Μην αμελείς τον εαυτό σου περιμένοντας τον κορωνοϊό

Μην αμελείς τον εαυτό σου περιμένοντας τον κορωνοϊό

Όλοι ασχολούμαστε και δικαιολογημένα με τον κορωνοϊό, τους επερχόμενους εμβολιασμούς, τα περιοριστικά μέτρα και τις δυσκολίες μετακίνησης και επικοινωνίας, πράγμα απολύτως φυσιολογικό.

Έχουμε ξεχάσει όμως ότι εμείς οι ίδιοι πάσχουμε πολλές φορές από νοσήματα, σύνδρομα και παθολογικές καταστάσεις, τις οποίες έχουμε αμελήσει τελευταία λόγω του lockdown και της τρομοκρατίας που επικρατεί από τα ΜΜΕ και δεν φροντίζουμε τους εαυτούς μας.

Υπάρχουν νοσήματα πολύ πιο συνηθισμένα και πολύ πιο επικίνδυνα από τον κορωνοϊό όπως τα χρόνια αποφρακτικά νοσήματα, η στεφανιία νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, η καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια, η οστεοπόρωση, τα διάφορα νεοπλάσματα, τα ψυχικά νοσήματα, νοσήματα που απαιτούν πρόληψη και συχνά αποτελούν αιτία θανάτου για εκατομμύρια ασθενών. Τα νοσήματα αυτά τα έχουμε βάλει στην άκρη, τα παραμελούμε και δεν φροντίζουμε να διατηρούμε επαφή με το γιατρό μας ή δεν τηρούμε τις οδηγίες.

Η τάση να αμελούμε σε τέτοιες περιόδους να φροντίσουμε εαυτούς όπως πρέπει, αποβαίνει καταστροφική για την υγεία μας. Σήμερα είναι πιο σημαντικό από οποτεδήποτε άλλοτε να έχουμε σωστή ρύθμιση και τακτική παρακολούθηση των χρόνιων νοσημάτων μας.

Κύριο μέλημα όλων πρέπει να είναι η αυτοφροντίδα και διατήρησή της κι αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουμε τη φαρμακευτική μας αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού μας, προσπαθούμε να ασκούμαστε , προσέχουμε τη διατροφή μας και κρατάμε την επαφή με το γιατρό μας.

Μην φοβάστε να πάτε στο γιατρό σας για το οποιοδήποτε πρόβλημα έχετε και μην αναβάλλετε την επίσκεψή σας υπό το φόβο του κορωνοϊού.

Το οποιοδήποτε χρόνιο νόσημα αποτελεί προτεραιότητα .

Φορέστε τη μάσκα σας, πάρτε μαζί το αντισηπτικό σας και επισκεφτείτε τον θεράποντα ιατρό σας.

Μην αμελείτε να κάνετε τα ετήσια τσεκ απ σας.

Μην αμελείτε τα φάρμακά σας.

Ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν μεταβολές της κατάστασης της υγείας σας ή για οποιοδήποτε νέο σύμπτωμα έχετε.

Η ζωή συνεχίζει να είναι εδώ και ο άνθρωπος παραμένει το επίκεντρο.

Δρ. ΕΛΕΝΗ Γ. ΜΠΑΝΙΑ
Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος
Εξειδικευμένη στην Εντατικολογία – Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Θεσσαλίας
ΙΑΤΡΕΙΟ: ΛΑΜΨΑ 15 – ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ
Τηλ: 210 6910611 – κιν: 6958008644
e-mail: bania.eleni@hotmail.com

 

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments