Πιπέρια από όλο τον κόσμο… γιατί δεν είναι μόνο ένα.

Πιπέρια από όλο τον κόσμο... γιατί δεν είναι μόνο ένα.

Μπορεί να μαγειρέψει κανείς χωρίς μπαχαρικά; Η απάντηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι βέβαια «όχι». Στην περίπτωση, όμως, που υπήρχε έλλειψη, το μπαχαρικό που θα ήθελα οπωσδήποτε να έχω θα ήταν το πιπέρι το μαύρο που μπορεί να νοστιμίσει οτιδήποτε.

Η ιστορία του πιπεριού είναι λίγο πολύ γνωστή. Περιζήτητο μπαχαρικό εδώ και αιώνες, είναι εκείνο που χρησιμοποιείται περισσότερο για την πικάντικη, καυτερή γεύση του.

Από το ίδιο φυτό, υπάρχει πιπέρι πράσινο με πιο ήπια καυτερή γεύση, πιπέρι λευκό που μετά από επεξεργασία αποκτά την ιδιαίτερη γεύση του.

Υπάρχει και το μαύρο πιπέρι Tellicherry που προέρχεται από το ίδιο φυτό piper nigrum, είναι όμως πιο μεγάλο από τον συνηθισμένο κόκκο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι λιγότερο καυτερό και να αναπτύξει λεμονάτες νότες.

Στον κατάλογο των εξωτικών πιπεριών μας έρχεται να προστεθεί επίσης και ένα πιπέρι που προέρχεται από διαφορετικό φυτό, έχει την δικιά του καυτερή γεύση και το δικό του ξεχωριστό σχήμα. Το πιπέρι Voastiperifery ή burbon προέρχεται από την Μαδαγασκάρη και πραγματικά έχει κάτι να πει ιδιαίτερα στους γευσιγνώστες. Χρησιμοποιείται κλασικά στον μύλο, και για κάτι ξεχωριστό, ταιριάζει και στην σοκολάτα!

Το πιπέρι Pippali είναι μακρόστενο και έχει γευστικά συγγένεια με το μαύρο πιπέρι. Τελευταία, έχει ενσωματωθεί κι αυτό στον μύλο μαζί με τα υπόλοιπα πιπέρια. Δίνει την δική του προσωπικότητα, συν τις ευεργετικές του ιδιότητες στο αναπνευστικό και το πεπτικό μας σύστημα. Άλλωστε στην Ινδία, χρησιμοποιείται παραδοσιακά γι αυτούς τους λόγους.

Η Κουμπέμπα (cubeb pepper) είναι το πιπέρι της Ινδονησίας. Έχει καυτερή γεύση και γλυκές νότες που θυμίζουν μπαχάρι. Χρησιμοποιείται σε μείγματα μπαχαρικών, και μπορεί να αντικαταστήσει το κλασικό μαύρο πιπέρι, γενικά μπαίνει όπου κρίνει ο… chef μέσα μας.

To Szechuan παράγεται στην αντίστοιχη περιοχή της Κίνας ως επί το πλείστον και είναι το πιπέρι της Ασιατικής κουζίνας. Πραγματική περιπέτεια για τον ουρανίσκο, με την πιπεράτη και ταυτόχρονα λεμονάτη χροιά του, μπαίνει σε μείγματα, ενώ μαζί με το τζίντζερ και τον αστεροειδή γλυκάνισο, αρωματίζονται κρεατικά και σούπες με μοναδική πικάντικη γεύση.

Το πιπέρι Γουϊνέας (grains of paradise) προέρχεται από το φυτό Aframomum melegueta που φύεται στην Δυτική Αφρική.

Το ροζ πιπέρι της Βραζιλίας από το δένδρο Schinus terebinthifolius, δεν μοιάζει με το κλασικό πιπέρι ούτε σε χρώμα αλλά ούτε σε γεύση, έχει γίνει όμως απαραίτητο σε μίγματα μπαχαρικών επειδή συμπληρώνει με την γεύση του τα άλλα πιπέρια, αλλά δίνει και το μοναδικό του ξεχωριστό χρώμα. Χρησιμοποιείται ακόμη και στην ζαχαροπλαστική, σε κρέμες και στην σοκολάτα.

Το πιπέρι καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου και είναι καλό να γνωρίζει κανείς την προέλευσή του γιατί πάντα υπάρχει διαφορά στην γεύση ανάλογα με το έδαφος όπου αναπτύσσεται το φυτό.

Πηγή

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments