Ο δρόμος του εγώ και ο δρόμος της αγάπης

O-dromos-tou-ego-kai-o-dromos-tis-agapis

Της Δημοσιογράφου Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Πρόσφατα, είχα τη χαρά να παρακολουθήσω ένα σημαντικό σεμινάριο Ψυχολογίας το οποίο πραγματευόταν το μείζον θέμα της ευτυχίας και πώς μπορούμε εμείς οι άνθρωποι να το κάνουμε πραγματικότητα. Με μεγάλη μου χαρά θα μεταφέρω το κύριο νόημα της διάλεξης, όπως και τις σκέψεις μου για αυτή.

Οι άνθρωποι από τη στιγμή που γεννιόμαστε, έχουμε ανάγκη να αισθανόμαστε πως είμαστε χαρούμενοι και ευτυχείς. Η αναζήτηση της ευτυχίας είναι ίσως αυτό που ενώνει τους περισσότερους από εμάς, ακόμα και αν ο καθένας μας την ορίζει εντελώς διαφορετικά.

Υπάρχουν δύο δρόμοι, έναν από αυτούς θα επιλέξει ο άνθρωπος να ακολουθήσει. Ο δρόμος του εγωισμού και ο δρόμος της αγάπης. Ας τους δούμε αναλυτικά.

Ο δρόμος του εγωισμού είναι ο πιο εύκολος μεν, αλλά δε μας οδηγεί στην πραγματική ευτυχία και ευδαιμονία. Ο δρόμος του εγώ προσπαθεί να αλλάξει τους αλλάξει τους άλλους, είναι πάντοτε εκδικητικός και σκληρός, δεν αποδέχεται και δε συγχωρεί τον άλλο αληθινά. Ο ίδιος όμως ο δρόμος του εγώ ενώ είναι πάντοτε σκληρός και αδιάλλακτος με τους άλλους, για τον εαυτό του έχει πάντοτε διαφορετικά μέτρα και σταθμά. Ο δρόμος του εγώ ενώ θεωρεί πως εκείνος έχει το δικαίωμα να έχει εξωσυζυγικές σχέσεις, ταυτόχρονα απαιτεί από τον άλλο πιστότητα και τρέμει στη σκέψη και μόνο πως θα πράξει και εκείνος το ίδιο.

Αναμφίβολα, ο δρόμος του εγώ μας απομακρύνει και από τον πραγματικό μας εαυτό, αλλά και από τους άλλους. Διότι σταδιακά δε μας αφήνει να χτίσουμε σχέσεις αληθινές και ειλικρινείς, απλώς εξυπηρετεί τη χρησιμοποίηση των άλλων για την τόνωση του δικού μας εγωισμού.

Ας δούμε και τον άλλο δρόμο που μπορούμε να ακολουθήσουμε στη ζωή μας.

Αυτός δεν είναι άλλος από το δρόμο της αγάπης. Η αγάπη δεν έχει σχέση με το φόβο, στην αγάπη επιδιώκεις το καλό του άλλου και τον αποδέχεσαι για αυτό που είναι ήδη πραγματικά. Η αληθινή αγάπη δεν εμπεριέχει μέσα της το φόβο, αντίθετα, υπόσχεται την οριστική λύτρωση από αυτόν. Στην αγάπη δε θέλεις να κατηγορείς τον άλλο, δεν αρνείσαι τη δική σου ευθύνη και πάντοτε προσπαθείς και ελπίζεις για το καλύτερο.

Η αληθινή αγάπη εξαλείφει τον πόνο, το φόβο, τις ενοχές. Διότι δεν αγαπάς πραγματικά όταν αισθάνεσαι ενοχές ή θυμό.

Αυτοί είναι οι δύο σημαντικοί δρόμοι της ζωής. Είναι στο χέρι και την επιλογή μας, ποιον θα διαλέξουμε να διαβούμε.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments