Μην αφήνεις τον φόβο να σε κυριεύει…

min

Φόβος παντού μέσα μας, έξω και γύρω μας.

Φόβος στις σκέψεις, στις λέξεις, στις πράξεις.

Ο φόβος σε ελέγχει, σε περιορίζει, σε τρομάζει.

Ακινητοποιεί τις δράσεις σου, ριζώνει στις πιο βαθιές σκέψεις σου, γκρεμίζει τα πιο μεγάλα σου όνειρα.

Φοβάσαι να πας παρακάτω, να διεκδικήσεις όλα όσα ονειρεύεσαι, να τρέξεις στο άγνωστο. Ο φόβος έγινε η δικαιολογία σου.

Φοβάσαι να ανοιχτείς, να εκθέσεις τον εαυτό σου, να εκφράσεις τα συναισθήματα σου. Ο φόβος έγινε η δειλία σου.

Φοβάσαι να πεις την γνώμη σου ελεύθερα, να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, να φωνάξεις δυνατά την αλήθεια σου. Ο φόβος έγινε η σιωπή σου.

Φοβάσαι να αγαπήσεις ολοκληρωτικά τον εαυτό σου, να σεβαστείς την ύπαρξη σου, να θέσεις όρια σε συμπεριφορές που σε πληγώνουν. Ο φόβος έγινε το εγώ σου.

Φοβάσαι τα φιλιά, το πλέξιμο των χεριών, τα χάδια και τις πρωινές αγκαλιές, να αφεθείς σε μια σχέση, να ερωτευθείς με όλο σου το είναι. Ο φόβος έγινε η απογοήτευσή σου.

Φοβάσαι το μέλλον, τον θάνατο, τι θα ξημερώσει η επόμενη μέρα. Ο φόβος σου έγινε η καθημερινότητα σου.

Φοβάσαι ακόμα και να χαρείς, να γελάσεις με την καρδιά σου, να θαυμάσεις την ομορφιά γύρω σου. Ο φόβος έγινε η απώλεια σου.

Φοβάσαι να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου, να ρισκάρεις για αυτά που αγαπάς, να κάνεις τις επιλογές που εσύ επιθυμείς. Ο φόβος έγινε η ασφάλεια σου.

Φοβάσαι εκείνο το μικρό πληγωμένο παιδί μέσα σου, εκείνο που δεν πήρε αγάπη, τον εαυτό σου, το άγνωστο μέσα σου. Ο φόβος σου έγινε ο χειρότερος εφιάλτης σου.

Φοβάσαι τον ανεξέλεγκτο θυμό που νιώθεις μέσα σου για εσένα τον ίδιο, την επαναλαμβανόμενη απόρριψη του ίδιου σου του εαυτού, και τον εσωτερικό πόλεμο των ατελείωτων ενοχών. Ο φόβος έγινε η εγκατάλειψη του εαυτού σου.

Φοβάσαι το φως της αλήθειας, την ανακούφιση της παραδοχής, την λύτρωση της συγχώρησης. Ο φόβος έγινε το σκοτάδι σου.

Εν τέλει φοβάσαι την ίδια τη ζωή, το ταξίδι, την αγάπη. Γι αυτό και επιλέγεις τον εύκολο δρόμο, αυτόν που ακολουθεί η μάζα και οδηγεί στον περιορισμένο χώρο της «comfort zone» σου. Και αυτό αποτελεί την πιο ισχυρή δικαιολογία σου. Εκεί μέσα νιώθεις μια εικονική ασφάλεια, μια πλασματική ηρεμία, μια εγωιστική ψευδαίσθηση ότι όλα είναι καλά. Και καθόλου μοναξιά, γιατί είναι πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που νιώθουν ακριβώς το ίδιο, που επιλέγουν την ίδια ασφάλεια, αλλά όταν για λίγο βρεθούν εκτός ορίων τότε νιώθουν δυσφορία, πανικό, σύγχυση.

Σκέφτηκες ποτέ ότι ο φόβος που τον αφήνεις να επικρατεί στη ζωή σου είναι απλά ένα συναίσθημα σαν όλα τα άλλα, απλά με περισσότερη ισχύ και ένταση;

Τον είδες ποτέ απλώς σαν ένα παιχνίδι στρατηγικής και ρόλων;

Μήπως άλλαξες καθόλου την οπτική σου σε μια κατάσταση που σε φόβισε;

Τον αντιμετώπισες με όλη σου την δύναμη, τον γελοιοποίησες;

Τον κοίταξες στα μάτια ή το έβαλες στα πόδια;

Εστίασες σε αυτά που θα κέρδιζες αν ξεπερνούσες τον φόβο σου ή έμεινες κολλημένος σε όλα αυτά που ήδη χάνεις;

Άκουσες την εσωτερική σου φωνή, επικοινώνησες μαζί της, τι ήθελε να σου πει, που ήθελε να σε καθοδηγήσει;

Ο φόβος δεν είναι ο «μπαμπούλας» των παιδικών μας χρόνων.

Είναι απλά μια δικαιολογία που χρησιμοποιούμε και μας κάνει να νιώθουμε προσωρινά καλά.

Είναι μια απλή νοητική διαδικασία του ανθρώπινου εγκεφάλου, μια αυθόρμητη φυσική αντίδραση του νου που μας ελέγχει.

Η αντίδραση σου όμως απέναντι στον φόβο είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να τον ξεπεράσεις ή να τον αφήσεις να σε κυριεύσει. Οι περισσότεροι φόβοι μας είναι παράλογοι και επαναλαμβανόμενοι, είναι αποτέλεσμα παρελθοντικών εμπειριών που μας έχουν επηρεάσει αρνητικά και που τελικά δεν καταφέραμε να διαχειριστούμε.

Κλείσε τα μάτια για λίγο, πάρε βαθιές αναπνοές, συγκεντρώσου.

Μην σκέπτεσαι, απλά αφέσου να νιώθεις κάθε συναίσθημα που σου προκαλεί ο κάθε φόβος που θες να αντιμετωπίσεις και θέσε εσύ ο ίδιος κάθε φορά μια νέα πρόκληση στον εαυτό σου, ξεπέρασε για λίγο τα όρια σου, ανακάλυψε νέες στρατηγικές που ταιριάζουν σε εσένα.

Προχώρα εκπαιδεύοντας το υποσυνείδητο σου να μην φοβάται, άλλωστε ο φόβος είναι απλά μια ψευδαίσθηση, δεν είναι αληθινός και εσύ έχεις απεριόριστες ικανότητες να τον ελέγξεις, να τον περιορίσεις και να τον βάλεις στη θέση του.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments