Γράφει η Κωνσταντίνα Δρακουλάκου
Ένα βάζο στο ντουλάπι μπορεί να αποτελέσει ιδανική λύση σε περίπτωση που θες να φας ένα απλό επιδόρπιο στη στιγμή.
Η κομπόστα νεράτζι καταναλώνεται σκέτη, σαν ελαφρύ γλυκό, γαρνίρει κρέμες και γιαούρτια αλλά είναι ιδανική επιλογή και για προσθήκη σε άλλα γλυκίσματα.
Yγιεινά, μυρωδάτα… Τα νεράτζια είναι στο φόρτε τους και είναι ώρα να τα αξιοποιήσουμε.
Τα νεράτζια πρέπει να είναι χοντρόφλουδα κι αφράτα. Όλη η φασαρία είναι στο ξύσιμο της φλούδας, στο κόψιμο και στο ρολάρισμα. Η κατσαρόλα, που θα βράσουμε το γλυκό, καλό είναι να είναι αντικολλητική ή με βαρύ πάτο, για να μην κολλάει εύκολα το σιρόπι.
Υλικά: 1500 γρ. φλούδες νερατζιού, 1500 γρ. ζάχαρη, 3 φλυτζάνια νερό, χυμό λεμονιού.
Εκτέλεση: Πλένουμε τα νεράντζια και τα σκουπίζουμε. Τρίβουμε με ψιλό τρίφτη ελαφρά την φλούδα τους. Τις κόβουμε σε 4-5 κομμάτια κάθετα την κάθε φλούδα και αφαιρούμε την σάρκα τους.
Τα διπλώνουμε ρολλάκια και τα βάζουμε μια οδοντογλυφίδα για να σταθεί. Γεμίζουμε μία λεκάνη με κρύο νερό και βάζουμε τις φλούδες από πάνω βάζουμε ένα πιάτο γιατί επιπλέουν τα φήνουμε 24 ώρες αλλάζοντας συχνά το νερό. Την επόμενη μέρα βάζουμε σε κατσαρόλα νερό να βράσει και ρίχνουμε τις φλούδες να βράσουν για 10 λεπτά.
Στραγγίζουμε το νερό που βράσαμε τα νεράντζια, ρίχνοντας τις φλούδες μέσα σε μία λεκάνη με κρύο νερό και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία βρασμού άλλες 2 φορές.
Αφαιρούμε τις φλούδες και τις τοποθετούμε σε μία πετσέτα για να στεγνώσουν. Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με 3 φλυτζάνια νερό να βράσουν. Μόλις πάρει βράση το σιρόπι, ρίχνουμε τα νεράτζια και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι περίπου 15 λεπτά. Αποσύρουμε το γλυκό και το αφήνουμε 24 ώρες. Την επόμενη ημέρα συνεχίζουμε το δέσιμο του σιροπιού, βράζουμε για 10 λεπτά περίπου, κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε μερικές σταγόνες λεμόνι. Μοιράζουμε το ζεστό γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει.
Για να καταλάβουμε, αν έχει δέσει το γλυκό, ρίχνουμε μια σταγόνα από το σιρόπι σε ένα πιάτο. Αν παραμείνει στρογγυλή έχει δέσει, αν όχι, πρέπει να το βράσουμε κι άλλο.
Έτσι ένα γλυκάκι υπάρχει πάντα στο σπίτι, για να κεράσουμε ένα “μουσαφίρη”, ή για να μας γλυκαίνει τα απογεύματα.
Πηγή