Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

Αδιαμφισβήτητα ο ρόλος της φύσης είναι σπουδαίος. Προϋπαντεί και καλωσορίζει κάθε καινούριο μέλος της με την απόλυτη ομορφιά. Ο καθένας έχει δει στη ζωή του ένα νεογέννητο σκυλάκι, ένα φρεσκοανθισμένο λουλουδάκι και ένα νεογέννητο παιδάκι. Συναισθήματα αγάπης, θαλπωρής και χαράς μαρτυρά το χαμόγελο του κάθε ανθρώπου, μόλις αντικρίζει αυτή την εικόνα.

Αυτές είναι και οι προδιαγραφές για να μεγαλώσει ένα παιδί. Η μυστική λέξη ονομάζεται «ασφάλεια», κάτι που δεν κοστολογείται, ούτε χρειάζεται να έχεις κάποιο έμφυτο ταλέντο για να το πραγματοποιήσεις. Ασφάλεια και αγάπη ζητά το παιδί από την οικογένεια του, το σχολείο του και το περιβάλλον του. Είναι μια κοινή επιθυμία για όλα τα παιδιά, όλων των χωρών και όλων των ηπείρων αυτού του κόσμου.

«Θυμήσου ότι τα παιδιά, οι γάμοι και τα λουλούδια αντανακλούν στη φροντίδα που παίρνουν (H.Jackson Brown, 1940).» Στην πραγματικότητα όμως πολλά παιδιά είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και κακομεταχείρισης. Η κακοποίηση έχει σοβαρές σωματικές, κοινωνικές, διανοητικές και συναισθηματικές συνέπειες στη ζωή του παιδιού. Κατεδαφίζει την παιδική αθωότητα και γαλήνη, οδηγώντας στην απόλυτη απογοήτευση. Η συσσωρευμένη απογοήτευση αποθαρρύνει και καθιστά ανήσυχο το παιδί, δημιουργώντας ένα παγόβουνο θυμού. Ένα παγόβουνο που δύσκολα μπορεί να επεξεργαστεί κάποιος και να το αναμορφώσει. Η συναισθηματική αναπηρία που έχει ένα κακοποιημένο παιδί, στερεί την αίσθηση της ελευθερίας του, το χαμόγελο του, ενώ δικαιολογεί κάθε διαπροσωπική σχέση που θα αναπτύξει ως ενήλικας.

Επομένως, ο καθένας που εθελοτυφλεί στην παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του παιδιού είναι συνένοχος. Αποτελεί δείγμα πολιτισμού η κοινωνία να μεριμνά για την παιδεία, την υγεία και την αξιοπρέπεια που οφείλει να παρέχει στους μικρούς πολίτες της. Το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών είναι η μίμηση των κοινωνικών τους αναπαραστάσεων. Ας σκεφτεί ο καθένας πόσο ελπιδοφόρο θα ήταν αυτό το παιχνίδι για το κοινωνικό σύνολο, όταν γίνει βίωμα «παίζω με σεβασμό».

Μια κοινωνία που δεν προάγει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού προωθεί την παραβατικότητα, την αδιαφορία και την κοινωνική ανισότητα στο ζενίθ.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.