Μαγειρική…αγάπη μου..

Μαγειρική...αγάπη μου..

Πάλι θα ανασύρω από τα συρτάρια της μνήμης την μικρασιάτισσα  γιαγιά μέσα στη γεμάτη χρώματα και υπέροχες μυρωδιές κουζίνα της και εγώ , εκεί γύρω στα 4 έτη, ανεβασμένη στο σκαμνάκι μου να παίρνω την πρώτη μου εκπαίδευση και να φτιάχνω.. ρυζάκι..

  Έτσι μου είχε πει τότε βέβαια αλλά εγώ διαπίστωσα αργότερα ότι μάθαινα να φτιάχνω «ατζέμ πιλάφι” το αγαπημένο του παππού  ..

Και να που βλέπω να κόβει το κρεμμυδάκι για να το ρίξουμε στο λαδάκι, κουκουνάρι, ζωμό από κρέας και σταφίδες.

Μα δεν ήταν τα υλικά μόνο που μου έκαναν εντύπωση αλλά ο τρόπος της… έτσι που την έβλεπα να τα αγγίζει… να τα μυρίζει και με δεξιοτεχνία να τα βάζει στην κατσαρόλα..

Άνοιγα τότε διάπλατα τα ματάκια μου..κοίταζα και μύριζα..

Ε αυτό ήταν …ερωτεύτηκα την μαγειρική… και κάθε φορά, την ώρα που μαγείρευε, εγώ έπαιρνα το σκαμνάκι μου ανέβαινα πάνω και καθόμουν δίπλα της..

Στο δημοτικό ήμουν ήδη γνώστρια και πολύ καλή σε ότι έκανα..

Έκτη δημοτικού άνοιγα φύλλο για πίτες με το πίσω μέρος από ένα σκουπόξυλο που ο παππούλης μου το είχε φτιάξει για μένα..

Σπανακόπιτα..;  η αγαπημένη με πολλά μυστικά.. αλλά δεν θα γράψω για αυτό τώρα..

Και στα αυτιά μου συνεχώς οι συμβουλές της..

Το ρύζι, λοιπόν τζιέρι μου, μου έλεγε, το ρύζι… οι κόκκοι του πρέπει να μην κολλούν μεταξύ τους να μην γίνονται μάζα.. σπυρωτό άλλα μελάτο, θα το αφήνεις να ξεκουραστεί 15 λεπτά πριν το σερβίρεις…

Και μετά μου ψιθύριζε και το μικρό μυστικό.. « σε αυτόν που αγαπάς πολύ θα του μαγειρέψεις ρύζι… το ρύζι ριζώνει..»

Και ύστερα αυτά τα πολύχρωμα βαζάκια της με τις υπέροχες μυρωδιές.. οι «μαγικές» νοστιμιές της μου έλεγε που μεταμορφώνουν τη γεύση του φαγητού…

Μια μεγάλη συλλογή από μπαχαρικά …αλάτι, πιπέρι, τα βασικά, κανέλα η βασίλισσα μου έλεγε που σμίγει τους ανθρώπους σαφράν, κουρκουμάς,  μπαχάρι, γαρύφαλλο και τόοοσα άλλα που στα αυτιά μου ακούγονταν σαν μαγικά φίλτρα..

Με έβαζε τα δοκίμαζα.. και ξεχώριζα τις γεύσεις αρμυρό… ξινό …γλυκό… πικάντικο…

Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η σχέση μου με τη μαγειρική και έως σήμερα είναι η καλύτερη φίλη μου.. ηρεμιστική, αγχολυτική, χαλαρωτική, μέγιστα δημιουργική απασχόληση που μεταμορφώνει και εμένα και τους γύρω μου που την γεύονται…

Να μαγειρεύετε λοιπόν και πέρα από συνταγές και τεχνικές το μυστικό είναι  ένα, όπως έλεγε και η γιαγιά μου..

Σε αυτό που φτιάχνεις να βάζεις πολλήηη ..Αγάπη..

Από εμένα για εσάς λοιπόν… Μαγειρική αγάπη μου… και…

Καλά Μαγειρέματα…

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments