Η Ιλαρά Επανήλθε;

Η Ιλαρά Επανήλθε;

Η Ιλαρά Επανήλθε; Όπως ακούμε στις ειδήσεις και διαβάζουμε από τα διάφορα sites, το τελευταίο διάστημα έχει εκδηλωθεί έξαρση ιλαράς σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα μεγάλες χώρες όπως η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Στη χώρα μας καταγράφηκαν τουλάχιστον 100 περιστατικά έως τον Σεπτέμβριο του 2017 ώστε να γίνεται ύποπτος ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου. Το ΚΕΕΛΠΝΟ από τις αρχές Απριλίου ξεκίνησε την αυστηρή παρατήρηση της κατάστασης, διενήργησε διάφορες δραστηριότητες ενημέρωσης του κοινού καθώς και παρεμβάσεις εμβολιασμού σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Παρόμοιες συστάσεις γίνονται και από άλλους φορείς υγείας.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν να συνεδριάσει η ειδική επιτροπή εμβολιασμού η οποία έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις.

  • Σύσταση άμεσου εμβολιασμού με το εμβόλιο της ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας, παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που δεν είχαν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με την επιτροπή, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες γεννημένοι μετά το 1970 που δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις.
  • Εκτάκτως λόγω της επιδημικής έξαρσης συστήνεται η διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου σε ηλικία 12 μηνών και η διενέργεια της 2ης δόσης τρείς μήνες μετά την πρώτη δόση ή εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό το ταχύτερο δυνατό. Σε άτομα υψηλού κινδύνου η 2η δόση μπορεί να γίνει και σε διάστημα 4 εβδομάδων από την πρώτη.

Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς θα είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της επιτροπής.

Κεντρικό σημείο της στρατηγικής της πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός.

Δυστυχώς το κενό που δημιούργησε στην χώρα μας και γενικότερα στην Ευρώπη το αντιεμβολιαστικό κίνημα των τελευταίων χρόνων οδήγησε σήμερα σε αυτή την έξαρση της ιλαράς .

Η υψηλή μεταδοτικότητα της ιλαράς και οι σοβαρές επιπλοκές της επιβάλλουν επιτακτική επιτήρηση, επαγρύπνηση και πρόληψη. Ο ιός μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων αερογενώς, δηλαδή με σταγονίδια και σπανιότερα με την επαφή και εμφανίζεται κυρίως στο τέλος του χειμώνα αρχές της άνοιξης. Επομένως τους επόμενους μήνες είναι η περίοδος εμφάνισης της νόσου σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η νόσος εμφανίζει τρία στάδια:

  • 1ο στάδιο: ονομάζεται καταρροϊκό στάδιο το οποίο διαρκεί 2-4 ημέρες. Ο ασθενής εμφανίζει πυρετό, ρινόρροια , δακρύρροια, φωτοφοβία, πταρμό, βήχα, επιπεφυκίτιδα. Μία με δύο ημέρες πριν ή μετά την έκθεση (ξέσπασμα – εμφάνιση) του εξανθήματος εμφανίζονται οι κηλίδες koplik στο βλεννογόνο της παρειάς αντιστοίχως προς τους κάτω γομφίους.
  • 2ο στάδιο: πρόκειται για το εξανθηματικό στάδιο το οποίο διαρκεί 5-6 ημέρες και χαρακτηρίζεται από έκθεση κηλιδοβλατιδώδους εξανθήματος το οποίο στην αρχή είναι ροδαλό αραιό και τα στοιχεία αφορίζονται σαφώς μεταξύ τους. Στη συνέχεια το εξάνθημα γίνεται ερυθρό συρρέον και αφορίζεται από το υγιές δέρμα. Η έκθεση του εξανθήματος γίνεται κατά ώσεις, ξεκινά από την περιοχή πίσω από τα αυτιά στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα.
  • 3ο στάδιο: πρόκειται για το στάδιο της αποδρομής και χαρακτηρίζεται από πτώση του πυρετού και εξαφάνιση του εξανθήματος ακριβώς με την σειρά την οποία ξεκίνησε. Πιθανόν να παρουσιαστεί απολέπιση του δέρματος εκτός της περιοχής των χεριών και των ποδιών.

Περίπου το 30% των περιπτώσεων ιλαράς έχουν μία η περισσότερες επιπλοκές οι οποίες είναι συχνές σε παιδιά <5 ετών και ενήλικες  >20χρονών. Οι επιπλοκές αφορούν κυρίως το πεπτικό σύστημα, το αναπνευστικό και το ΚΝΣ. Η διάρροια και η ηπατίτιδα είναι οι επιπλοκές του πεπτικού. Η οξεία μέση ωτίτιδα, η ιογενής και η μικροβιακή πνευμονία είναι οι πολύ συχνές επιπλοκές της ιλαράς. Η δευτεροπαθής μικροβιακή πνευμονία αποτελεί και την συχνότερη αιτία θανάτου από ιλαρά, ενώ από το ΚΝΣ συχνή επιπλοκή και λοίμωξη είναι η εγκεφαλίτιδα .Σπανιότατα η ιλαρά προκαλεί πανεγκεφαλίτιδα η οποία  είναι δυνατό να εμφανιστεί σε μία επταετία από λοίμωξη από ιλαρά.    

Η ιλαρά εμφανίζει μεγάλη μεταδοτικότητα. Η μετάδοση γίνεται 4 ημέρες πριν την έκθεση του εξανθήματος έως 4 ημέρες μετά. Το μέγιστο της μετάδοσης τοποθετείται από την έναρξη του πρόδρομου σταδίου έως και 4 ημέρες μετά.

Οι χρόνοι επώασης του ιού είναι 10-12 ημέρες ενώ από την έκθεση στον ιό ως την έκθεση του εξανθήματος συνήθως μεσολαβούν 14 ημέρες.

Σε εγκυμονούσες γυναίκες η νόσηση με ιλαρά μπορεί να προκαλέσει αποβολή κυήματος, πρόωρο τοκετό ή χαμηλού βάρους γέννησης  νεογνό.

Η διάγνωση της νόσου είναι κυρίως κλινική ενώ ο εργαστηριακός έλεγχος δεν συμβάλει ιδιαιτέρως. 

Η θεραπεία είναι συντηρητική και εξατομικευμένη ανά ασθενή. Βασική θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου αποτελεί η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού.

Το τριπλό εμβόλιο που διενεργείται στη χώρα μας είναι ασφαλέστατο και παρέχει 96-99% μακροχρόνια ανοσία αναλόγως με τον αριθμό των δόσεων.  

Σχετικά με τον έλεγχο των κρουσμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνονται τα ακόλουθα:
  1. Δήλωση του κρούσματος στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές 
  1. Παιδιά με ιλαρά απομακρύνονται από το σχολείο για 4-5 ημέρες μετά το εξάνθημα ενώ σε περιπτώσεις άλλων επίνοσων ατόμων του στενού περιβάλλοντος με καταρροϊκά συμπτώματα, συστήνεται η προσοχή στην επαφή τους με ευπαθείς ομάδες (βρέφη, εγκύους, χρόνια νοσούντες, ηλικιωμένους ). Καραντίνα ή απολύμανση δεν συστήνονται.

Σε κάθε περίπτωση και για ειδικότερη προληπτική αντιμετώπιση οι φορείς υγείας της χώρας και η παιδιατρική κοινότητα γνωρίζουν τον τρόπο διαχείρισης. Τέλος, αν κάποιος οικείος σας ή εσείς παρουσιάσετε κρούσμα ιλαράς ύποπτο ή επιβεβαιωμένο, παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments