Η θόλωση της διάνοιας

https://chronographimata.gr/i-tholosi-tis-dianoias/

Αν υπάρξει μια σοβαρή σύνδεση μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, αυτό θα ήταν το διάστημα της συνειδητοποίησης.

Η ύπαρξη των ονείρων αφορά όλους τους ανθρώπους, (πιθανά και τα ζώα) που διακρίνουν μια σχέση μεταξύ των ονείρων που αφορούν τον ύπνο ή τους στόχους με τα όνειρα που αφορούν τις φιλοδοξίες και την εγρήγορση του οργανισμού. Το μέρος εκείνο των ονείρων που κάνουμε όταν κοιμόμαστε αφορά το ασυνείδητο κομμάτι γι’ αυτό και δεν μπορούμε να τα ταυτίσουμε με το συνειδητό ή την κατάσταση του υποσυνειδήτου. Ορισμένοι συγχέουν την πραγματικότητα ενός ονείρου που διήρκεσε κάποια δευτερόλεπτα αλλά ήταν έντονο, σα να διήρκεσε όλο το βράδυ, το χαρακτηρίζουν προφητικό, όταν αργότερα το συνδέσουν και με κάποιο γεγονός (τυχαίο που μπορεί να συμβεί )το ίδιο διάστημα και αιτιολογούν με τον τρόπο αυτό την παρουσία του.

Το γεγονός της ταύτισης  μιας ονειρικής κατάστασης με την πραγματικότητα και τα συμβάντα είναι εντελώς  ξένα μεταξύ τους και σε μεγάλη απόσταση χρόνου. Στο μεσοδιάστημα ΄που μεσολαβεί μεταξύ ύπνου και ξύπνιου ,υπάρχει ο παράγοντας υποσυνείδητο που μας κάνει να τα διαχωρίζουμε . Υπάρχουν φορές που ένα όνειρο της νύχτας μπορεί να μας προδιαθέσει θετικά ή αρνητικά την επόμενη μέρα.

Το γεγονός αυτό έχει σχέση με την αίσθηση που μας δημιούργησε. Μοιάζει σαν ένα πέπλο χαράς ,λύπης , έκπληξης, αμηχανίας που με το πέρασμά του απο μπροστά μας ,μας δημιούργησε συναισθήματα.

Ήταν αδιόρατο το περιεχόμενο αυτού του πέπλου ,αλλά ως τόσο κατάφερε να μας προκαλέσει αίσθηση. 

Μερικές φορές και σύγχυση τέτοια που να μας απασχολήσει αρκετά αν και πιο συχνά ξεχνιούνται με την πάροδο της ημέρας και την αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Αυτά τελικά που θα μας απασχολήσουν αρκετά, είναι εκείνα που επεξεργαστήκαμε, εφόρων τα συνδέσαμε με την πραγματικότητα και κάποιο σοβαρό συμβάν που έγινε το ίδιο διάστημα με το όνειρο. Θα θέλαμε τότε να το είχαμε αξιολογήσει πιο πριν να είχαμε αποκωδικοποιήσει, τι ήθελε να μας πει, γιατί μας παρουσιάσθηκε;

Τι κρίμα να μην είμαστε λίγο ενορατικοί και η διαίσθησή μας να προλαμβάνει τα γεγονότα.

Η  αλήθεια είναι ότι  όλα αυτά είναι ανυπόστατα και όχι εφικτά. Η ενόραση υπάρχει σε ορισμένα άτομα αλλά δεν είναι ικανή να τους προειδοποιήσει, ή να αποτρέψει  από κάποια δυσάρεστα γεγονότα που είναι να συμβούν. Αν θελήσουμε να αξιολογήσουμε κάποιο περίεργο όνειρο και να το εξηγήσουμε εξετάζοντας σε συνάρτηση με ένα σοβαρό γεγονός και τότε δε θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε συμπεράσματα γιατί άλλο φυσικός ύπνος και τυχαία όνειρα, ασυνείδητα και άλλο τεχνητή ύπνωση και χρήση του υποσυνειδήτου!

Εσφαλμένος ο κοινός τρόπος αντιμετώπισης των δύο καταστάσεων. 

Η θόλωση της διάνοιας έρχεται όταν ο διαχωρισμός των καταστάσεων δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός, υπεισέρχονται παράγοντες  που θολώνουν όλο και περισσότερο τη διάνοια προκαλώντας μόνιμη σύγχυση. 

Σε κάποια επιστολή ενός από τους κορυφαίους αποστόλους μας, διάβασα ότι”αν σε κάθε άνθρωπο αφυπνιζόταν η εν υπνώσει ειλικρινής και καθαρή διάνοια, τότε δε θα υπήρχε επί της γης ούτε μία ψυχή που να μην πιστεύει στον Κύριο Ιησού Χριστό και να μην ομολογούσε ως τον εσταυρωμένο και αναστάντα  Σωτήρα του κόσμου και να μην κατανοούσε συντετριμμένη από τις αμαρτίες που διέπραξε υπό την επήρεια μιας ακάθαρτης διάνοιας. Η ακάθαρτη και μιασμένη διάνοια είναι ικανή μόνο να μας απομακρύνει απο το Ευαγγέλιο. Και μόνο η αμαρτία μπορεί να κάνει ακάθαρτη τη διάνοια μας. 

Είναι σαν να μας ποτίζουν δηλητηριώδες γάλα και σιγά-σιγά να δηλητηριάζεται όλος ο οργανισμός μας.

Και καταλήγει ότι΄΄κάθε γνώση που κατέχει μια ακάθαρτη διάνοια, είναι μια θολή και λερωμένη εικόνα, ενός αντικειμένου πάνω σε ένα λερωμένο καθρέφτη.

Και ο απόστολος Παύλος  στην επιστολή του πρός Τίτο 1,15 γράφει ”Πάντα μέν καθαρά τοις καθαροίς τοις δε μεμιασμένοις και απίστοις ουδέν καθαρόν, αλλά μεμίανται αυτών και ο νους και η συνείδησις”

Γιατί και ο προπτωτικός  άνθρωπος ο Αδάμ είχε καθαρό νου και γνώση του δημιουργού του, και των άλλων δημιουργημάτων του. Όταν όμως η αμαρτία του σκότισε την διάνοια, σκοτίστηκε και η διάνοια των απογόνων του.

Ας προσπαθήσουμε αδελφοί μου να μην διαταράσσεται η αληθινή και καλοπροαίρετη διάνοια μας .

Αν αυτό είναι ειλικρινές, τότε και η διάνοια των άλλων θα είναι όμοια με τη δική μας. Διότι η καθαρή διάνοια είναι μία ενώ οι ακάθαρτες  λεγεών. Ας μην αφήνουμε τους όποιους μαίνονται και υποδουλώνουν διάνοιες στον σύγχρονο τρόπο ζωής, να μας προκαλούν σύγχυση και σκότος.

Ο καθένας ξεχωριστά ,ακέραια  και όλοι μαζί μπορούμε!

Ότι Σοί πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνισις εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

0 0 votes
Article Rating
Posted in ,
Βιβή Καρά

Βιβή Καρά

Με συγκλονίζει η συγγραφή. Αποτελεί για μένα βασική ζωτική λειτουργία. Σκοπός μου είναι με την αρθρογραφία να αφυπνίσω και να συμβάλλω στην ψυχική ισορροπία των αναγνωστών μου.

Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments