Όλα τα άρθρα μας

Στέλιος Χαλκίτης: «Οι αδύναμοι εξουσιαστές του εαυτού τους είναι που γίνονται εξουσιαστές του άλλου»

Αφορμή, το νέο βιβλίο του Στέλιου Χαλκίτη «De Profundis. Αναμάρτητοι Έρωτες», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πηγή, και μένει να δούμε αν θα έχει την ίδια αποδοχή από τους αναγνώστες όπως τα προηγούμενα.

Satori_game

Στα ιαπωνικά “satori” σημαίνει «κατανόηση». Κατανόηση ενός πνευματικού ταξιδιού εντός μας, στα βαθύτερα στρώματα της ψυχής μας, στις πιο μύχιες και απόκρυφες σκέψεις του εαυτού μας, σε όλα εκείνα τα απόκρυφα μυστικά που δεν τολμάμε να από καλύψουμε από φόβο, από ενοχή, από εγωισμό ή ανασφάλεια.

kapoioi-anthropoi-den-tha-b

Τους άλλους, αυτούς που πέρασαν απ’ τη ζωή σου και δεν θέλησαν να σε ανακαλύψουν, που απλά δεν εκτίμησαν όσα έκανες για εκείνους  και δεν σου φέρθηκαν όπως σου άξιζε, που ήρθαν μόνο να πάρουν χωρίς να δώσουν, που σε εκμεταλλεύτηκαν, που σε άδειασαν, αυτούς κράτησε τους σε απόσταση. Γιατί αυτοί πραγματικά είναι οι ίδιοι ρηχοί και επιφανειακοί με τους εαυτούς τους, είναι δειλοί με τα συναισθήματα τους και βολεμένοι με το κενό που νιώθουν μέσα τους.

Λαλάγγια Μανιάτικα

Οι ποσότητες που έφτιαχναν ήταν μεγάλες, αφενός μεν για να ταΐσουν τις πολυμελείς οικογένειες κι αφετέρου γιατί αρκετές από αυτές προορίζονταν για φίλεμα στους πενθούντες.