Η ομορφιά της λίμνης Τσιβλού, ορεινή Αχαΐα

Η ομορφιά της λίμνης Τσιβλού, ορεινή Αχαΐα

Γράφει η Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

Μια από τις λίγες ορεινές λίμνες της Πελοποννήσου είναι η λίμνη της Τσιβλού. Δημιούργημα εξ ολοκλήρου της φύσης.

Βρίσκεται στον Δήμο Αιγιαλείας του Νομού Αχαΐας, σε υψόμετρο 700 μέτρων περίπου, στις πλαγιές του Χελμού. Δημιουργήθηκε το 1912, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Η λίμνη έχει επιφάνεια περίπου 83 στρέμματα και βάθος περίπου 80 μέτρα. Γύρω και κοντά στη λίμνη υπάρχουν τα χωριά Περιστέρα, Αγία Βαρβάρα, και Ζαρούχλα. Το όνομα της λίμνης προέρχεται από το χωριό Τσιβλός το οποίο καταπόντισε μερικώς μετά την κατολίσθηση. Για το κακό που προκλήθηκε, οι ντόπιοι την αποκαλούν και Μαυρολίμνη, ενώ τα κλαδιά που ενίοτε αναδύονται από τα νερά της «μαρτυρούν» το παρελθόν της. Η λίμνη αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Ενδείκνυται για πλήθος δραστηριοτήτων, πεζοπορία, διάβασμα, κωπηλασία ή ακόμα και κολύμπι.

Ο αέρας, τα πουλιά, τα νερά, δίνουν μια ανεπανάληπτη μουσική υπόκρουση προσφέροντας ένα χαλαρωτικό διάλειμμα στους εξερευνητές των βουνών. Τη γαλήνη της απολαμβάνουν πολλοί τουρίστες.

Πώς να πάτε: Στη λίμνη Τσιβλού μπορείτε να φτάσετε οδικώς, μέσω Ε.Ο. Κορίνθου Πατρών/Ολυμπία Οδός. Στρίβετε στην έξοδο προς Ακράτα και στη συνέχεια ακολουθείτε το δρόμο που πηγαίνει προς Βαλιμή-Περιστέρα- Ζαρούχλα.

Η λίμνη απέχει 28 χλμ από την Ακράτα.

Για περισσότερες φωτογραφίες σχετικά με το άρθρο επισκεφθείτε το site της eleftheriaonline.gr

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments