Λάμιο, θεραπευτικές ιδιότητες και τρόποι χρήσης

Λάμιο

Λάμιο, θεραπευτικές ιδιότητες και τρόποι χρήσης

Το Λάμιο ή Νεροτσουκνίδα ή Αρχάγγελος ή Λαβρόχορτο (Lamium spp.) είναι πολυετές, ποώδες φυτό που φτάνει μέχρι και το ένα μέτρο σε ύψος. Ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Lamiaceae)και  φύεται σε περιοχές της Ευρώπης και της Δυτικής Ασίας στις άκρες του δρόμου και σε σκιερά δασώδη μέρη. Η ονομασία «νεροτσουκνίδα» προέρχεται από την ομοιότητα του φυτού με την τσουκνίδα, ωστόσο τα φύλλα της δεν ερεθίζουν το δέρμα όπως η τελευταία. Υπάρχουν πολλά είδη, με παραπλήσιες ιδιότητες, εκ των οποίων τα πιο διαδεδομένα είναι το λευκό (Lamium album) και το πορφυρό είδος (Lamium purpureum). Η λέξη λάμιο και η αντίστοιχη λατινική ονομασία lamium προέρχονται από την ελληνική λέξη λαιμός λόγω του χαρακτηριστικού σχήματος του άνθους του. Η ονομασία αρχάγγελος οφείλεται στην άνθηση του φυτού γύρω από την ημερομηνία εορτασμού του Αρχάγγελου Μιχαήλ (8η Μαϊου). Σε μερικές χώρες τα φύλλα και τα άνθη του φυτού προστίθενται σε σαλάτες ή και μαγειρεύονται ως λαχανικό (σε σούπες κλπ.) όπου οι χρήσεις του συχνά αντικαθιστούν το σπανάκι.

Ως θεραπευτικό βότανο (medicinal plant), το λάμιο χρησιμοποιήθηκε κατά τους πρώιμους χρόνους για τη ρύθμιση της άτακτης έμμηνου ρύσης, της δυσμηνόρροιας και της μητρορραγίας χάρη στις αντισπασμωδικές, αιμοστατικές ιδιότητες και αναλγητικές του ιδιότητες και χάρη στην ιδιαίτερη συγγένεια του βοτάνου με το αναπαραγωγικό σύστημα. Η λαϊκή παράδοση λέει ότι «το λάμιο φέρνει ευθυμία, διώχνει τη μελαγχολία και τονώνει το πνεύμα». Στις δραστικές ουσίες του φυτού συμπεριλαμβάνονται ταννίνες, βλεννώδεις ουσίες, φλαβονοειδή και αμίνες όπως η ισταμίνη. Τα άνθη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταρροή, τη βρογχίτιδα και την υδρωπικία χάρη στη στυπτική και αποχρεμπτική τους δράση. Ιδιαίτερα χρήσιμα είναι όμως τα φύλλα του φυτού, τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως η λευκόρροια, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και γαστρεντερικά προβλήματα όπως η διάρροια. Επίσης σημαντική είναι η χρήση του σε πονοκεφάλους (αναλγητικές και ηρεμιστικές ιδιότητες), είναι χολαγωγό και διουρητικό βότανο – ιδανικό για διαταραχές της ουροδόχου κύστεως και των νεφρών.

Εξωτερικά, το λάμιο παρασκευάζεται σε κομπρέσες για να βελτιώσει την εικόνα προβλημάτων φλεβίτιδας και αιμορροΐδων, και χρησιμοποιείται για την έκπλυση της ευαίσθητης περιοχής σε λευκόρροια (κολπίτιδα). Επίσης σημαντική είναι η επουλωτική του δράση σε έλκη και εκδορές στο δέρμα. Είναι επίσης αποτελεσματικό σε αρθρίτιδα και ισχυαλγία, χάρη στην τονωτική για το κυκλοφορικό σύστημα επίδραση και την αντισπασμωδική του δράση. Έχει, τέλος, ιδιαίτερα καλλυντική δράση για λεπτές και χλωμές επιδερμίδες όπου βελτιώσει τη χροιά και είναι χρήσιμο σε προβλήματα ακμής, χάρις στην τονωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση του. Επίσης πολύ σημαντική είναι η χρήση του σε μορφή λοσιόν, για την υγιεινή των οφθαλμών.

Τρόποι χρήσης:
Για την προετοιμασία αφεψήματος αναμιγνύονται 1-2 κ γλ με 1 φλ ζεστό νερό και αφήνεται να σταθεί για 10 λεπτά. Το ίδιο προϊόν χρησιμοποιείται και ως λοσιόν για το δέρμα και τους οφθαλμούς. Για πλύσεις του κόλπου, αναμιγνύονται 60 γρ βοτάνου με 1 λίτρο νερό, και σουρώνεται όταν το μίγμα έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.

Πηγή

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.