ΜΑΡΓΚΙΝΟΥΣ ΜΟΡΙΟΥΣ του Στέλιου Χαλκίτη

chalkitis

Ένα βιβλίο αριστούργημα, ιδιοφυές και στοχαστικό. Βιβλίο ηθικής αξίας, που σε κάνει να αναρωτιέσαι, να ψάχνεις μέσα σου! Σε ένα μόνο μήνα της κυκλοφορίας του βρέθηκε στη λίστα των best sellers. Κυκλοφορεί ήδη η δεύτερη έκδοσή του, και μεταφρασμένο σε Αγγλία και Αμερική. Παραμένει μέχρι σήμερα ένα αγαπημένο ανάγνωσμα. Ενώ υποτίθεται ότι απευθυνόταν στο ενήλικο κοινό, όσο περνάει ο καιρός, διαβάζεται ιδιαίτερα και από εφήβους.

Με αφορμή το περιεχόμενό του αξίζει να διαβαστεί από γονείς και εκπαιδευτικούς. Πολλά από τα αποφθέγματά του, οι γεμάτες ουσία λέξεις του, η γλώσσα, δίνουν συνεχώς τροφή για σκέψη. Ικανό να συζητηθεί και να διεκδικήσει την είσοδό του στην εκπαίδευση.

Ο μικρός Οδυσσέας βλέπει τη συμπεριφορά των άλλων στην εμβληματική δασκάλα του και τρομάζει. Είναι ένα παιδί που σκέφτεται πολύ, που στοχάζεται, που βιοπορίζεται σε δύσκολες συνθήκες, που σπουδάζει την έκφραση των ανθρώπων μεμονωμένα και ως σύνολο, εκφράζει την αγωνία του για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, της προσωπικότητάς του, να έχει τη δύναμη να μην αλλοιωθεί, να εξακολουθήσει μεγαλώνοντας να έχει την καθαρή και έντιμη ματιά για τον κόσμο γύρω του αλλά και για τη διαμόρφωση του εσωτερικού εαυτού.

Το οπισθόφυλλο μιλά με ειλικρίνεια για το περιεχόμενό του. Σίγουρα θα το απολαύσετε…

Απρόσμενο δώρο η επαφή μου με τέτοιο κείμενο!

Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό βιβλίο “διαμάντι”, που σε καλεί ξανά και ξανά να τυλιχτείς στις σελίδες του, γιατί κάθε φορά βαθαίνεις όλο και πιο πολύ…

Ο συγγραφέας, γοητευτικός αφηγητής, προικισμένος μυθοπλάστης, ηθογράφος, ψυχογράφος, ψυχαναλυτής και κοινωνικός αναλυτής σε παίρνει μαζί του σ’ ένα ταξίδι πρωτόγνωρο, συναρπαστικό, συνταρακτικό και μυστηριώδες…

Μιλάει για τα παράξενα και την αδικία του κόσμου, για το σκληρό αγώνα της επιβίωσης, για την υποθήκη της ζωής, για το “ζωντανό πανεπιστήμιο των ανθρωπίνων αξιών” και “τα νοικιασμένα αισθήματα των ανθρώπων”. Συναντάς στις σελίδες του τα σπουδαία παιδιά τού σήμερα, που αναγκάζονται να χαράξουν μόνα τους μονοπάτια, αφού οι μεγάλοι χρεοκοπήσαμε στις λεωφόρους της ευμάρειας και χάσαμε το δρόμο, μιλάει για τον αληθινό προορισμό του ανθρώπου και άλλα πολλά…

Θέτει με μυθιστορηματική γραφή “βαθιά” νοήματα της ζωής, ωθώντας σε να ξεφύγεις από τις δεσμεύσεις και να αυτοπροσδιοριστείς, να αναζητήσεις τον εσώτατο εαυτό σου και εκεί να προσπαθήσεις να λύσεις τα προβλήματα της ζωής.

Γραφή βαθύτατα πολιτική και έντονα ανθρωπιστική, με μια ματιά διεισδυτική και οξύτατη αντίληψη, σε προτρέπει να φέρεις στο φως τις κινητήριες δυνάμεις της ψυχής, σε μια αναδόμηση της προσωπικότητας και ανακοινωνικοποίηση της ζωής.

Εξαιρετικό δείγμα συνειδησιακής γραφής, σου δημιουργεί την αίσθηση της βιωμένης εμπειρίας και σε καθιστά κοινωνό των εσωτερικών σκέψεων και συναισθημάτων των ηρώων, καθώς και μιας πρωτόγνωρης γνώσης. Η πετυχημένη αναλογία δράσεων και δραστηριοτήτων και ο πλούσιος αφηγηματικός χρόνος οδηγούν σε μια πλοκή μοναδική που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον.

Λόγος πολυδιάστατα περιγραφικός, αποτυπώνει συνολικά την ατμόσφαιρα σε κάθε της λεπτομέρεια. Μια ατμόσφαιρα μυστηριώδης, που εντείνεται από τη σκηνοθεσία, την εικονοπλασία και τη συνύπαρξη δυνατών αντιθέσεων.

Γλώσσα ώριμη, πλούσια, κομψή, ποιητική και τρυφερή αλλά και τόσο δυνατή ώστε να μπορεί να στήσει ακέραιο μπροστά στα μάτια σου τον κόσμο που περιγράφει, εκφραστική του βάθους, με συνδυασμούς λέξεων που εκπλήσσουν και αιφνιδιάζουν και σε κρατάει δέσμιο ως το τέλος…”

[Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου, Στέλλα Ν. Κυριακάκη – Χατζηγεωργίου, Φιλόλογος, ΜSc Ιστορίας – Αρχαιολογίας A.Π.Θ.]

Ο Στέλιος Χαλκίτης γεννήθηκε στην Κάλυμνο όπου ζει, εργάζεται και συγγράφει. Σε μια προσπάθεια να βρει απαντήσεις στις υπαρξιακές του ανησυχίες, ταξίδεψε σε Ινδίες, Θιβέτ, Ιμαλάια, Αγ. Όρος κ.λπ. Κυκλοφορούν τα βιβλία του «Μάργκινους Μόριους», «Ο Λούσηρος», «Ante Tractatum Φιλοσοφικές Σημειώσεις», που διδάσκεται στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και «De Profundis, Αναμάρτητοι Έρωτες», με το πρώτο από αυτά να έχει κάνει ήδη δεύτερη έκδοση στην Ελλάδα και αγγλική έκδοση, «Marginus Morius», στη Μεγάλη Βρετανία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εκδόσεις: Ζήτη
Αριθμός σελίδων: 528
Έτος έκδοσης: 2015 (2η έκδοση με χάρτη)

Κάντε την παραγγελία σας εδώ και αποκτήστε το ΜΑΡΓΚΙΝΟΥΣ ΜΟΡΙΟΥΣ.

 

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments