Ηλίας Λιακοκώτσιας: Μόνο μέσα από την εθελούσια προσφορά μπορείς να δημιουργήσεις τον επίγειο παράδεισο.

91356468_212772526623273_2052963697126539264_o

Ο Ηλίας είναι ένας νέος συγγραφέας, αξιόλογος άνθρωπος με στόχους και οράματα για το κοινό καλό. Αφορμή για την όμορφη αυτή συνέντευξη, στάθηκε η κυκλοφορία του νέου του βιβλίου “Το πάρκο” που κυκλοφορεί από την Δυάς εκδοτική. Μέρος των εσόδων από την πώληση των βιβλίων θα δοθεί στην Κιβωτό του Κόσμου!

Πότε ξεκίνησες να γράφεις και τι είναι για σένα η συγγραφή; Πόσα βιβλία και ποια έχεις γράψει;

Ξεκίνησα από πολύ μικρή ηλικία, δεν έγραφα βέβαια μυθιστορήματα, αλλά χάραζα τα συναισθήματα μου πάνω στο χαρτί. Ήμουν πρώτη δημοτικού όταν έκανα την αρχή. Η χειραγωγός που βρέθηκε ως δασκάλα στο διάβα μου, μου άλλαξε το χέρι γραφής από αριστερό σε δεξί που ως απόρροια είχε να εχθρεύομαι το σχολικό περιβάλλον και να βρίσκω δικαιολογίες ώστε να παραμένω σπίτι και να γράφω με εκείνο που η φύση μου χάρισε. Ίσως να της οφείλω και ένα ευχαριστώ καθώς με ώθησε να εκφράζομαι μέσα από τον γραπτό λόγο. Η ανάγκη μου για οργανωμένη συγγραφή εκδηλώθηκε περίπου στα δεκαεφτά μου, έχω ακόμα το τετράδιο που περισσότερο μοιάζει σε σενάριο παρά σε μυθιστόρημα. Αυτή μου η μαρτυρία φαντάζομαι δηλώνει ξεκάθαρα τι είναι για μένα η συγγραφή. Είναι ο τρόπος, οδός, ή μέσο να επικοινωνήσω με τον εαυτό μου. η συγγραφή είναι εκείνη που διατυπώνει τα εσώψυχα μου. Έχω πολλά γράψει, αλλά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης θα επικαλεστώ μονάχα τα βιβλία που εκδόθηκαν. Είναι δύο, το πρώτο κυκλοφόρησε το 2013 με τίτλο θύμα πολέμου από τις εκδόσεις Οσελότος. Το δεύτερο κυκλοφόρησε το 2020 με τίτλο το πάρκο και από τις εκδόσεις ΔΥΑΣ.

Το νέο σου βιβλίο με τίτλο “Το πάρκο” κυκλοφορεί από την Δυάς εκδοτική. Τι ακριβώς διαπραγματεύεται το βιβλίο;

Το βιβλίο μου περιγράφει την ζωή ενός παιδιού που βρίσκεται στην εφηβεία και που προσπαθεί να αναπτύξει την προσωπικότητα του αναζητώντας πρότυπα, αξίες και γνώση. Έρχεται σε επαφή με αρκετούς στην καθημερινότητα του, αλλά τέσσερα άτομα είναι εκείνα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ζωή του. τέσσερις διαφορετικοί και μοναδικοί χαρακτήρες που ο καθένας του παροτρύνει τον μικρό ήρωα να πράττει σύμφωνα με τα δικά του θέλω. Κάπου εκεί έρχεται η μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό, στο σωστό και το λάθος, στο ηθικό και στο ανήθικο. Θα μου επιτρέψεις να μην πω παραπάνω, θα παρασυρθώ και θα αποκαλύψω την πλοκή του.

Πόσο χρόνο σου πήρε η συγγραφή του;

Η αλήθεια είναι πως όταν γράφω δεν υπάρχει χρόνος, υπάρχουν μονάχα στιγμές ζωής. Αλλά όσο αφορά το ερώτημα σου, μου πήρε περίπου ενάμιση χρόνο.

Τι θα αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντάς το;

Θεωρώ δεδομένο ότι θα αποκομίσει τον εαυτό του. θα δημιουργηθούν βαθιά ερωτήματα και θα βρεθεί έκπληκτος όταν συνειδητοποιήσει ότι όλες οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα του.

Μέρος των εσόδων η Δυάς Εκδοτική και εσύ προσωπικά ως συγγραφέας θα δοθεί στην Κιβωτό του Κόσμου. Πως φτάσατε σε αυτή την αξιόλογη κίνηση; Πως προέκυψε η ιδέα ή ενδεχομένως η εσωτερική αυτή ανάγκη;

Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι μόνο μέσα από την εθελούσια προσφορά μπορείς να δημιουργήσεις τον επίγειο παράδεισο. Πέραν αυτού, θεωρώ ανθρώπινο χρέος και πόσο μάλλον όταν δηλώνεις καλλιτέχνης, να προσφέρεις το μέγιστο στην κοινωνία. Δεν αναφέρομαι στο έργο ως έργο, αλλά στα έσοδα σου από το έργο σου. Εξάλλου αν η κοινωνία αδιαφορήσει για την ύπαρξη σου, δεν θα υπάρχει το έργο σου. Εσύ το δημιουργείς εκείνη το στηρίζει, οπότε οφείλεις να την στηρίξεις με κάθε τρόπο εκφράζοντας έτσι το ευχαριστώ σου απέναντι της.

Συνάντησες κάποια δυσκολία στον χώρο της συγγραφής;

Έχεις γνωρίσει αρκετά καλά τον χώρο, είναι από τους πιο δύσκολους που υπάρχουν. Δυστυχώς ζούμε σε μία κοινωνία που καμία απολύτως αξία δεν έχει το ποιος είσαι, αλλά το ποιους γνωρίζεις. Ανθρώπινη κατάντια το αποκαλώ. Οι δυσκολίες είναι αυτονόητες, είναι τόσες πολλές όμως που σκεπάζουν και τις μικρές στιγμές ευτυχίας, αυτό είναι που περισσότερο με ενοχλεί. Βλέπεις, ούτε καν αυτό που ονομάζουν κάποιοι κράτος δεν αναγνωρίζει τον χώρο μας. Βέβαια αν έρθει κάποιο βραβείο, θα πέσουν όλοι πάνω σου. Η πραγματικότητα επιφέρει απογοήτευση, αλλά συνεχίζεις, χρέος σου να φτάσεις μέχρι το τέλος, τα αγαθά κόποις κτώνται.

Πώς αντιδράς στις κριτικές σχετικά με τα βιβλία σου; Είτε θετικές, είτε αρνητικές.

Για μένα δικαίωμα για κριτική έχει μόνο ο άξιος, κανείς άλλος. Όταν κάποιος σου ασκεί κριτική έχοντας πρόθεση να σε εξελίξει καλώς να έρθει, είτε θετική, είτε αρνητική. Στο ύφος εστιάζω, και αν δεν μου αρέσει αντιδρώ ακριβώς όπως ένας γονιός όταν το παιδί του απειλείται. Όταν η βούληση του άλλου είναι να σε υποτιμήσει καλείσαι να υπερασπιστείς τις αξίες σου, κάτι αντίστοιχο όμως συμβαίνει και για τους κόλακες.

Τα βιβλία πέρασαν κι αυτά σε μια νέα εποχή όπου η προώθηση τους μέσω των social media έχει το δικό της μερίδιο. Πόσο σε έχει βοηθήσει αυτό;

Ναι όντως αποτελεί ένα εργαλείο προώθησης του έργου σου. Δεν μπορώ να το κατακρίνω γιατί όπως είπες έχουμε περάσει σε μία νέα εποχή, αν και προσωπικά νοσταλγώ το παρελθόν. Πιστεύω ότι όχι μόνο εμένα, αλλά όλους, μας έχει βοηθήσει αρκετά. Είναι η ευκολία, όχι μόνο στην διαφήμιση αλλά και στην απόκτηση του προϊόντος. Δεν είναι τυχαίο το ότι έχουν εστιάσει στα social media παγκόσμιοι κολοσσοί.

Υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ομότεχνων; Ποια η σχέση σου μαζί τους;

Όχι ποτέ δεν είδα ανταγωνιστικά κάποιον ομότεχνο. Βέβαια θυμώνω όταν δεν παίρνουν θέση για τα κοινωνικά προβλήματα και το μόνο που κάνουν είναι να προωθούν τα έργα τους. Η σχέση μου μαζί τους, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, όχι ότι έχω κάποιο πρόβλημα ή αυτοί, απλά εκ φύσεως είμαστε μοναχικοί, για αυτό άλλωστε και συγγράφουμε. Τώρα αν μου ζητηθεί να στηρίξω κάποια προσπάθεια, εννοείται ότι θα το κάνω. και για να είμαστε και ειλικρινείς μεταξύ μας, το έχεις βιώσει άλλωστε, η εκκεντρικότητα και η έπαρση αλαζονείας είναι χαρακτηριστικά των συγγραφέων. Καλά παιδιά δεν λέω, με ανησυχίες και καλές προθέσεις, αλλά υπάρχουν στιγμές που χάνουμε τον εαυτό μας.

Που μπορούν να σε βρούνε όσοι επιθυμούν να έρθουν σε επαφή μαζί σου σχετικά με τα συγγραφικά σου δρώμενα;

Αν και είναι πολύ δύσκολο αυτήν την περίοδο να με βρει κάποιος, έχω συνειδητά επιλέξει την απομόνωση μου, μπορεί να με αναζητήσει είτε μέσω facebook με το όνομα ΗΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΚΩΤΣΙΑΣ, είτε μέσω mail liakokotsias@gmail.com είτε μέσω instagram liakokotsias.

Εύχομαι από καρδιάς καλοτάξιδο να είναι το νέο σου βιβλίο και να συνεχίσεις το αξιόλογο έργο σου, το χρειαζόμαστε! Σε ευχαριστώ πολύ Ηλία!

Εγώ σε ευχαριστώ, τιμή μου που με στηρίζεις με κάθε τρόπο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι ήσουν η πρώτη μου συνέντευξη. Εύχομαι ολόψυχα ότι καλύτερο σε ότι κάνεις και αναμένω την επιστροφή σου στον χώρο μας, έχεις πολλά να μας δώσεις. Σε ευχαριστώ και πάλι.

Οπισθόφυλλο

Το όνομά μου είναι Αλέξης και είμαι 16 χρονών. Παλεύω να βρω απαντήσεις σε έναν εσωτερικό πόλεμο που δίνουμε καθημερινά. Το καλό ή κακό θα κερδίσει; Οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα μας… ή μήπως όχι; Εχθρός και σύμμαχος φαντάζουν ένα πια. Γνώρισα τον γέρο-Κλεάνθη, τον κύριο Γρηγόρη, και τον κύριο Ευάγγελο. Είναι άραγε ικανοί να με βοηθήσουν ή κάτι άλλο πιο σκοτεινό κρύβεται;

Βιογραφικό

Ο Ηλίας Λιακοκώτσιας γεννήθηκε στα Αγνάντια Καλαμπάκας το 1982. Σπούδασε ψυχολογία-δημόσιες σχέσεις-επικοινωνία καθώς και Πληροφορική – υποστήριξη δικτύων & συστημάτων Η/Υ. Εργάσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων στο Ψυχιατρικό Τμήμα. Συμμετείχε ενεργά σε προγράμματα υποστήριξης του παιδιού και των νέων μέσω διάφορων κρατικών και ιδιωτικών φορέων (Στηρίζοντας το παιδί που πενθεί, πρόγραμμα “Ψυχαργώς” Ουσιοεξαρτήσεις: Θεραπείες & Δικαίωμα στη ζωή κ.λπ.). Είναι ιδρυτής, πρόεδρος και συντονιστής του δικτύου συμπαράστασης ανήλικων παιδιών “Στάσου Δίπλα μου”, εθελοντής στο “Χαμόγελο του παιδιού” και στον σύλλογο “ΕΛΠΙΣ”.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments