Μετατρέποντας τα «θέλω» μας σε στόχους!

Μετατρέποντας τα «θέλω» μας σε στόχους

Καθημερινά σκεφτόμαστε τι θα θέλαμε. Για τη δουλειά μας, για τη ζωή μας, για τις σχέσεις μας, για τα οικονομικά μας κλπ.  Όμως πόσο απέχει το να σκεφτόμαστε τι θέλουμε από το να το θέτουμε ως στόχο; Η απάντηση είναι «πολύ» και παρακάτω θα δούμε γιατί και το πώς μετατρέπουμε ένα «θέλω» μας σε στόχο.

Πριν ξεκινήσουμε μπορεί ο καθένας να σκεφτεί κάτι που θέλει και να ακολουθήσει τα βήματα. Στο τέλος μπορεί να έχει κάνει την αρχή για να πετύχει το στόχο του!

Τι χρειάζεται το «θέλω» για να γίνει στόχος;

Αρχικά, χρειάζεται  να γίνει συγκεκριμένο ως προς το τι ακριβώς θέλω να πετύχω, με ποιο τρόπο, πότε και τι όφελος θα έχω από την επίτευξή του. Για παράδειγμα το «θέλω να αδυνατίσω» χρειάζεται να γίνει « θέλω να χάσω 10 κιλά, σε δύο μήνες, κάνοντας την τάδε διατροφή και την τάδε γυμναστική και έτσι θα αισθάνομαι πιο όμορφα και θα είμαι πιο υγιής». Όσο πιο συγκεκριμένο γίνει το «θέλω» μας τόσο καλύτερα.

Είναι σημαντικό οι στόχοι μας να είναι μετρήσιμοι , αν είναι δυνατόν. Είναι τελείως διαφορετικό το να πούμε «θέλω να μαζέψω χρήματα» από το «θέλω να μαζέψω 1000€», όπως αντιλαμβάνεστε. Καλό είναι, αν είναι δυνατό να προσδιορίζονται ποσοτικά και τα οφέλη. Για παράδειγμα «θέλω να πιάσω την τάδε δουλειά γιατί θέλω να κερδίζω το τάδε ποσό» ή «θέλω να κλείσω την τάδε συμφωνία  γιατί θα μου αποφέρει το τάδε ποσό» κλπ.

Εννοείται ότι είναι απαραίτητο  να είναι εφικτός ο στόχος που θέλουμε να πετύχουμε, γνωρίζοντας τις δυνατότητές μας και τους διαθέσιμους πόρους. Δε μπορούμε να θέσουμε σα στόχο να σπουδάσουμε αρχιτεκτονική σε έξι μήνες, ούτε να μαζέψουμε χρήματα για να χτίσουμε το σπίτι των ονείρων μας σε ένα χρόνο.

Και φυσικά, τα «θέλω» μας πρέπει να ευθυγραμμίζονται μεταξύ τους. Ίσως θέλουμε, για παράδειγμα, να ξεκινήσουμε οικογένεια και παράλληλα να έχουμε θέσει ως στόχο  να ολοκληρώσουμε το μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Μην ξεφεύγουμε από την πραγματικότητα.

Τέλος, χρειάζεται να  γίνει οριοθέτηση του χρόνου που θέλουμε να πετύχουμε κάτι. Δε μπορούμε να το αφήσουμε στην τύχη. Πότε θέλω να πραγματοποιηθεί ο στόχος μου; Σε έξι μήνες; Σε ένα χρόνο; Υπάρχουν βραχυπρόθεσμοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι. Αυτό εξαρτάται από τη φύση του στόχου, από εμάς όμως εξαρτάται η σωστή του χρονική οριοθέτηση.  Καθώς  το χρονικό όριο που θέτουμε πρέπει να είναι εφικτό αλλά όχι υπερβολικά χαλαρό γιατί τότε θα μας δώσει το περιθώριο του εφησυχασμού. Αν πούμε ότι θέλω να χάσω 5 κιλά στα επόμενα 10 χρόνια δε θα το ξεκινήσουμε ποτέ. Κι από την άλλη αν πούμε ότι θέλουμε τα χάσουμε μέχρι αύριο, πάλι δε θα το προσπαθήσουμε γιατί είναι ανέφικτο χρονικά.

Έτσι  το «θέλω» μας έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια και εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις που προαναφέραμε, ο ίδιος ο εγκέφαλός μας θα μας οδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση για να πετύχουμε το στόχο μας. Ας πούμε ότι είναι ένα είδος «προγραμματισμού».

Δε λέω ότι δε θα χρειαστεί να κάνουμε και την αντίστοιχη δουλειά ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, λέω μόνο ότι έτσι μας κινητοποιούμε και μας κατευθύνουμε. Κι αυτό είναι το πρώτο βήμα για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε.

Extra tip: Οι στόχοι μας, αφορούν εμάς και την προσωπική μας εξέλιξη. Ας μη βιαζόμαστε να τους μοιραστούμε, καθώς  οι άνθρωποι που μας περιτριγυρίζουν δεν είναι πάντα υποστηρικτικοί και μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments