Μαραπουάμα και θεραπευτικές ιδιότητες

Muira Puama

Το Μαραπουάμα ή Muira Puama (Ptychopetalum olacoides) είναι ένα μικρό δέντρο του Αμαζονίου (Βραζιλία) το οποίο αποκαλείται από τους ιθαγενείς και “δέντρο της δύναμης”. Ως βότανο έχει μακρά ιστορία χρήσης στην Αγγλία. Χρήσιμα τμήματα του φυτού είναι ο φλοιός και η ρίζα του.

Είναι γνωστό ως το ‘Viagra του Αμαζονίου’. Οι ιθαγενείς του Αμαζονίου γνωρίζουν τις ιδιότητες τουβοτάνου εδώ και αιώνες μιας και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από τους άνδρες και τις γυναίκες ως αφροδισιακό. Είναι πολύ δημοφιλές βότανο στη Νότια Αμερική και γίνεται όλο και περισσότερο στην Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη. Το Μαραπουάμα κατέχει εξέχουσα θέση στη βραζιλιάνικη βοτανική ιατρική ως φυσικό διεγερτικό, τονωτικό της λίμπιντο και ως σεξουαλικό διεγερτικό, ενώ έχει συμπεριληφθεί στην φαρμακοποιία της Βραζιλίας από το 1950. Έχει αποδειχθεί πως προσφέρει σημαντική βελτίωση τόσο στη στυτική λειτουργία όσο και στη σεξουαλική επιθυμία. 

Το Muira Puama έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση του άγχους, τη διέγερση του νευρικού συστήματος αλλά και τη γενική ενίσχυση της υγείας. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία το Μαραπουάμα χρησιμοποιείται κυρίως ως αφροδισιακό και για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Παρά τη μακρόχρονη ιστορία του (ειδικά στην Αγγλία όπου και περιλαμβάνεται στα επίσημα βοτανα), το Μαραπουάμα δεν έχει μελετηθεί συστηματικά. Η πιο αξιόπιστη έρευνα (δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Natural Medicine το Νοέμβριο του 1994) ανήκει στον Dr. Jacques Waynberg, διακεκριμένο κλινικό σεξολόγο, που μελέτησε στη Γαλλία τα αποτελέσματα της χορήγησης σε 262 άνδρες με προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά καθώς 62% των ανδρών δήλωσε σημαντική βελτίωση. Δεύτερη έρευνα με 100 άνδρες (από τον ίδιο ερευνητή) το 2.000 έδειξε ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα καθώς 90% των ανδρών δήλωσε σημαντική βελτίωση. Τα ενεργά συστατικά του Μαραπουάμα που οδηγούν σε αύξηση της Libido (σε άνδρες και γυναίκες) και στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας δεν είναι απολύτως γνωστά. Κάποιοι ερευνητές θεωρούν πως υπεύθυνες είναι οι φυτοστερόλες που περιέχει το βοτανο (μάλλον απίθανο), ενώ άλλοι θεωρούν πως η αποτελεσματικότητα του Μαραπουάμα οφείλεται στην δράση του ως αγχογόνο (έτσι μπορεί ίσως να εξηγηθεί η τονωτική του δράση στο νευρικό σύστημα και η προσωρινή βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος).

Το Μαραπουάμα θεωρείται βότανο που βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αν και η δράση του δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη η “επιβίωση” του (ως αφροδισιακού), μέχρι σήμερα, και η διαρκής παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης του είναι εντυπωσιακά στοιχεία.
Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί για να τονώσει το νευρικό σύστημα και για να βοηθήσει σε περιπτώσεις ήπιας εξάντλησης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει σε περιπτώσεις γαστρεντερικών και αναπαραγωγικών διαταραχών καθώς και εξάντλησης του οργανισμού μετά από μακροχρόνια ασθένεια. 
Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το βότανο εξουδετερώνει επίσης το χρόνιο στρες και την κατάθλιψη και διεγείρει το νευρικό σύστημα. 

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.

Πηγές: 1, 2, 3, 4

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments