Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα

Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα

Το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα μυστηρίου του Mark Haddon είναι ένα γλυκό και συγκινητικό βιβλίο με θέμα τη διαφορετικότητα και τον τρόπο αντιμετώπισης της από τα «κανονικά» άτομα. Ο τρόπος αφήγησης της ιστορίας, μέσα από τα μάτια ενός αυτιστικού έφηβου με ιδιαίτερες μαθηματικές ικανότητες, εφευρετικός και επιβλητικός. Ένα καλογραμμένο λογοτεχνικό δημιούργημα που, σχεδόν, αγγίζεις τον ήρωα και ζεις μαζί του κάθε μέρα. Σε κρατά πάντα σε εγρήγορση, με χιούμορ και λεπτή ειρωνία. Περιγράφει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον κόσμο ενός παράξενου νέου, του οποίου το μυαλό δουλεύει με τρόπο ιδιαίτερο. Μας ευαισθητοποιεί για αυτό το θέμα, μας γνωρίζει το τρόπο σκέψης αυτών των ατόμων με σχεδιαγράμματα και σκίτσα, μας εισάγει στον κόσμο των μαθηματικών. Όλα ξεκινούν με ένα παιδικό ερώτημα: «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα», για να καταλήξει και να απαντήσει σε σημαντικότερα ερωτήματα, πολύ πιο περίπλοκα, ξεδιπλώνοντας την προσωπική οδύσσεια του νεαρού. Πολλά συναισθήματα και σκέψεις, με αποκορύφωμα το πόσο καταλυτικός είναι ο ρόλος των γονέων.

Ο Κρίστοφερ Μπουν ζει με τον πατέρα του Εντ, έναν άνθρωπο με περιορισμένες γνώσεις που υποκαθιστά και την απούσα μητέρα Τζούντη, σε απόλυτη απομόνωση. Συντροφιά του ο υπολογιστής του, τα μαθηματικά και η αστρονομία. Μοναδική του έξοδος, η μεταφορά του με το σχολικό λεωφορείο στο ειδικό σχολείο, όπου φοιτά μαζί με παιδιά βαριάς νοητικής υστέρησης. Κάποιο βράδυ, ο Κρίστοφερ βρίσκει τον Γουέλινκτον, το σκύλο της γειτόνισσάς του, νεκρό με μια τσουγκράνα καρφωμένη στα πλευρά του. Τότε, με απροσδόκητη υπευθυνότητα, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα και παρά την αντίθετη εντολή του πατέρα του, ξεκινά μια έρευνα, για να εξιχνιάσει το μυστήριο της δολοφονίας του σκύλου. Βιώνει καταστάσεις πιεστικές και δύσκολες για έναν «διαφορετικό» έφηβο, τελικά όμως  το αίσιο τέλος του προσφέρει περισσότερα απ’ όσα ήλπιζε. Όλα αυτά τα στοιχεία και τα συμπεράσματα τα καταγράφει σε βιβλίο, με παρότρυνση της δασκάλας του Σιόμπαν, όπου και του προτείνει στο τέλος να γίνει θεατρικό στη σχολική γιορτή. Καταφέρνει να ξεπεράσει τον εαυτό του και να φτάσει στην αυτοεκπλήρωση κερδίζοντας την αποδοχή της οικογένειά του και του κόσμου. Ένα παράδειγμα προς μίμηση, από ένα γενναίο άτομο, ώστε να αναθεωρήσουμε τα όσα πιστεύουμε για τον εαυτό μας, τις δυνάμεις μας και τις προοπτικές μας, για να βρούμε την ψυχική ηρεμία, τη γαλήνη και την ελευθερία.

«…θα γίνω επιστήμονας. Μπορώ. Γιατί πήγα στο Λονδίνο μόνος μου. Έλυσα το μυστήριο του Ποιος σκότωσε τον Γουέλινγκτον. Βρήκα τη μαμά μου. Ήμουν πολύ γενναίος. Και έγραψα και βιβλίο…»

Το βιβλίο έχει διασκευαστεί από το διάσημο θεατρικό συγγραφέα Simon Stephens, που κέρδισε 7 βραβεία Olivier, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου το 2013. Έχει παιχτεί σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στο Μεξικό, στην Κορέα, στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία, στο Βέλγιο, στο Ισραήλ, στην Ελλάδα, κερδίζοντας πολλά σημαντικά βραβεία. Φέτος για δεύτερη χρονιά, στο θέατρο Τζένη Καρέζη θα ανοίξει η αυλαία για την πρεμιέρα της επιτυχημένης παράστασης, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, στις 2 Οκτωβρίου 2019.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments