Καθαρή Δευτέρα με μεγάλη οικογένεια είναι πρόβλημα! Τέσσερα παιδιά, από ένα φίλο να καλέσουν ο καθένας κι εγώ τους δικούς μου, η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει, όταν τα νηστίσιμα βγουν στο τραπέζι! Πώς να χορτάσεις με χταποδάκι και καλαμαράκι; Πόσες γαρίδες να φας; Και πες πως έφαγες, μετά από λίγη ώρα πεινάς!
Κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα! Θα μου πεις, τιγκάρισε με ταραμοσαλάτα μια λαγάνα να δεις πώς θα χορτάσεις! Έλα όμως που η ταραμοσαλάτα δεν αρέσει σε όλους! Εκεί τι κάνεις; Κάνεις το εύκολο και το απλό και με δυο τρεις τσαχπινιές, το τραπέζι γεμίζει και κυρίως χωρίς κόπο! Πατατοσαλάτα νηστίσιμη και ξεροψημένες λαγανομπρουσκέτες!
Για την πατατοσαλάτα θα χρειαστείς: 5-6 πατάτες, 1 κρεμμύδι κομμένο ροδέλες, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 3-4 κλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο, ξύδι, αλάτι, μαύρο πιπέρι, λάδι. Βράζεις τις πατάτες καλά. Βάζεις σε ένα μπωλάκι να μαριναριστούν το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό με 5-6 κουταλιές σούπας ξύδι και αλάτι. Όταν βράσουν οι πατάτες τις σουρώνεις, τις αλατοπιπερώνεις και τις βρέχεις κι αυτές με λίγο ξύδι. Τις αφήνεις 10’ να κρυώσουν, προσθέτεις τα υλικά μέσα στις πατάτες μαζί με λάδι και ανακατεύεις. Έτοιμη η χορταστική σαλάτα!
Tip! Αν την αφήσεις 10´ να δέσουν τα υλικά και την ανακατέψεις 2-3 φορές, θα γίνει ακόμη πιο νόστιμη!
Για τις λαγανομπρουσκέτες θα χρειαστείς: 1 μέτρια ντομάτα ψιλοκομμένη, 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, λάδι, ρίγανη, αλάτι. Κόβεις κατά μήκος την λαγάνα, την χωρίζεις στη μέση και σε μακριές λωρίδες. Τις λαδώνεις ελαφρά με μια σπάτουλα και τις ψήνεις σε φούρνο προθερμασμένο στους 180’ για 7-10 λεπτά ίσα να αρχίσουν να ροδίζουν. Ανακατεύεις 5-6 κουταλιές της σούπας λάδι με την ντομάτα, την κάπαρη, το σκόρδο, την ρίγανη και αλάτι. Μόλις είναι έτοιμα τα ψωμάκια, τα αφήνεις λίγο να κρυώσουν και βάζεις το μείγμα με τα υλικά επάνω τους. Πασπαλίζεις αν θες κι άλλο αλάτι και ρίγανη και προσθέτεις λαδάκι. Έτοιμες και οι λαγανομπρουσκέτες!
Καλή όρεξη! Να περάσετε όμορφα με αετό και κέφι ανεβασμένα!