Παστίτσιο… το πρώτο κομμάτι τρώγεται καυτό!

Παστίτσιο... το πρώτο κομμάτι τρώγεται καυτό!

Γράφτηκε από την Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

Χοντρό μακαρόνι, παχιά στρώση μπεσαμέλ, μπόλικο μοσχοκάρυδο, κατακόκκινος κιμάς με κανέλα γαρύφαλλο, τυρί τριμμένο και το πρώτο κομμάτι το τρως καυτό.

Δίνει πάρα πολλές μερίδες και αρέσει σχεδόν σε όλους. Κλασικό μα αγαπημένο ελληνικό φαγητό. Που μπορεί να σταθεί και σε μπουφέ ως κρύο πιάτο.

Τι θα χρειαστώ

Για τον κιμά

  • 5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
  • 250 γρ. φρέσκια τριμμένη ντομάτα
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 200 ml νερό
  • κανέλα και γαρύφαλλο, λίγο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι και πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 125 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 λίτρα γάλα φρέσκο χλιαρό
  • 4 μεγάλα αβγά
  • 100 γρ. παρμεζάνα
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο (οπωσδήποτε)
  • 500 γρ μακαρόνια για παστίτσιο.
  • 250 γρ τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι, ρεγκάτο, μυζήθρα υφάλμυρη)

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο και τα σουρώνουμε. Ρίχνουμε το τριμμένο τυρί.

Φτιάχνουμε τον κιμά: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να τσιγαριστεί και να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε την τομάτα, τον πελτέ, το νερό το σκόρδο και τα μπαχάρια, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά. Θα πρέπει στο τέλος να είναι μείνει με το λάδι του.

Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ: Σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά το αλεύρι. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός. το γάλα να είναι ζεστό, έτσι μόνο δεν υπάρχει κίνδυνος η μπεσαμέλ να σβολιάσει. Ρίχνουμε τα αβγά και ανακατεύουμε καλά να ενοποιηθεί με το υπόλοιπο μείγμα. Προσθέτουμε λίγο μοσχοκάρυδο, την παρμεζάνα και ελάχιστο αλάτι.

Ρίχνουμε τα μισά μακαρόνια στο ταψί αφού βουτυρώσουμε. Απλώνουμε από πάνω τον κιμά ώστε να καλύπτει την επιφάνεια των μακαρονιών, τα υπόλοιπα μακαρόνια από πάνω.

Απλώνουμε τη μπεσαμέλ προσεκτικά να πάει παντού. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Προτιμώ ψήσιμο στις αντιστάσεις και όχι στον αέρα. Γίνεται πιο ζουμερό, οπότε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200°C

Αφήνουμε το παστίτσιο να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά πριν το κόψουμε. Σερβίρουμε με μυζήθρα υφάλμυρη.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Άσε το σχόλιο σου

avatar
  Παρακολούθησε τις απαντήσεις  
Ενημέρωσε με για