Μύρισε άνοιξη… μύρισε αλλεργία!

Μύρισε άνοιξη

Η άνοιξη είναι η ωραιότερη εποχή του χρόνου, καθώς η φύση αναγεννάται από τις στάχτες της, τα λουλούδια ανθίζουν, ο ήλιος κάνει την εμφάνισή του ξανά και ο καιρός γαληνεύει. Η αναπαραγωγή των ειδών οργιάζει, η διάθεσή μας αλλάζει και τα πάντα γύρω μας χορεύουν…. Την εμφάνισή τους αυτή την εποχή κάνουν οι αλλεργίες οι οποίες φαίνεται πως ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Τι σημαίνει όμως αλλεργία;

Αλλεργία σημαίνει αντίδραση του εαυτού μας στο περιβάλλον, δηλαδή σε ουσίες που συναντάμε και είναι φαινομενικά αθώες αλλά υπεύθυνες για μία σειρά από ανοσολογικές αντιδράσεις οι οποίες καταλήγουν σε συγκεκριμένη συμπτωματολογία ή νοσήματα. Απλουστεύοντας , φαίνεται ότι κάποιοι από εμάς όταν εισπνεύσουμε ή έρθουμε σε επαφή με κάποια ουσία προκαλείται μία αντίδραση η οποία επαναλαμβάνεται κάθε φορά που συναντούμε τη συγκεκριμένη ουσία , δηλαδή το αλλεργιογόνο. Η αντίδραση αυτή του οργανισμού μας ονομάζεται αντίδραση υπερευαισθησίας ή μπορεί να είναι στην πιο απλή της μορφή μία δυσάρεστη κατάσταση , μία υπεραντίδραση δηλαδή. Την πρώτη φορά που ερχόμαστε σε επαφή με το αλλεργιογόνο , ο οργανισμός μας παράγει ειδικά κύτταρα ή συγκεκριμένα αντισώματα προκειμένου να καταστρέψει τη συγκεκριμένη ουσία ενώ την επόμενη φορά μπορεί να ελευθερώσει άμεσα ουσίες – μεσολαβητές μέσω των οποίων εμφανίζονται τα αλλεργικά συμπτώματα. Η αλλεργίες έχουν συχνά κληρονομική προδιάθεση και εμφανίζονται μέσα από μία ποικιλία συμπτωμάτων και νοσημάτων. Τα πλέον συχνά συμπτώματα είναι η ρινική συμφόρηση, ο πταρμός, η ρινική καταρροή, ο κνησμός, η δύσπνοια, το βράγχος φωνής και η παραγωγή πτυέλων.

Υπάρχουν και οι τροφικές αλλεργίες όπου ο ασθενής εμφανίζει σε συγκεκριμένες τροφές ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος, διάρροιες, κνίδωση αλλά και δύσπνοια και βήχα. Συνήθη είναι και τα δερματικά εξανθήματα με κνησμό, έκζεμα, ανάγλυφα ή μεταναστευτικά που αλλάζουν θέση δηλαδή, ενώ παρατηρούνται από το πρόσωπο οίδημα βλεφάρων και χειλιών, δακρύρροια και κόκκινα μάτια. Τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης εμφανίζονται είτε ‘άμεσα μέσα στο πρώτο τρίωρο από την επαφή με το αλλεργιογόνο είτε καθυστερημένα. Η βαρύτερη κατάσταση είναι αυτή της αναφυλακτικής αντίδρασης, όπου συμμετέχει και το κυκλοφορικό μας σύστημα με βαριά δύσπνοια και πτώση της πίεσης, που οδηγεί σε shock και αποτελεί επείγουσα κατάσταση για τον ασθενή.

Οι πιο συνήθεις αλλεργικές παθήσεις είναι:

  • Αλλεργική επιπεφυκίτιδα
  • Αλλεργική ρινίτιδα
  • Αλλεργικό βρογχικό άσθμα
  • Ατοπική δερματίτιδα – κνίδωση
  • Δερματίτιδα εξ’επαφής
  • Διατροφική αλλεργία
  • Υπερηωσινοφιλικά νοσήματα

Στην παιδική ηλικία πιο συχνά εμφανίζονται οι διατροφικές και οι δερματικές αλλεργίες καθώς και συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα τύπου άσθματος. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της αλλεργίας είναι η αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου όταν αυτό είναι εφικτό. Οι αλλεργίες αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια χωρίς να είναι γνωστή η αιτιολογία τους. Ενοχοποιούνται ο σύγχρονος τρόπος ζωής στα αστικά κέντρα, η μείωση των λοιμώξεων και η κληρονομικότητα. Η επιβεβαίωση των αλλεργιών γίνεται με ειδικά αλλεργικά τεστ για την ταυτοποίηση του αλλεργιογόνου. Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες προλαμβάνονται με ειδική ανοσοθεραπεία η οποία είναι μακροχρόνια. Η θεραπεία των αλλεργιών συνίσταται κυρίως στην πρόληψη και στην ανακούφιση από τα συμπτώματα ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί ειδικά στοχευμένες θεραπείες με εξειδικευμένα σκευάσματα ανάλογα με τον ασθενή.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments