Η πιπερόριζα και οι ευεργετικές ιδιότητες του

Η πιπερόριζα και οι ευεργετικές ιδιότητες του

Το τζίντζερ ή πιπερόριζα ήταν μπαχαρικό σχεδόν άγνωστο στην Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, δεν ήθελε όμως πολύ για να μπει στις συνταγές μας, αφού η μοναδική πιπεράτη γεύση του σε κάνει να θέλεις να πειραματιστείς με διάφορους συνδυασμούς.

Το τζίντζερ είναι η ρίζα του φυτού Zingiber Officinalis, είναι γνωστό στην Ελλάδα από τον 1ο αιώνα προ Χριστού και λέγεται ότι οι Έλληνες το έκαναν γνωστό στην Ευρώπη. Οι πιο γνωστές συνταγές είναι τα ginger ale (τζιτζιμπύρα) και gingerbread.

Το τζίντζερ έχει την καταγωγή του από την Ασία, καλλιέργεια όμως του φυτού υπάρχει και στην Τζαμάικα, Χαβάη, Νιγηρία, Μεξικό, Σρι Λάνκα, Αυστραλία με το όνομά του να διαφέρει ανάλογα την περιοχή.

Το τζίντζερ είναι συστατικό σε πολλές συνταγές της Ανατολικής κουζίνας, η πιπεράτη – λεμονάτη, γλυκιά γεύση του δίνει ιδιαίτερη χροιά και κρατά την ζητούμενη ισορροπία των γεύσεων σε μείγματα μπαχαρικών, μαρινάδες, σούπες.

Χαίρει δε ιδιαίτερης εκτίμησης, λόγω και των φαρμακευτικών του ιδιοτήτων. Παραδοσιακά, θεωρείται καταπραϋντικό του στομάχου και ότι δρα ενάντια στην ναυτία, ακόμη καλύτερα από τα συμβατικά φάρμακα. Τελευταίες έρευνες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ενάντια στην οστεοαρθρίτιδα και στον καρκίνο, επίσης θεωρείται ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Το τζίντζερ περιέχει πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλονται οι ευεργετικές του ιδιότητες και τζιντζερόλη, χάρις στην οποία έχει την ιδιαίτερη γεύση του όταν μαγειρεύεται.

Η ρίζα κυκλοφορεί ωμή, ή αποξηραμένη ολόκληρη, κομμένη, ή τριμμένη σε σκόνη για περισσότερη ευκολία. Επίσης κυκλοφορεί η ρίζα με ζάχαρη κατόπιν επεξεργασίας, για πιο γλυκιά γεύση.

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται ωμό στις χώρες παραγωγής του, όπου τρίβεται κατά το μαγείρεμα, διατηρείται για πολύ καιρό όμως, όταν είναι αποξηραμένο γι’ αυτό τον λόγο έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται η αποξηραμένη ρίζα του ολόκληρη ή τριμμένη, σε Ευρώπη και Αμερική.

Η ρίζα μπορεί να τριφτεί για να μπει στο κρέας, ιδιαίτερα το χοιρινό και το κοτόπουλο, σε πατάτες, ρύζι, λαχανικά, ακόμη και σε συνταγές για γλυκά και κέικ. Επίσης, το τζίντζερ μπορεί να γίνει ένα δυναμωτικό τσάι. Το ζαχαρόπηκτο τζίντζερ, χρησιμοποιείται ως υγιεινό σνακ σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς, ή σε συνταγές για κέικ, παγωτό κ.ά.

Πηγή

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments