Νους, ψυχή και σώμα στον αρχαίο ελληνικό στοχασμό

Νους, ψυχή και σώμα στον αρχαίο ελληνικό στοχασμό

Παρουσίαση του βιβλίου ΝΟΥΣ, ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑ στον αρχαίο ελληνικό στοχασμό του Anthony A. Long την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019 στις 19:30 στο Μουσείο Μπενάκη Κουμπάρη 1 στην Αθήνα.

Μιλούν: Anthony A. Long. Professor of the Graduate School and Chancellor’s Professor Emeritus of Classics, Irving G. Stone Professor Emeritus of Literature, Affiliated Professor of Philosophy and Rhetoric, συγγραφέας του βιβλίου (η ομιλία του καθηγητή Long θα γίνει στα αγγλικά).

Μαρία Πρωτοπαπά – Μαρνέλη. Διευθύντρια ερευνών, Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας, Ακαδημία Αθηνών

Μυρτώ Δραγώνα – Μονάχου. Ομότιμη καθηγήτρια φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης

Χλόη Μπάλλα. Αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Δήμητρα Παπουτσάκη: Μεταφράστρια του βιβλίου

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο ευρύς και περιεκτικός ορίζοντας του αρχαίου ελληνικού στοχασμού περιλαμβάνει πολλές και ποικίλες ιδέες και εγείρει πολλά και διαφορετικά ερωτήματα σχετικά με την ανθρώπινη ταυτότητα. Είναι τα ανθρώπινα όντα κατ’ ουσίαν θνητά, όπως με έμφαση θεωρούν δεδομένο τα Ομηρικά Έπη, ή έχουμε τη δυνατότητα να επιτύχουμε την αθανασία, όπως, ακολουθώντας μια διαφορετική παράδοση, συχνά ισχυρίζεται ο Πλάτων;

Πότε και γιατί αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους συγκεκριμένες ιδέες γύρω από τις διαφορές μεταξύ σώματος και ψυχής; Είναι η ψυχή απλή ή σύνθετη; Τι οδήγησε στην ιδέα ότι ο βέλτιστος βίος είναι εκείνος που κυβερνάται από τη λογική, με τις επιθυμίες και τα συναισθήματα να υποτάσσονται σε αυτή την εξουσία; Άραγε η ανθρώπινη νόηση αποτελεί μια θεία ιδιότητα;

Με γραφή διαυγή και κατανοητή, που δεν απευθύνεται μόνο στο ειδικό κοινό, ο Α. Α. Long προσφέρει μια συνθετική ανασκόπηση του πώς η αρχαία ελληνική φιλοσοφία προσέγγισε τα θεμελιώδη ζητήματα του νου, της ψυχής και του σώματος, πώς οι αρχαίοι στοχαστές προσέγγισαν εκείνο το οποίο είναι εγγύτατο σ’ εμάς και όμως ακόμη πιο μυστηριώδες: την ουσία του ανθρώπινου εαυτού.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Άσε το σχόλιο σου

avatar
  Παρακολούθησε τις απαντήσεις  
Ενημέρωσε με για