Όλες οι σχέσεις έχουν ΟΡΙΑ!

oles-oi-scheseis-echoyn-oria

Να μη φοβάσαι να βάζεις όρια στις σχέσεις σου με τους ανθρώπους. Γιατί, πολλές φορές οι άνθρωποι ξεχνάνε και τότε εσύ βρίσκεσαι να παλεύεις με τον εαυτό σου κι όλα αυτά τα ΟΧΙ που δε τόλμησες να τους πεις. Κάθε δεσμός λοιπόν, οφείλει να έχει όρια, γιατί όρια έχουν και οι αντοχές μας.

Να μη φοβάσαι να πεις όχι στο αφεντικό σου, όταν αυτό σε ταπεινώνει νομίζοντας, ότι έχει τη δύναμη της εξουσίας. Είσαι άνθρωπος με αντοχές αλλά και αδυναμίες ταυτόχρονα κι όχι μια εργοστασιακή μηχανή του εργοδότη, όπως οι περισσότεροι πιστεύουν. Να μη φοβάσαι να πεις όχι στους γονείς σου, όταν εκείνοι με τους φόβους τους γίνονται εμπόδιο της δικής σου ελευθερίας. Είναι αδύνατον ένας γονιός να πάψει να νοιάζεται για το παιδί του, όπως δεν επιτρέπεται κι εσύ να σταματήσεις να αγωνίζεσαι για την ευτυχία του εαυτού σου. Οι γονείς θα συνεχίσουν να σ’ αγαπούν ακόμα κι όταν εσύ υψώσεις το «ανάστημα» σου, ανάμεσα στους παραλογισμούς των ανασφαλειών τους και της δικής σου προσωπικότητας.

Ακόμα, να μη φοβάσαι να θέτεις όρια στον σύντροφό σου. Δεν είναι πάντα εφικτό να ταιριάζετε σε όλα κι αν με ρωτάς η διαφορετικότητα είναι αυτή που κάνει μια σχέση ξεχωριστή και τους ανθρώπους ιδιαίτερους. Δείξε λοιπόν, από την αρχή την αυθεντικότητα σου και μην επιτρέψεις να σε αλλάξει απλά για να αρέσεις στο ταίρι σου. Αν παραβιάσει τη λεπτή αυτή γραμμή των ορίων σου μια φορά τότε πολύ πιθανό να συμβαίνει συνέχεια. Όπως λοιπόν, οι ερωτικές σχέσεις έχουν όρια, έτσι οφείλουν να έχουν και οι φιλικές. Επομένως, μη ξεχνάς να τα δείχνεις και στους φίλους σου. Οι φίλοι που επιλέγουμε είναι σαν μια δεύτερη οικογένεια με την οποία δημιουργούμε ισχυρούς δεσμούς βασιζόμενους στην ειλικρίνεια και την οικειότητα. Εάν λοιπόν, οι φίλοι μας δε σέβονται τις επιθυμίες μας τότε δεν μπορούν να σεβαστούν και την προσωπικότητα μας.

Και είναι τα όρια τόσα λεπτά στις σχέσεις που οφείλουμε να τα θέτουμε ξεκάθαρα, καθώς σε όλες τις σχέσεις απαιτείται διαρκής προσαρμογή και συντονισμός. Οι άνθρωποι λοιπόν, θα πρέπει να κατέχουμε τουλάχιστον τις βασικές μη λεκτικές δεξιότητες, ώστε να είμαστε εκφραστικοί και συγχρόνως ευαίσθητοι για να μπορούμε να δημιουργήσουμε ευτυχισμένους και υγιείς δεσμούς.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.