Κουζίνες του κόσμου: Μεξικό

Κουζίνες του κόσμου: Μεξικό

Το Μεξικό, λόγω του εδάφους του και του κλίματος που είναι διαφορετικό από περιοχή σε περιοχή, παρέχει μία αξιοσημείωτη ποικιλία συστατικών. Από τον κόλπο του Μεξικού και τον Ειρηνικό υπάρχει άφθονο ψάρι, τις τροπικές περιοχές του με τον ανανά και την παπάγια, το οροπέδιο με τα λαχανικά, το Μεξικό έχει αξιοζήλευτη ποικιλία εγχώριων συστατικών τα οποία έχουν αξιοποιηθεί σε πολλές συνταγές με την πάροδο των χρόνων.

Οι καρποί της βανίλιας έχουν πατρίδα τους το Μεξικό, και η χρήση τους χρονολογείται από την εποχή των Αζτέκων. Το καλαμπόκι και τα όσπρια σε διάφορα χρώματα, οι καυτερές πιπεριές με ήπια μέχρι και την πιο καυτερή του κόσμου, σε κάθε χρώμα και μέγεθος είναι η Μεξικάνικη σφραγίδα σε μία από τις πιο συναρπαστικές κουζίνες του κόσμου.

Στην μεξικάνικη κουζίνα σίγουρα υπερισχύει η γεύση της πιπεριάς από την πιο καυτερή μέχρι και την πιο ήπια, όμως σημαντικό ρόλο έχουν και τα μπαχαρικά όπως το μπαχάρι, η κανέλλα, το γαρύφαλλο, το κολίανδρο, το κύμινο, η ρίγανη, το αννάτο, το epazote το tamarind.

Το μπαχάρι είναι ο αποξηραμένος καρπός από το φυτό Pimenta dioica που καλλιεργείται στο Μεξικό και χρησιμοποιείται ολόκληρο ή σε σκόνη τριμμένο για να δώσει γεύση σε λαχανικά , ψάρι, κρέας αλλά και σε διάφορα επιδόρπια της Μεξικάνικης κουζίνας.

Η κανέλα χρησιμοποιείται στο κρέας, σε συνταγές με ρύζι, στην Μεξικάνικη σοκολάτα σε επιδόρπια.

Οι λοβοί της φυσικής βανίλιας που έχουν πλούσιο άρωμα και γλυκιά γεύση προστίθεται σε γλυκά και ποτά.

Μία ποικιλία ρίγανης που χρησιμοποιούν στο Μεξικό, προέρχεται από φυτό της οικογένειας verbena και δεν έχει σχέση με την ελληνική ρίγανη. Η ρίγανη Μεξικού δίνει γλυκιές νότες σε συνταγές με κρέας.

Το epazote είναι αρωματικό φυτό που έχει γεύση παρόμοια με την ρίγανη και χρησιμοποιείται με τα όσπρια.

Η Μεξικάνικη κουζίνα φημίζεται για τις σάλτσες της (salsas), που είναι πικάντικες, καυτερές ή φρουτώδεις, μαγειρεμένες ή φρέσκιες.

Δείτε μερικές συνταγές Μεξικάνικης Κουζίνας

Πηγή

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments