Οι κρίκοι της πόλης

Οι κρίκοι της πόλης

Οι κρίκοι της πόλης – Χρυσούλας Μελισσά – Χαλικιοπούλου

Αυτό το βιβλίο αγαπημένε μου αναγνώστη, είναι ένα όμορφο ψυχογράφημα ανθρώπων από διαφορετικές οικογένειες που γράφουν τις ιστορίες τους. Ιστορίες που συνειδητά εμπλέκονται, χαρακτήρες που ξεδιπλώνονται και δρουν, κουβαλώντας όπως όλοι μας ψυχικό πόνο από τραύματα, φοβίες, ανασφάλειες, εμμονές και ότι ο καθένας δεν θέλει να δει αληθινά. Μέσα απ’ όλη αυτήν την πορεία στο χρόνο αναζητείται το νόημα που θα φέρει στον καθένα το κίνητρο για μια ανανεωμένη συνέχεια, πιο αληθινή πιο φωτεινή.

Σου παραθέτω και την περίληψη και τον τρόπο να το αποκτήσεις πατώντας απλά πάνω στο όνομα του συγγραφέα, όπως και ένα μικρό βιογραφικό του :

Περίληψη

Η συγγραφέας, μέσα από τη ζωή πέντε οικογενειών, που ανήκουν σε ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα, μας χαρίζει ένα ψυχογράφημα με συναρπαστική πλοκή. Σε μια σειρά παράλληλων ιστοριών -που τέμνονται καθώς αναπτύσσονται μέσα από αρθρωτές αφηγήσεις- συναντώνται σταδιακά οι πρωταγωνιστές και ο αναγνώστης τους παρακολουθεί στις διαδρομές του χρόνου. Η Θεσσαλονίκη γίνεται το μέρος όπου τα βασικά πρόσωπα, προερχόμενα από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και του κόσμου, κρίκοι μιας ανθρώπινης αλυσίδας, θα ενώσουν τελικά την τύχη τους. Ο έρωτας και η φιλία, ο πόνος και ο θάνατος τους σημαδεύουν, πέρα από λόγια. Και τους ζητούν να δώσουν νόημα στην ύπαρξή τους, μέσα από μια νέα ματιά ζωής.

Εκδόσεις ΚΥΦΑΝΤΑ

«Οι κρίκοι της πόλης» είναι ένα μυθιστόρημα για τις ζωές των ανθρώπων, για τις παράλληλες ιστορίες που αρμενίζουν αμέριμνες σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη. Οι κρίκοι των πόλεων είναι «δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν αθόρυβα» και «συνδέουν ζωές με αδιόρατους και πολύπλοκους τρόπους». Διαφορετικά πρόσωπα, μοναδικές εμπειρίες, ποικιλία ιστοριών και γεγονότων, αυτή είναι η νέα συγγραφική δουλειά της κυρίας Χρυσούλας Μελισσά-Χαλικιοπούλου.

Χωρίς να διακόπτει τις ιστορίες και χωρίς να ακολουθεί τη μέθοδο του εγκιβωτισμού (ιστορίες μέσα στην ιστορία), η συγγραφέας δημιουργεί την ψευδαίσθηση των διηγημάτων ως προς την αφηγηματική φόρμα κι όμως σταδιακά αυτές οι παράλληλες ζωές τέμνονται, αλληλοεπηρεάζονται, συνθέτουν τον καμβά της πανέμορφης Θεσσαλονίκης, χαράζοντας η κάθε μία τη δική της πορεία στις σελίδες. Αυτή είναι μια καλή ιδέα, μιας και οι χαρακτήρες που έχουν επιλεγεί είναι πολλοί και διαφορετικοί, επομένως μια άλλη φόρμα ίσως να μπέρδευε τον αναγνώστη, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχουμε μόνο το παρόν αλλά και το παρελθόν όλων των ανθρώπων που μας συστήνονται.

Μέσα από το βιβλίο ξεπηδούν προβλήματα, συναισθήματα, διλήμματα και αποσπασματικά κάποια κομμάτια από τον πρόσφατο ιστορικό κορμό της Ελλάδος (αστυφιλία, η δεκαετία του 1960 στη Θεσσαλονίκη, το δικαίωμα της γυναίκας στη μόρφωση, η προίκα, η μοναξιά, ήθη και έθιμα που έφεραν οι πρώτες γενιές των ανθρώπων που αναζήτησαν στην πόλη μια καλύτερη ζωή, το εβραϊκό πογκρόμ στην Κατοχή και πολλά άλλα). Καλογραμμένο βιβλίο, όπου με ωραίες προτάσεις και ζωντάνια στους διαλόγους ξετυλίγεται η ζωή ανθρώπων όπως η αδικοχαμένη Αιμιλία, η Πουλχερία που βίωσε μια ανέλπιστη δεύτερη ζωή, η κυνηγημένη Έρρικα, η τραγωδία της Ελένης, ο ερωτοχτυπημένος Λουκάς και πολλοί άλλοι ακόμη. Ιστορίες που με συγκίνησαν, μου γέννησαν έντονα συναισθήματα, με βοήθησαν να αγαπήσω περισσότερο ό,τι έχω στα χέρια μου, γιατί κάποτε ακόμη κι αυτό το στερούνταν για να το αποκτήσουν, με συντρόφεψαν με τη γλυκόπικρη αίσθηση της πεπερασμένης απώλειας καλύτερων, έστω και δυσκολότερων, στιγμών.

«Οι κρίκοι της πόλης» είναι μια διαφορετική πρόταση πάνω στο ελληνικό μυθιστόρημα, μια πανδαισία προσωπικοτήτων, συναισθημάτων, περιστατικών, γεγονότων, όλα καλογραμμένα, στρωτά και δοσμένα εύληπτα και παραστατικά.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.