Ας το ξανασκεφτούμε, καθώς τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.
Κάποτε οι άνθρωποι έβραζαν τα ρούχα τους για να τα καθαρίσουν και να τα απολυμάνουν, ενώ οι νοικοκυρές ξέρουμε πως προτιμούσαν να στεγνώνουν τα ρούχα τους στον ήλιο για να τα απολυμαίνουν. Σήμερα έχουμε περάσει σε άλλες εποχές, πιο γρήγορες, πιο εύκολες, καθώς δεν πλένουμε σχεδόν τίποτα στο χέρι και πιο ανήλιαγες, καθώς οι απλώστρες είναι αυτές που φορτώνονται τα ρούχα μας για να τα στεγνώσουν μέσα στο σπίτι, καθώς έξω κυριαρχούν οι ρύποι της ατμόσφαιρας, η σκόνη και τα αλλεργιογόνα ενώ αν αφήσεις ρούχα έξω το βράδυ, ιδιαίτερα το χειμώνα, θα πρέπει να τα ξαναπλύνεις καθώς απορροφούν όλη τη μυρωδιά των καμμένων ξύλων και της βιομάζας που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των σπιτιών.
Και επομένως τι κάνουμε; Αφορμή για όσα γράφω μου έδωσε μία ανάρτηση ενός φίλου που ρωτούσε: τα χρωματιστά στους 60 ή στους 40 βαθμούς;
Προφανώς το ερώτημα αφορά το ξέβαμμα των χρωματιστών ρούχων στο πλυντήριο αλλά τα ζητήματα υγιεινής του πλυντηρίου και των ρούχων γενικότερα, συχνά περνά απαρατήρητο ενώ αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας και πλέον μας αφορά όλους, άντρες και γυναίκες, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ζουν μόνοι ή έχουν πάρει πάνω τους την καθαριότητα και τη φροντίδα των ρούχων γενικότερα.
Το πλυντήριο αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη εφεύρεση του αιώνα για τη σύγχρονη γυναίκα, καθώς την απελευθέρωσε από τη σκάφη και βελτίωσε τους χρόνους απασχόλησης, την κόπωση και την ποιότητα ζωής της. Βασική οδηγία για να μην μεταδίδονται τα μικρόβια και οι μικροοργανισμοί που φυτοζωούν στον κάδο του πλυντηρίου, είναι ο καθαρισμός του τουλάχιστον μία φορά τον μήνα με καυτό νερό, άδειο, βάζοντας το πρόγραμμα πλύσης στους 90 βαθμούς Κελσίου. Με αυτό τον τρόπο αποβάλλονται η μούχλα, τα βακτηρίδια και τα υπολείμματα των απορρυπαντικών και των μαλακτικών προϊόντων.
Οι οδηγίες γενικότερα από την επιστημονική κοινότητα και τους επιστημονικούς φορείς των ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ είναι οι ακόλουθες:
-
Οι χαμηλές θερμοκρασίες στα προγράμματα πλύσης δεν είναι αρκετές για να καταστρέψουν μικρόβια όπως ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος και το κολοβακτηρίδιο ( Ε. coli) τα οποία μπορεί να υπάρχουν στα ρούχα και να προκαλέσουν με την ύπαρξή τους ουρολοιμώξεις, δερματίτιδες, γαστρεντερίτιδες και πνευμονίες.
-
Οι ειδικοί γιατροί όπως οι πνευμονολόγοι και οι αλλεργιολόγοι προειδοποιούν ότι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης που προκαλούν σε άτομα με αλλεργική προδιάθεση ανοσολογικές εκδηλώσεις όπως βρογχικό άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα δεν σκοτώνονται στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς τα ακάρεα πεθαίνουν σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου.
-
Ο διαχωρισμός των ρούχων είναι πολύ σημαντικός καθώς σε άλλες θερμοκρασίες πρέπει να πλένονται τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες, σε άλλες οι πετσέτες και τα εσώρουχα και σε άλλες θερμοκρασίες τα ρούχα που φοράμε. Τα κλινοσκεπάσματα και οι κουρτίνες πρέπει να πλένονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, 55 – 60 βαθμούς Κελσίου, για την προστασία από πιθανές αλλεργίες, καθώς η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει ότι τα αλλεργιογόνα της οικιακής σκόνης όχι μόνο μειώνονται σε αριθμό στις υψηλές θερμοκρασίες πλυσίματος, αλλά γίνονται και λιγότερο ικανά να προκαλέσουν μια ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Τα βακτηρίδια και οι διάφοροι ιοί όπως ο ιός της γρίπης και της ηπατίτιδας, ακόμη και ο ιός HIV, καταστρέφονται σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 70 βαθμών Κελσίου, καθώς σε μικρότερες θερμοκρασίες φαίνεται να μπορούν να επιβιώσουν. Για αυτό το λόγο το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων στο νοσοκομείο γίνεται στον κλίβανο σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 90 βαθμών.
-
Τα εσώρουχα και οι πετσέτες θα πρέπει να πλένονται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα, σε υψηλές θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 90 βαθμών Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το πλύσιμο των βρεφικών και παιδικών ρούχων και εσωρούχων επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα των μικρών παιδιών δεν έχει πλήρως αναπτυχθεί και είναι ευάλωτα σε μικρόβια και ιούς. Έτσι τα παιδικά ρούχα θα πρέπει να πλένονται ξεχωριστά από τα ρούχα των ενηλίκων μέχρι τουλάχιστον την ηλικία των πέντε χρόνων.
-
Τα ρούχα με το υψηλότερο μικροβιακό φορτίο είναι τα εσώρουχα , οι πετσέτες της κουζίνας και τα ρούχα του γυμναστηρίου, καθώς μεταφέρουν μικρόβια από τα κόπρανα, τα τρόφιμα και τα λαχανικά καθώς και βακτηρίδια και μύκητες διαφόρων ειδών. Έτσι θα πρέπει να πλένουμε τα ρούχα αυτών των κατηγοριών σε υψηλές θερμοκρασίες και μετά το πέρας της πλύσης να αφήνουμε ανοικτό το πορτάκι του πλυντηρίου για να στεγνώνει εντελώς ώστε να μην μένει εσωτερικά η υγρασία η οποία αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης και μετάδοσης μούχλας και μικροβίων. Μετά το πέρας της πλύσης καλό είναι να απλώνουμε τα ρούχα στον ήλιο, διότι η υπεριώδης ακτινοβολία αποτελεί ισχυρότατο μικροβιοκτόνο. Εάν θέλουμε να πλύνουμε ρούχα σε χαμηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε παράλληλα και αντιβακτηριακά υποχλωριώδη προϊόντα.
Και ας έχουμε πάντοτε υπόψιν μας ότι αυτό που φαίνεται καθαρό δεν είναι απαραίτητα και υγιεινά καθαρό.