Της Ρενάτας Γρυπάρη*
Η ενέργεια που προβάλει ο κάθε άνθρωπος είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο στην επικοινωνία του με τους άλλους ανθρώπους, τα ζώα και τη φύση, καθώς προσδιορίζει την αλληλεπίδρασή του με το κοινωνικό περιβάλλον και κατ’ επέκταση την ποιότητα της ζωής του.
Τί είναι όμως ενέργεια;
Ενέργεια είναι αυτή η αύρα που περιβάλλει τον καθένα από εμάς και μπορεί να είναι θετική ή αρνητική, δυνατή ή αδύναμη, ήρεμη ή έντονη. Όποια ενέργεια και να έχουμε, ένα θα πρέπει να θυμόμαστε: ότι είναι μεταδοτική!
Και αυτό είναι πολύ σημαντικό να το αντιληφθούμε. Ειδικά όταν είμαστε κηδεμόνες σκύλου.
Ο σκύλος μας είναι ο καθρέφτης της ενέργειάς μας!
Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζουμε την συμπεριφορά του κάθε στιγμή, ανάλογα με το τί νιώθουμε και πώς το προβάλλουμε.
Αυτός, λοιπόν, είναι ένας πολύ καλός λόγος, που μας υποχρεώνει να “διαβάζουμε” την ενέργεια που έχουμε και μεταδίδουμε κάθε φορά. Γιατί; Διότι έτσι, θα βρούμε τις σωστές απαντήσεις για την συμπεριφορά του σκύλου μας.
Δεν θέλω… “ωχ”
Υπάρχουν κηδεμόνες που λένε ότι ο σκύλος τους εκδηλώνει επιθετικότητα απέναντι για παράδειγμα στους άνδρες ή σε άλλους σκύλους από φόβο.
Επειδή τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι λένε ιστορίες, αλλά οι σκύλοι την αλήθεια, ας δούμε τί ακριβώς συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.
Είναι απλό:
- Ο σκύλος εκδηλώνει επιθετικότητα σε ένα ερέθισμα από ανασφάλεια.
- Ο κηδεμόνας γνωρίζοντας την συμπεριφορά του σκύλου του, όταν αντικρίσει το συγκεκριμένο ερέθισμα, αντί να τον καθοδηγήσει με σαφήνεια και αυτοπεποίθηση, φοβάται αυτό που θα ακολουθήσει και αντιδρά το ίδιο φοβισμένα, ενώ ταυτόχρονα σπεύδει να απομακρυνθεί.
- Ο σκύλος αντιλαμβάνεται τον φόβο του κηδεμόνα (χωρίς ωστόσο να γνωρίζει την αιτία) και εκδηλώνει με την σειρά του επιθετικότητα, ως άμυνα στον “κίνδυνο”.
Με λίγα λόγια, δηλαδή, γίνεται ένας φαύλος κύκλος.
Κάθε φορά που ο κηδεμόνας αντικρίζει το “τρομακτικό ερέθισμα”, διατυπώνει αυθόρμητα μέσα του ένα “ωχ” και τότε αρχίζει να νιώθει ένα σφίξιμο στο στομάχι, να κάνει αρνητικές σκέψεις και να τραβάει απότομα και δυνατά το λουρί, για να απομακρυνθεί μαζί με τον σκύλο.
Με αυτόν τον τρόπο, όμως, στέλνει στον σκύλο του το μήνυμα ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος και οφείλει να κάνει κάτι γι’ αυτό. Οπότε αν εκείνος δεν έχει σαφή καθοδήγηση για το πώς να αντιδράσει, απλά… αυτοσχεδιάζει!
Τις περισσότερες φορές εκδηλώνει επιθετικότητα, αλλά εάν ο σκύλος είναι φοβικός, θα εκδηλώσει μεγαλύτερη ανασφάλεια, που μπορεί να συνοδεύεται από εμμονικό γάβγισμα για παράδειγμα.
Φόβος: ένα τοξικό συναίσθημα
Ο φόβος είναι ένα επικίνδυνο συναίσθημα διότι μας παραλύει, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβανόμαστε αυτό που συμβαίνει γύρω μας εκείνη την στιγμή, αλλά να εστιάζουμε στο τί πιστεύουμε ότι θα συμβεί.
Έτσι, δεν βλέπουμε την πραγματικότητα, χάνουμε τον έλεγχο και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να διορθώσουμε την κατάσταση.
Παράλληλα, μεταδίδουμε ολοένα και περισσότερο φόβο και ανασφάλεια στον σκύλο μας για το συγκεκριμένο ερέθισμα, με αποτέλεσμα την επόμενη φορά η συμπεριφορά του να είναι πιο έντονη.
Οι σκύλοι ζουν στο τώρα, πράγμα που σημαίνει ότι την επόμενη στιγμή έχουν ξεχάσει την συμπεριφορά που είχαν προηγουμένως και εάν έχουν σωστή καθοδήγηση, θα αντιδράσουν αλλιώς στο ίδιο ερέθισμα.
Αυτό, λοιπόν, που χρειάζεται ο σκύλος μας, είναι να έχει μια σαφή καθοδήγηση από έναν κηδεμόνα με αυτοέλεγχο, ηρεμία και θετική προδιάθεση.
Ένας φοβισμένος και ανασφαλής κηδεμόνας απλώς θα φέρει ανισορροπία στην αγέλη και το πιο πιθανό είναι να εντείνει την ανασφάλεια ή την σύγχυση στον σκύλο του, κάτι που μπορεί να καταλήξει σε επιθετικότητα.
*Ρενάτα Γρυπάρη – Εκπαιδεύτρια σκύλων (renata@skylosgiaspiti.gr)
Πηγή skylosgiaspiti.gr