Μαζική ψυχολογία – Προσωπική βούληση 1 – 0

maziki-psichologia-prosopiki-voulisi

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γκερμπεσιώτης

Και τί θα συμβεί αν δεν αλλάξεις γνώμη; Τί θα συμβεί αν υποστηρίξεις σθεναρά αυτό που σκέφτηκες από την πρώτη στιγμή; Ακόμα κι αν είσαι ο μοναδικός που το θέτει με έναν ιδιαίτερο τρόπο; Έχουμε σκεφτεί κάθε πότε κάνουμε ή λέμε αυτό που πραγματικά θέλουμε; Πόσο συχνά οι υπόλοιποι της παρέας επηρεάζουν τις σκέψεις μας; Σε ποιες και σε πόσες περιπτώσεις είμαστε αληθινά εμείς; Ο εαυτός μας;

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η κοινή λογική αποφασίζει και όχι εμείς. Όσο ανατρεπτική, ιδιαίτερη και ριζοσπαστική κι αν είναι η άποψη μας, την καταργούμε φοβούμενοι μήπως εκφράσουμε κάτι παράλογο. Λάθος κατά την ταπεινή μου γνώμη. Επίσης κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει κοινή λογική, δηλαδή η σωστή σκέψη των πολλών. Υπάρχει όμως απλή λογική και αυτή αφορά τον καθένα μας χωριστά. Δηλαδή η ικανότητα του καθενός μας να επεξεργάζεται μιαν αντικειμενικότητα και να βγάζει ένα συμπέρασμα με βάση τη δική του κουλτούρα, τρόπο, συνήθειες, γούστο. Συνεπώς μέσα σ’αυτήν την αντικειμενικότητα υπάρχει μία γερή δόση υποκειμενικότητας, το εργαλείο με το οποίο τη φιλτράρουμε στο μυαλό μας και τελικά καταλήγουμε σε διαφορετικές σκέψεις και δρόμους-κατευθύνσεις.

Και αυτό ακριβώς παράγει δημιουργικότητα. Κι ας επικρατήσει τελικά η κυρίαρχη κουλτούρα, αυτή των πολλών. Είναι τελείως διαφορετικό όμως να συμπαρασύρει και τους ανθρώπους που αρχικά είχαν μια διαφορετική τοποθέτηση και που σε τελική ανάλυση, θα μπορούσαν να δείξουν και έναν άλλο δρόμο, ο οποίος ίσως να ήταν και πιο ευφυής και διεξοδικός ακόμα και σε κάποια κοινωνικά θέματα. Φανταστείτε λοιπόν έναν κόσμο όπου όταν διαφημίζεται ένα προϊόν και μάλιστα σχεδόν εμμονικά δεν επηρεάζει μαζικά τις αντιλήψεις των ανθρώπων. Για παράδειγμα ένα ρούχο που φοριέται και προωθείται από δημόσια πρόσωπα ή ένα τραγούδι που ακούγεται συνεχώς, δε συνδιαμορφώνουν το life style της εποχής, αλλά ο καθένας διατηρεί τη δική του αισθητική και προσωπικότητα. Φανταστείτε μια θεατρική παράσταση ή μία ταινία,όπου οι ακαδημαϊκές κριτικές δεν θα επηρεάσουν την κριτική του κοινού. Σκεφτείτε πόσες νέες οπτικές και προτάσεις, αν εκφράζονταν χωρίς το φόβο της απόρριψης και της έκθεσης, θα μπορούσαν να οδηγήσουν πολλές μορφές Τέχνης σε νέους δρόμους, πολύ πιο δημιουργικούς από την ηγεμονική κουλτούρα που έχει ορίσει το ίδιο το σύστημα.

Σκεφτείτε ότι ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί, με τα ΜΜΕ πριν από μια εκλογική διαδικασία, όταν προωθούν στοιχεία από εταιρείες δημοσκοπήσεων με τεράστια τελικά απόκλιση από την πραγματικότητα, με σκοπό να επηρεάσουν το πλήθος για να πετύχουν ένα στόχο. Και τελικά δυστυχώς το καταφέρνουν.

Φανταστείτε λοιπόν πόσο διαφορετική, ελεύθερη και δημιουργική θα ήταν μια κοινωνία αν υπερίσχυε η απόλυτα προσωπική βούληση, σκέψεις και επιλογές βαθιά δικές μας, χωρίς να αλλοιώνονται από διάφορες άλλες κυρίως εξωγενείς αιτίες. Αν υπερίσχυε η ικανότητα και η δύναμη της θέλησης μας να αυτοπροσδιοριστούμε, χωρίς το φόβο της κριτικής των άλλων και της έκθεσης. Φανταστείτε έναν κόσμο όπου θα ήταν ο πιο αληθινός εαυτός του. Όπου Εμείς θα ήμασταν μόνον Εμείς. Σκεφτείτε να άλλαζε το σκορ! : ΜΑΖΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

0          –          1         !!!

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments