο βασικότερος λόγος για να συνεργασθεί κάποιος με ένα Life Coach είναι η κινητοποίησή του καθώς η οργάνωση και ο έλεγχος των σωστών βημάτων προς την αλλαγή που επιθυμεί.

 

Ποιοι οι τομείς πάνω στους οποίους δουλεύεις (συνθήκη) ως προπονητής ζωής;

Οι τομείς που συνήθως δουλεύονται είναι :
– Επίτευξη κάποιου στόχου σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο (Αλλαγή
εργασίας, επαγγελματικός προσανατολισμός).
– Επίτευξη κάποιου στόχου ή αλλαγής στις διαπροσωπικές σχέσεις (ερωτικές,
οικογενειακές, επαγγελματικές).
– Έλλειψη κινήτρων ή στασιμότητα στην παρούσα φάση της ζωής.
– Σε κάποια σημαντική αλλαγή, προσωπική ή επαγγελματική.

Όπως θα παρατηρήσατε ο προπονητής ζωής /σύμβουλος ασχολείται με ένα μεγάλο εύρος αιτημάτων που έχουν να κάνουν με την βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η κρίση πως μας επηρέασε; Μεγάλωσε την ανασφάλεια του ανθρώπου;

Θεωρώ ότι η κρίση ήταν μία περίοδος που απλά έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν αναδειχθεί άνθρωποι και επιχειρήσεις οι οποίες δεν στηριζόντουσαν σε γερές βάσεις αλλά εκμεταλλευόντουσαν τα ΜΜΕ ή διάφορες παθογένειες όπως, η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών. Αυτό
σίγουρα είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ανασφάλειας στους ανθρώπους που επηρεάστηκαν καθώς είχαν συνηθίσει μία σταθερή κατάσταση που τους παρείχε πληθώρα πόρων χωρίς να φροντίζουν να αναπτύσσονται οι ίδιοι. Από την άλλη η κρίση έδωσε την ευκαιρία να αναδειχθούν άνθρωποι που είχαν όραμα και επιμονή και βρισκόντουσαν στο σωστό δρόμο όσον αφορά τα προσωπικά και επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα. Επιπροσθέτως η κρίση έδωσε μία ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των αξιών μας και των πραγμάτων που τελικά συμβάλλουν στην ευτυχία μας. Όσοι αρνήθηκαν να μπουν σε αυτήν την διαδικασία επαναξιολόγησης θεωρώ ότι είναι και αυτοί που επηρεάζονται ακόμα αρνητικά.

Είναι το life coaching μια ”νέα” μόδα;

Όπως ανέφερα το Life Coaching υπάρχει από την αρχαιότητα καθώς αποτελεί μία διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης μέσω του λόγου και της σκέψης.
Μόδα πιθανώς αποτελεί η στροφή διαφόρων προσωπικοτήτων σε αυτόν τον νέο όρο, καθώς αυτή τη στιγμή κάτω από την ομπρέλα του Life Coaching μπορεί οποιοσδήποτε δηλώνει Life Coach να δίνει συμβουλές ή να εξασκεί πρακτικές, οι οποίες στερούνται μεθοδολογίας και επιστημονικού υπόβαθρου κάτι το οποίο είναι παντελώς ξένο με τη διεθνώς αποδεκτή διαδικασία του Life Coaching, η οποία ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών και κώδικες ηθικής δεοντολογίας.

Πως να επιλέξω έναν coach; Τι πρέπει να περιμένω από το πρώτο ραντεβού;

Η επιλογή ενός Coach πρέπει να βασίζεται αρχικά στην επιστημονική του κατάρτιση, που αποδεικνύεται από το πρόγραμμα σπουδών που έχει ακολουθήσει και την πιστοποίηση που έχει λάβει. Κατά δεύτερο λόγο στη
χημεία που υπάρχει μεταξύ του ενδιαφερόμενου και του Life Coach. Στην πορεία των συναντήσεων θα γίνει και αντιληπτό κατά πόσον η συνεργασία προχωράει προς την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.
Στο πρώτο ραντεβού γίνεται μία αξιολόγηση και ένα ξεκαθάρισμα των στόχων του ενδιαφερόμενου προκειμένου να γίνει σαφές, το ‘’που θέλει να πάει’’, καθώς τις περισσότερες φορές δεν έχει ένα σαφές προσανατολισμένο στόχο αλλά στο μυαλό του υπάρχει απλά μια κατάσταση από την οποία θέλει να ξεφύγει.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται για να δούμε την αλλαγή; Με ποιο τρόπο πραγματοποιούνται και πόσο συχνά;

Συνήθως ο συνεργαζόμενος έχει μπει σε μία πορεία επίτευξης των στόχων μετά από 6-8 συνεδρίες. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται είτε από κοντά, είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω Skype. Η διάρκεια ποικίλει από 45’ μέχρι μιάμιση ώρα. Η διαδικασία ξεκινάει με την αποσαφήνιση του στόχου του ενδιαφερόμενου.

Στη συνέχεια σε συνεργασία με τον Coach εξετάζεται κατά πόσο ο στόχος είναι ευθυγραμμισμένος με τις προσωπικές αξίες του ενδιαφερόμενου καθώς επίσης και τα αποτελέσματα που αυτή η αλλαγή θα φέρει στη ζωή του, σε σχέση και με τους άλλους τομείς. Για παράδειγμα μπορεί ο στόχος να είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία όμως θα στερήσει χρόνο από την προσωπική/κοινωνική ζωή. Το κόστος κυμαίνεται ανάλογα τον Life Coach και τον τρόπο που κοστολογεί την εργασία του. Οι τιμές ξεκινούν από το ίδιο επίπεδο που μπορεί να ξεκινάει ένα ιδιαίτερο μάθημα.

Πόσα είδη υπάρχουν;

Κάθε μέρα εμφανίζονται νέα είδη Coaching καθώς ο όρος έχει χώρο να φιλοξενήσει διάφορες διαδικασίες. Έτσι μπορεί κάποιος να βρει Life Coaching (Προσωπική Ζωή), Career Coaching (Επαγγελματική Ζωή), Executive
Coaching (Στελέχη επιχειρήσεων), Health/Welness Coaching (Ευεξία, Υγεία), Diet Coaching (Διατροφή).
Άποψή μου είναι ότι, όλα τα είδη συσχετίζονται μεταξύ τους καθώς για να πετύχουμε έναν ουσιαστικό στόχο και να σταθεροποιηθεί μία αλλαγή στη ζωή μας χρειάζεται να δουλέψουμε όλη τη φιλοσοφία και την οπτική της ζωής. 
Άρα, το βέλτιστο θα ήταν στην coaching συνεργασία να εξετάζεται η ισορροπία μεταξύ όλων αυτών.

Η συμβουλή σου; Το motto σου;

Συμβουλή δεν μπορώ να δώσω καθώς ο Coach δεν δίνει ποτέ συμβουλές αλλά κάνει μόνο ερωτήσεις.
Η ερώτηση που θα έκανα είναι : Τι δίνει νόημα στη ζωή σου; Είσαι αποφασισμένος να κινηθείς προς τα εκεί;

Το motto μου: Δεύτερη ζωή δεν έχει…

Internet:  https://lifecoaching.gr/
Facebook: Miltos Tsiakalos (Life Coach) https://www.facebook.com/miltostsiakaloslifecoach
Linkedin : Miltos Tsiakalos https://www.linkedin.com/in/miltos-tsiakalos-70a9b787/
email: miltostsiakalos@lifecoaching.gr 

Άσε το σχόλιο σου

avatar
  Παρακολούθησε τις απαντήσεις  
Ενημέρωσε με για