Βράδυ Παρασκευής, επιστρέφοντας σπίτι από την δουλειά, αποφάσισα επιτέλους να μου μαγειρέψω. Η αλήθεια είναι πως έχω επιβαρυμένο ωράριο εργασίας, που δεν μου επιτρέπει να μαγειρεύω όσο συχνά θα ήθελα. Κατευθύνθηκα προς το ψυγείο και άρχισα να ψάχνω. Βρήκα κάτι ξεχασμένα κολοκυθάκια, όχι τόσο ξεχασμένα ώστε να μην τρώγονται, καρότα, ντομάτες πιπεριές και μαϊντανό. Άρχισα να σκέφτομαι τι θα μπορούσα να φτιάξω με αυτά τα υλικά.
Χμ… αναφώνησα .. «Νομίζω πως μπορώ να φτιάξω κάτι καλό»
Θυμήθηκα πως είχα και κάτι μανιτάρια porcini αφυδατωμένα, στο ντουλάπι. Τα πήρα και τα έβαλα σε ένα μπολ με λίγο λευκό κρασί για να ανακτήσουν το σχήμα τους.
Έβγαλα τα λαχανικά από το ψυγείο, τα έπλυνα καλά, τα καθάρισα, τα τεμάχισα σε ροδέλες και τα τοποθέτησα σε ένα ταψάκι. Τα ράντισα με ελάχιστο ελαιόλαδο και στη συνέχεια τα έβαλα για 15΄ στο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180οC.
Πήρα ένα αντικολλητικό τηγάνι, πρόσθεσα λίγο ελαιόλαδο και στην συνέχεια τα τεμαχισμένα κρεμμύδια και πιπεριές ώστε να μαραθούν. Πολτοποίησα την ντομάτα, ετοιμάζοντας την σάλτσα. Την πρόσθεσα μαζί με τα λαχανικά που είχα βγάλει από τον φούρνο. Έριξα και τα μανιτάρια porcini μαζί με το κρασάκι τους, αφού το σούρωσα πρώτα. Τα αλατοπιπέρωσα, και λίγο κουρκουμά. Έβαλα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τα άφησα όλα μαζί να σιγοβράσουν για ακόμη 6΄, να βγάλουν τα ζουμάκια τους και να αναδείξουν τα μεθυστικά αρώματά τους. Κατόπιν, απέσυρα την κατσαρόλα από την φωτιά.
Ο Άρης ξαπλωμένος με παρατηρούσε, ξαφνικά σηκώθηκε φέρνοντας το μπαλάκι του να παίξουμε.
– Όχι τώρα αγορίνα μου, του απάντησα.
Σα να με κατάλαβε ο μικρός μου φίλος και επέστρεψε στην αρχική του θέση παίρνοντας έναν υπνάκο.
Εν τω μεταξύ στέλνω μήνυμα την Μυρτώ να μου πει την γνώμη της… ρύζι ή ζυμαρικά;. Μετά από λίγα λεπτά… χτυπά το messenger, το viber και ότι άλλη εφαρμογή στο κινητό και στο καπάκι sms με την φράση «Ρύζιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι!!!»
Χαμογέλασα αυθόρμητα με την κίνηση της.
Πήρα μια κατσαρόλα, έριξα μέσα την διπλάσια ποσότητα νερού δηλαδή 2,5 φλιτζάνια νερό για κάθε φλιτζάνι καστανό ρύζι. Το άφησα να βράσει και στην συνέχεια έριξα 2 φλιτζάνια καστανό ρύζι και λίγο αλάτι.
Λατρεύω το καστανό ρύζι σε σχέση με τα υπόλοιπα ρύζια. Είναι μερικώς αναποφλοίωτο καθώς υφίσταται ελάχιστη επεξεργασία και διατηρείτε η φλούδα και το πίτουρο. Από έρευνες που έχουν γίνει έχει χαμηλό γλουταμινικό δείκτη καθώς είναι κατάλληλο και για διαβητικούς.
Το άφησα να βράσει για περίπου 30′ ώστε να γίνει λίγο al dente, να είναι μαλακό στο εσωτερικό, αλλά τραγανό εξωτερικά.
Υλικά
- 2 φλυτζάνια καστανό ρύζι
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 καρότο
- 2 κολοκυθάκια
- 20 γραμ. μανιτάρια πορτσίνι
- 2 ντομάτες ψιλοκομμένη
- ¼ φλ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι κατά βούληση
- 1 κουτ. του γλυκού κουρκουμάς
- μαϊντανός
«Πωωωω πω, τι έφτιαξα πάλι!!!», «Καλή μου όρεξη! Καλή επιτυχία και σε εσάς».